Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie pentru osciloscop

Dayo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dayo

35

• baza

10

• Dr.L

9

• em2006

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Traful e problema, se auzeau zgomote ca de arc electric in el. Acum l-am demontat. Sursa este amplasata pe placa de baza. Atasez o poza in care cu rosu e sursa iar cu albastru locul unde se gasea oala de ferita.

post-40915-139829391846_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate cineva sa ne spuna ce consum exista pe fiecare ramura atunci cand osciloscopul este alimentat si functioneaza cu luminozitatea la maxim:+15V: I=?-15V: I=?+5V: I=?+35V: I=?+90V: I=?+155V: I=?-1000V: I=? ( aici putem sa lasam spatiu ca sa evitam electrocutarea, probabil consumul nu e mai mare de 5mA )totodata ar interesa tensiunea pe C17 si tensiunea pe grupul R46||R47 ca sa aflam tensiunea si curentul de filament.Frecventa e in jur de 24.4Khz, mai mica decat la un chopper cu 3842.

Link spre comentariu

Consumul total de la retea este de 22W deci nu ar trebui sa avem consumuri mai mari de cel mult cateva sute de mA. Daca ajuta as putea masura diametrul sarmelor folosite la bobinarea trafului din sursa. Filamentul tubului se alimenteaza la 6,3V.

Link spre comentariu

la un chopper cu 3842 nu integratul da frecventa ci miezul trafuluise poate face un chopper cu 3842 si la 400hz,si la 4khz,si la 40khzcand am inceput in fabrica cu surse pe ferita un motiv important de alegere a frecventei era sa fie supraaudibila;asa ca majoritatea surselor din primii ani erau la 21-23khzsursa in dotare cand m-am angajat eu avea frumoasa frecv de 1khz,asa ca noi stiam incarcarea sursei de la 10m distanta-invatasem frumosul ei "cantat"

Link spre comentariu

la un chopper cu 3842 nu integratul da frecventa ci miezul trafuluise poate face un chopper cu 3842 si la 400hz,si la 4khz,si la 40khzcand am inceput in fabrica cu surse pe ferita un motiv important de alegere a frecventei era sa fie supraaudibila;asa ca majoritatea surselor din primii ani erau la 21-23khzsursa in dotare cand m-am angajat eu avea frumoasa frecv de 1khz,asa ca noi stiam incarcarea sursei de la 10m distanta-invatasem frumosul ei "cantat"

Hai sa nu ne sfadim, ca nu e miezul ...frecventa e data de circuitul extern RC din pinul 4 ( miezul se foloseste la o anumita frecventa sau mai corect spus intre anumite frecvente deoarece acolo pierderile in miez sunt mici ). insa eu n-am vazut pana acum sursa industriala sau pentru bunuri de larg consum functionala cu 3842 la 25khz. nu zic ca nu s-ar putea face. Si daca te uiti pe foaia de catalog nr.3 din primul pdf pe care-l gasesti cu "goagal" ai sa vezi ca frecventa recomandata la care e folosit circuitul e intre 47khz si 57khz.
Link spre comentariu

Cindva am numarat si rebobinat traful original,vezihttp://www.mediafire.com/?djy1daffpnjsn83poate iti este de folos la ceva

Va multumim pentru post, este foarte util. O singura specificatie as vrea sa fac si eu: la transformatorul pe care l-am desfacut in trecut , infasurarile pentru tensiunea de 1KV aveau sarma de diametru 0.05mm si nu de 0.1mm. Asta conteaza, fiindca transformatorul iese mai "umflat".
Link spre comentariu

Stiu ca au existat 2 variante de trafuri. Unele mai proaste,de se stricau nu tocmai rar si altele facute mai bine,de nu prea aveau probleme.Nu e exclus ca varianta a 2-a sa aiba sarma mai groasa

Link spre comentariu

eu nu ma "sfadesc" cu nimeni,consider ca este de datoria fiecaruia sa intervina cand observa niste afirmatii incorectefaptul ca perseverati si scoateti un interval "minune" de frecvente(47-57,ma intreb de ce nu 41-51 sau 49-59) va face pe cei mai tineri(sant multi liceeni pe aici) sau mai fara experienta sa ia de buna afirmatiasi revenind la subiect ma gandesc ca tens mare se poate obtine cu o sursa independenta daca ea este cuiul lui Pepelea in realizarea usoara a trafuluila cate invertoare de lampi se arunca pe la firmele SH de monitoare nu ar strica sa se gaseasca o utilitate acelor trafurisi prin imprimante se lucreaza cu tens mari dar de acolo nu am nicio schema sau valori

Link spre comentariu
Vizitator torquemada

Personal am obtinut experimental 600v/ cca3mA , cu un invertor de scanner BearPaw12xx,redresare cu punte si filtrare cu un 0,047 micro/1600v la o tensiune de alimentare aprox 9v in loc de 12 v cu cit se alimenteaza normal. La momentul experimentului nu ma interesau date foarte exacte.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

nu zic ca nu s-ar putea face

Am facut eu, cu 3843 la 25kHz. Functioneaza perfect si la frecvente mult mai mici.In majoritatea cazurilor, prin utilizarea frecventelor mari se urmareste scaderea costurilor pe inductante. Pentru un pasionat, probabil ca tipul miezului si al elementelor de comutatie din dotare determina limita de frecventa folosita. Frecventele mici au cateva avantaje, mai ales pentru produse unicat. Pierderile in miezuri cresc cu frecventa.
Link spre comentariu

va multumesc tuturor pentru sfaturi dar omul nu e niciodata multumit. Stiu ca trafurile pe oala de ferita sunt cele mai bune dar eu raman la ideea mea de a renunta la schema partii de alimentare originala a osciloscopului fiindca mi se pare prea complicata si cand spun asta ma refer in special la acele treceri de pe o parte pe alta a cablajului. Am facut rost de curand de un alt osciloscop inclusiv cartea tehnica. Sursa de alimentare a acestuia este destul de simpla, foloseste ub traf EE,... dar lucreaza la 24V. Problema e ca nu am nici un fel de date despre traf, nr. de spire in spevial. As dori sa fac aceasta sursa pentru osciloscop dar sa o adaptez pentru 12V. Va rog, daca nu va deranjez prea mult, sa ma ajutati cu calculul numarului de spire ecentual valorile pentru repolarizarea tranzistoarelor daca este cazul. Va multumesc.Pun un scan al schemei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări