Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie pentru osciloscop

Dayo

Postări Recomandate

faptul ca perseverati si scoateti un interval "minune" de frecvente(47-57,ma intreb de ce nu 41-51 sau 49-59) va face pe cei mai tineri(sant multi liceeni pe aici) sau mai fara experienta sa ia de buna afirmatia

im fac mea culpa, intervalul dat ( 47khz-57khz ) e intr-adevar pentru Rt-10K, Ct-3.3nF din datasheet. aici am gresit, m-am grabit. In rest, afirmatia e corecta:" frecvent nu e data de miez, ci de circuitul RC din pinul 4".Sa revenim insa la subiect: Cea mai mare problema o reprezinta realizarea infasurarii de 1000V. Daca ne uitam pe schema, aceasta tensiune se obtine din 5 tensiuni inseriate. Dupa fiecare din cele 5 infasurari, tensiunea e redresata si filtrata. Motivul inserierii este scaderea rezistentei echivalente interne a bobinei secundare pentru stabilizarea tensiunii de 1000V.Problema cea mai mare e ca nu se pot ingramadi atatea infasurari pe un chopper clasic decat cu mare greutate. Cred ca cel mai bine ar fi sa ramana chopperul lui ( rebobinat complet ), sau sa rebobinati chopperul lui, iar pentru infasurarea de 1kV sa folositi o sursa separata.Daca optati pentru UC3842 si un miez recuperat de la un monitor ( eu in simulare am folosit miezul EC70 de la firma IFcores, datele pe care le dau sunt pentru acest tip de miez ) aveti urmatoarele valori:Tensiune de intrare 11-15V DCTensiune de iesire 1000VCurent de iesire 10mAInfasurarea din drena -3 spire CuEm 20 fire in paralel 0.2mmreactia (alimentarea 3842 cu 12V ) -9 spire Cu Em 0.2mmsecundarul-345 spire Cu Em 0.1mm; izolatie polietilena dupa fiecare strat, dupa care impregnat in lac.puteti folosi ca circuit de reactie negativa pentru tensiunea de 1KV TL431, si in plus optocuplor de comanda a UC3842. Rt are 20Kohm, Ct are 2,2nF. Frecventa de lucru e in jur de 50KHz. Am ales-o special, pentru ca se poate refolosi un miez recuperat, in general frecventa la care lucreaza 3842 intr-un monitor e in jur de aceasta valoare.Tranzistorul MOS - rds min 0.12ohm, ID-3A, VDS-60V. Puteti folosi un IRF640 daca aveti o placa defecta de la un monitor cu tub.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dayo

35

• baza

10

• Dr.L

9

• em2006

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema postata e pentru alt osciloscop, E0102, care are alt tub si alte tensiuni de alimentare si consum. Ca atare daca folositi chopperul de la E0102 pentru E0104, el va trebui redimensionat corespunzator. Trebuie sa va hotarati ce fel de sursa doriti sa construiti, dupa care sa calculati si verificati experimental elementele ei, inclusiv chopperul. Problema pe care trebuie sa v-o puneti e si cea de spatiu ( daca sursa noua incape in locul celei vechi ), fiindca E0104 e cam inghesuit lucrat.

Link spre comentariu

Da, stiu ca este de la alt osciloscop dar eu pe asta doresc sa o modific pentru E0104M pentru ca este simpla si fiabila. As dori sa stiu ca trebuie sa fac sa o pot alimenta la 12V (polarizari, nr de spire...si cum as putea sa-i cresc frecventa de la 15khz pe la 25-30khz. Eu am ceva idei dar vreau sa aud si altele pentru ca nu am lucrat pana acum cu surse in comutatie.

Link spre comentariu

nu e recomandabil sa-i mariti frecventa, fiindca vor creste pierderile in miez si scade randamentul. lasati-o exact asa cum e si modificati doar numarul de spire ale chopperului acolo unde e necesar.ce tensiune de alimentare are sursa din E0102?

Link spre comentariu

Sursa din e0102 are 24V alimentare iar cea din e0104 are 12V. M-am gandit sa reduc la jumatate nr de spire din primar si sa maresc un pic diametrul sarmei, sa scad la jumatate rezistenra serie cu zenerul de 10V sirezistenta serie cu bobinele de 1 spira. Traful e destul de maricel pentru puterea pe care o debiteaza (35W), e aproximativ de marimea unuia dintr-o sursa de PC de 400W. Spun asta fiindca am o placa cu sursa din osciloscopul E0102. M-am gandit ca daca cresc frecventa imi scade nr de spire din secundar dar asta nu ar fi o problema, nu ma deranjeaza cei 15khz ai sursei. Sper ca weekend-ul ce urmeaza sa pun schema pe un cablaj si sa fac ceva teste. Multumesc pt raspunsuri si te rog sa ma mai ajuti in continuare sa duc la bun sfarsit ce am inceput. Am 3 osciloscoape nefunctionale, poate reusesc sa repar macar unul.

Link spre comentariu

Ar fi o idee dar nu vreau sa stric acel traf fiindca placa am scos-o nin osciloscopul E0102 care este si el defect dar nu pe alimentare. Cand o sa-i vina si lui randul la service tot va trebui sa-i fac traful.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am idee cum arata o sursa de osciloscop analogic (am avut dar nu l-am deschis), dar daca ai nevoie de o sursa de 35W (cu diferite tensiuni), ai putea recupera traful (chiar si partea de primar) dintr-o sursa laptop, iar cu un UC3843+MOS ai face o sursa de la zero, la ce frecventa doresti.

Link spre comentariu

Am reusit sa fac sursa din osciloscopul E0102 pe care vreau sa o adaptez la E0104 dar mai am de lucru la ea. O sa incep testele sa vad ce poate face, acum mi sa incinge un tranzistor pe o ramura. Ce rol are samireglabilul de 1K din baza lui BC171A? Nu am bobinat nici un secundar sursa osciland fara reactie (cei 90V care vin din secundar), poate fi o cauza care determina incalzirea acelui tranzistor?

Link spre comentariu

Poti sa incerci sa reduci de 1.75 ori numarul de spire din primar si sa folosesti sarma multifilara la bobinaj. conteaza foarte mult sa acoperi fereastra si sa ai cuplaj bun cu infasurarile de reactie din baze.problema e ca vor trebui modificate putin si infasurarile de reactie fiindca se schimba cuplajul cu primarul prin modificarea nr. de spire din primar, sursa functioneaza pe principiul autooscilant.vei avea nevoie de osciloscop pentru gasirea unui cuplaj optim, altul decat cel la reparat.sursa cu E0102 iti incape in E0104? ai si multiplicator, si 1 tz mare in plus....multumesc,baza

Link spre comentariu

Am facut sursa si merge, am facut-o cam cum m-a taiat prin cap ce e drept. De incaput imi incape fara probleme, refac toata placa de baza a osciloscopului. Te rog citeste ce am postat mai sus (antepenultimul) ca am ceva probleme si nelamuriri si te rog sa ma ajuti sa le dau de cap. Multumesc. Acum m-am luat sa refac traful si sper sa fie formatul final. Si inca ceva, ma cam deranjeaza tiuitul, as putea sa-i cresc frecventa pe la 30khz? Cum? Scad valorile condensatorilor de 0,1micro din primar?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări