baza Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 cu semireglabilul de 1k din baza bc-ului modifici tensiunea de iesire. el face parte dintr-un stabilizator liniar de tensiune care furnizeaza la iesire 24V pentru alimentarea sursei. bc-ul este amplificator de eroare, are in emitor referinta de tip dioda zener.frecventa se modifica prin modificarea condensatoarelor (2- cred ca au 100nF) din colectorii celor 2 tranzistoare si care se afla in paralel cu bobinele ( primar ). daca ai modificat nr. de spire din primar, musai sa le modifici si pe acelea, fiindca s-a schimbat frecventa de oscilatie ( prin scaderea nr. de spire din primar frecventa a crescut ). in stabilirea frecventei de oscilatie conteaza si parametrii celor 2 tranzistoare, in special capacitatile lor parazite si timpii de comutare. Link spre comentariu
baza Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 am uitat sa mentionez: va trebui sa modifici si infasurarile secundare a.i. sa obtii toate tensiunile de alimentare pentru E0104. nu stiu cum vei proceda la infasurarea de inalta: acolo la E0102 furnizeaza 3KV, tu ai nevoie de 1KV pentru E0104. Sau rebobinezi secundarul, sau renunti la multiplicator si iti construiesti tu altul cu factor de multiplicare mai mic ( asta daca se poate ).nu vreau sa te sperii, dar vei avea de furca in a reconstrui complet transformatorul lui E0102. e mai mult de munca decat simpla rebobinare a chopperului lui E0104 sau construirea unei surse separate cu 3842 fiindca un convertor autooscilant se pune mai greu la punct decat un convertor cu integrat. Pentru un convertor autooscilant conteaza atat nr. de spire din primar, diam. sarmei, infasurarile de reactie din cele 2 baze, cat si infasurarile secundare si nr. lor de spire ( apare cuplaj intre infasurarile de reactie si secundar) cat si consumul pe fiecare ramura. O sa constati dupa ce-l pui la punct ca frecventa convertorului variaza usor cu consumul ( luminozitatea ) tubului.in plus, pentru obtinerea fiecarei tensiuni ai cate 2 infasurari legate la un circuit "sau" cu 2 diode: cand tz. de "jos" comuta, va trece curent prin infasurarea "de jos" si dioda "de jos" va comuta, cand tz. de "sus" comuta, va va trece curent prin infasurarea "de sus" si dioda "de sus" va comuta. asa cum am mentionat si anterior, cel mai complicat va fi realizarea partii ( infasurarii ) de 1KV - bobinaj plus izolatie de calitate. calitatea lucrarii se va vedea in timp. insa nu pot decat sa-ti urez succes! Link spre comentariu
Dayo Postat Martie 8, 2012 Autor Partajează Postat Martie 8, 2012 Un coleg de pe acest forum facea o afirmatie de genul '' doat femeia e mai a dracu' decat sursa in comutatie'' eu imi permit sa-l contrazic, nimic nu e mai a dracului decat sursa in comutatie. Am bobinat traful ingrijit, respectand intocmai indicatiile si acum oscileaza dar tensiunea pe iesire e destul de mica si mi se incinge unul din tranzistori. Camd l-am bobinat de-a valma respectand bineinteles sensul infasurarilor a mers. Ce sa mai fac?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 daca nu fac vreo confuzie,cand un prieten depana un osciloscop Tektronix(sant mai mult de 15 ani de atunci)am vazut schema si am retinut ca idee:un invertor dc-dc in contratimp cu conductie maxim posibil (e foarte usor de optinut cuplaje bune) si un preregulator in comutatie direct pe retea pe care se inchidea si buclacomponente mai multe=satisfactii mai mari=munca mai putinacum mai zicea cineva:parerea mea! Link spre comentariu
baza Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Daca un tranzistor se incalzeste atunci nu se afla nici in saturatie, nici in blocare, ci intr-o stare de conductie. Puterea disipata pe el e produsul intre tensiunea Vce si curentul Ic. Ar mai fi posibila si situatia urmatoare: timpul in care el comuta ( intra in saturatie ) e prea mare, iar celalalt tranzistor e mai mult blocat si nu-si face treaba.Fiecare din cele 2 tranzistoare trebuie sa comute fix jumatate de perioada si sa fie sau in saturatie, sau in blocare, pe rand. Daca nu se intampla acest lucru apar probleme....Vezi infasurarile de reactie din baze.Dar fara alt osciloscop cu care sa vezi ce nu-i bine nu-l vei pune la punct prea curand.... Link spre comentariu
Dayo Postat Martie 14, 2012 Autor Partajează Postat Martie 14, 2012 Am reusit in final sa-i dau de cap lui E0102 si...cred ca merge. Acum ramane sa vad cum fac o sonda. Pentru a masura frecvente de pana la 100Mhz as avea nevoie, banuiesc, de un divizor cu 10. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 14, 2012 Partajează Postat Martie 14, 2012 Cauta pe net sau cumpara una de pe ebay Link spre comentariu
Dayo Postat Martie 15, 2012 Autor Partajează Postat Martie 15, 2012 Cu osciloscopul am rezolvat-o si acum am inceput sa repar ce am prin casa. Printre altele un frecventmetru tip F0204 dar am probleme, cand ii dau test imi inumara continuu. Va rog daca aveti vre-o sugestie e bine venita. Multumesc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 15, 2012 Partajează Postat Martie 15, 2012 Felicitari!Ti-as sugera sa deschizi un nou subiect pt frecventmetru,la sectiunea asta: viewforum.php?f=19Dar inainte de a deschide un nou subiect,cauta daca s-a mai discutat! Link spre comentariu
Vizitator bursucel Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Buna ziua stimati domni. Va cer si eu ajutorul in legatura cu sursa unui osciloscop E-0102 ce a inceput sa fac figuri. Astfel in prima faza sa oprit dupa ce a functionat totul bine, deschis carcasa si inlocuit un condensator de 0,15µF/1000V (C65 scia pe cablaj), cu ce am avut la indemina adica 0,1µf /1000V totul bine, dupa circa vreo 2-3 ore de functionare iar figuri, verificat acelasi cond in scurt, facut rost de un altul dar de 0,15µf/1000V acum am masurat si tensiunea pe capatul lui (este conectat intre masa si un soc parca L3)era de 560V. Totul a decurs normal dar fiind sceptic l-am lasat sa functioneze si dupa citeva ore iar a cazut alimentarea, am incercat sa ii pun 2X0,330µf/1000V inseriati dar nimic numai vrea sa plece. Tot ce am constatat este faptul ca traful de la convertor tiue si nu mai pleaca. Rugamintea o schema lizibila sau un sfat pentru alimentarea acestui osciloscop E-0102 varianta cu 2N3055. Scheme am gasit dar una era cu BD441 si una chiar cu 2N3055 dar cea cu 2N nu este prea clara nu se pot citi valorile. eu am gasit pe http://www.niqro.3x.ro/osciloscop/osciloscop.htm. Va multumesc pentru orice informatie Link spre comentariu
em2006 Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Schema din aceasta arhiva este la o rezolutie ceva mai buna:[attachment=0]SWScan00049.rar[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator bursucel Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Va multumesc Domnule EmilAm sa incerc sa vad ce se intimpla imi este teama ca transformatorul sa nu se fi dus.Am izolat secundarul (am deconectat tot ) trafului, si am pus o sarcina in locul filamentului tubului si abia am circa 5v in loc de 11v cam cit ar fi nevoie la acest tub D10-210GH.Inca odata multumiri Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum