Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolatie pereti interiori


salsa

Postări Recomandate

Sper ca simpla amintire a numelui unui produs sa nu fie considerata reclama. Mi se pare ciudat ca n-am auzit de el mai repede. Ori e prea nou ori nu e asa grozav cum se spune? Ori pentru ca nu lucrez eu in domeniu? Dar daca intr-adevar e bun, sa stim si noi, nu?Asadar, ati auzit de/folosit AktivTherm?E un glet termoizolator care in principiu se aplica pe pereti dar poate fi aplicat pe absolut orice suprafata rigida (lemn, metal, sticla etc.). Asta ma duce cu gandul ca am putea sa-i gasim aplicatii si in electronica? :freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gica70

    4

  • salsa

    4

  • avolocaru

    3

  • marius75

    3

Top autori în acest subiect

Cutiute (eventual termostatate) izolate cu acel material. Am avut ocazia sa vad cum arata in interior o aparatura radiofar aero si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit un circuit de incalzire a vfo-ului termostatat cu bimetal!

Link spre comentariu

Da, ceva de genul ala. Sau stiu eu, unde e pericol sa se topeasca/aprinda ceva din cauza ca vine in contact cu o piesa foarte fierbinte. Ma gandesc ca s-ar putea folosi de exemplu la izolarea becului de dulie etc. Daca cautati o sa gasiti filmuletul ala cu fierul de calcat, jumatate de talpa izolata, fierul incins, turnat apa, sfaraie metalul incins iar in partea izolata pui mana...Experienta mea de pana acuma se rezuma la un perete exterior de aprox. 5 mp pe care am aplicat minunea. Peretele este mai cald decat cel care da spre cealalta camera!Intre timp m-am jucat scufundand jumate de sticla in galeata in care preparam materialul. Daca pui apa in sticla e o diferenta uriasa de temperatura intre partea izolata si rest. Ma gandesc ca s-ar putea face chiar un termos.Pe de alta parte am citit in sectiunea de "exterioare" ca e o tampenie sa faci izolatie interioara. Asa ca nu stiu ce sa fac, sa continui cu izolarea celorlalti pereti exteriori cu acest material?

Link spre comentariu

Nu cred ca acel material pus in opera intr-un strat sau chiar mai multe are asemenea proprietati! Nu mai crede tot ce se da pe yt. Da-ne mai multe informatii despre material. Izolatia termica se pune in fata..frigului, bineinteles!

Link spre comentariu

Din ce zice in pdf-ul produsului (interesant dar nu-l gasesc decit pe site-uri romanesti; si nu-i deloc ieftin), contine microbile de sticla pline cu aer. De aia sint restrictii la modul de amestecare, aplicare si finisare ca sa nu le spargi.

Link spre comentariu

Mai multe informatii speram sa gasesc aici, de la alte persoane care l-au folosit.Am sa fac si eu experimentul cu fierul de calcat, doar ca nu am sa-mi stric fierul cel nou pe care am dat 29 de lei, cu tot cu termostat si abur :P. Am sa pun eventual pe o tabla care pe urma am s-o incalzesc pe aragaz sa vedem exact care e diferenta de temperatura. Cu apa fierbinte am incercat in sticla de care pomeneam mai sus si e ok, se simte doar putin caldut in partea izolata, poti s-o tii linistit in mana.Tocmai am mai facut un experiment, gandindu-ma la aplicatii conexe si la eventualele intrebari, daca de exemplu este ignifug. Am luat o bucatica intarita si uscata si am incercat s-o aprind cu bricheta. Ce credeti? A ars cu succes! S-a aprins usor si a ars de jur imprejur. DAR... s-a innegrit si pe urma s-a stins, fara sa-si modifice deloc forma, doar putin greutatea, firesc. Dupa ce s-a racit, aproape instant dealtfel, am examinat-o cu cea mai puternica lupa din dotare si am vazut milioane de puncte colorate, ca niste balonase de sapun foarte marunte. Am continuat experimentul si am incalzit-o din nou. De data asta s-a inrosit si la racire a devenit cenusie si foarte casanta. Produsul la origine se numeste Q-Therm si e produs in Cehia. In Bacau se (re)ambaleaza - galeata e produsa tot in Bacau - si se comercializeaza sub denumirea AktivTherm. O firma din Satu Mare il comercializeaza chiar sub denumirea Q-Therm dar nu stiu pretul. Eu l-am luat din Cluj la 70 lei pe litru, asta vine cam 35 lei/mp. Pe net am gasit si la 60 lei + transport.

Link spre comentariu

Dupa cate stiu eu sticla nu e un bun material pentru izolatie termica; deci aerul e cel care izoleaza. Sa zicem ca la o trecere acel material lasa o dara de 5 mm grosime. Nu vad cum poate izola asa de bine acel strat. Posibil ca acele microbile sa aiba alt gaz in interiorul lor (sau vid!), sticla sa fie mai speciala, liantul sa fie deosebit sau toate..Am vazut pe Discovery un experiment cu acel material cu care se protejeaza naveta spatiala dar nu cred ca avem de-aface aici cu asa ceva!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cretinisme de marketing, acel material e o porcarie, e lipsit de orice sens sa dati banii pe asa ceva...

 

In primul rand, am mai spus-o, dar o repet. NU TERMOIZOLATI INTERIOR! Doar daca chiar nu aveti incotro...

 

"Randamentul" unei termoizolatii se judeca dupa formula R=d/λ, unde R este rezistenta termica a elementului, d este grosimea lui, λ este coeficientul de conductivitate termica a materialului.

 

R pereti sandwich, reprezinta o suma re R-uri (Rtot), unde Rtot=R1+R2+...+Rn

Consideram acelasi perete suport, consideram d=0.005m, cat credeti dvs. ca trebuie sa fie λ acelui material, ca sa avem o echivalenta cu un R similar unei termoizolatii cu polistiren expandat de 5cm(0.05m)?

 

Pai, sa vedem;

 

Excludem perete suport, ca se scad.

Consideram un caz imposibil, un λ al "sacazului" asta, egal cu cel al aerului.

 

Rpolist 5cm=0.05/0.035=1.42

R"sacaz" 5mm=0.005/0.026=0.19

V-ati prins?

 

Apoi, la temperaturi "ridicate", in mediile de locuit, umiditatea relativa este mare. Afara, la temperaturi f. scazute, umiditatea este si ea, f. scazuta. Natura, din principiu, cauta permanent un echilibru. Diferenta de presiune a vaporilor, va duce la un parcurs al lor, de la mare, la mic, prin perete, catre exterior. Acestia vor condensa pe prima suprafata rece. Aceasta este suprafata de contact dintre termoizolatiile interioare (insuficiente, subdimensionate), si perete, care reprezinta punct de roua... si hopa condensul. Apa e sursa vietii, in cazul asta de mucegaiuri, ciuperci, si ghebe...

 

Si mai apoi, va spuneam de masa termica, adicatalea, peretele inmagazineaza o energie de miscare, o energie termica... daca aceste e termoizolat serios spre exterior, teoretic, in pauza sistemului de incalzire, el va ceda lent energia inmagazinata in perioada de functionare a acestuia. Asta e un avantaj pentru voi, pentru ca, va porneste centrala mai rar, daca aveti control electronic. Stiu case (12cm expandat, 25cm BCA/pereti, 20cm vata plansee/mansarda termoiz, 10cm extrudat sub pardoselile catre sol, pvc termopan, 4/16/4 LowE, fara argon), unde crapi de cald, si centrala merge 2 ore pe zi. SI cretina aia de inginereasa, care a proiectat-o, nici macar n-a orientat spatiile de locuit la sud, sau n-a prevazut sas-uri la intrari... macar un c...t de polistiren a stiut si ea sa puna.

 

La o casa cu G~0.30, la un n (numar de cicluri de schimb de aer) de 3, platiti 100 lei/luna la factura de iarna. Incerc sa explic retardatilor si imbecililor chestia asta, de cand am terminat scoala. Investiti acum intr-un proiect/termosistem serios, si il veti amortiza inzecit... dar, tot carnatii si bautura pe masa, sunt de preferat... se pot recupera, din diferentele de plata la factura de gaz, zeci de mii de ron in 10-15 ani, la o casa medie... dar........................................

 

Placutele de la NASA, sunt refractare, adica au proprietatea de a nu-si schimba caracteristicile, structura, compozitia, la temperaturi inalte... adica nu le vibreaza moleculele. Aia e altceva...

 

 

In calculul G (coeficientul global de pierderi) sunt luate in calcul;

R-ul ariilor principale ale anvelopantei, cu corectii la plansee pardoseli peste sol, peste subsoluri incalzite sau nu, planseele tavane sub exterior, sub poduri incalzite sau nu, mansarde. Sunt luate in calcul R-uri usi, ferestre, punti termice liniare, punti termice punctiforme, numarul de cicluri de schimb de aer fct de tipul sistemului de incalzire (va asfixiati)...

 

Sunt sisteme de incalzire cu aport de aer proaspat cu preincalzire, cu gaz, electric, cu lemne, aport solar, cu motorina, cu peleti, cu surcele, cu ce vreti voi.

NU VA JUCATI, joaca costa BANI!!!!!!!!! Banii de studii ai copiilor dumneavoastra...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator sasha83

anul trecut prin septembrie m-am apucat sa izolez doi pereti din dormitor,pentru ca aveam mucegai. am stat pe forum aprox. 2-3 saptamani sa gasesc o solutie sa scap de mucegai, si cum sa fac sa izolez camera..:(

izolarea exterioara picase din start pentru ca eu stau la etajul 4 din 4 si nu puteam sa izolez. mentionez ca peretii pe care a aparut igrasia sunt pe sud iar camera o aerisesc de 2-3 ori pe zi.

Am ras peretele pana la tencuiala, am dat cu amorsa, si am izolat PE INTERIOR cu produsul acesta Aktivtherm de care ati mentionat…vreau sa zic ca am trecut iarna si chiar sunt multumita de izolatia facuta…in principiu nu a mai aparut mucegaiul si peretii izolati chiar sunt mai calduti la atingere. Eu una il recomand si altora:)

 

PS: termoizolatia interioara e chiar recomandata in cazul in care cea exterioara nu se poate face, ca in cazul meu:). Insa n-as recomanda sa puneti la interior polistiren ca am avut si experienta aceasta neplacuta:)

Link spre comentariu

Ma bucur ca cineva a avut o experienta pozitiva cu acest produs. Eu n-as indrazni chiar sa-l recomand, celor cu care am vorbit despre el sau l-am aratat le-am zis sa-si ia pentru inceput cantitatea minima posibila (1l sau 0,5l) si sa-l incerce pe "propria piele" prima data. Adica pe un perete mai mic, intr-un colt etc la fel cum am facut si eu.Pentru ca iarna, in sfarsit, s-a incheiat, eu pot sa va spun cam atat: iarna asta "recordul" la factura de gaz a fost putin sub 300 lei, in timp ce iarna trecuta am platit intr-o luna 440 lei!. Desigur, nu e concludent, nu poti compara mere cu pere. Blocul e nou, mai sunt apartamente nelocuite, se mai muta oameni, mai pleaca.Fapt e ca zilele astea, cand temperatura (exterioara :p) scade noaptea la aprox. 5 grade, eu nu sunt nevoit sa incalzesc deloc deoarece temperatura scade doar putin sub 20 grade (in casa, desigur :p). Si lucrarea nu e finalizata decat in dormitor, in sufragerie doar am "mazgalit" cu un strat.

Link spre comentariu

Este evident ca ai schimbat niste parametri ai peretelui... in acelasi timp nu au mai existat conditiile formarii condensului. Ce inseamna asta? Inseamna ca, daca ai crescut temperatura peretelui cu 1-2 grade, EVRIKA! Crezi ca ai dat lovitura...

Da, ai scapat de condens, nimic mai mult... pierderile sunt pierderi in continuare...

In continuare, diferenta intre a aplica in mod intim un material (pasta), cu a "lipi", mai exact a alatura (spatiu de aer intre) alt material (placi polistiren), este mare... cu referire la termo. interior.

 

A doua la mana, nu imi poti garanta mie, ca, nivelul de umiditate a fost acelasi, mai ales ca odata parlit, ai inceput sa schimbi aerul din incapere mai des, eventual sa nu-ti mai usuci rufele pe caloriferul incaperii. Oamenii fac shimbari, dar nu-si dau seama de ele...

 

Producatorul mentioneaza ca, acel material are lambda 0.046w/mk, adica mai prost decat EPS (polist expandat), LOGIC :nas:

ADICA 2mm din acest material = TOT UN DRAC CU 1-1,5mm polistiren

 

Trebuie inteles ca, coeficientul de transfer termic, este o caracteristica proprie a materialului, independenta de dimensiunea in care este acesta pus in opera. Rezistenta termica a unui element de inchidere, depinde in mare masura de GROSIMEA LUI, sau de SUMA GROSIMILOR STRATURILOR, fiecare cu lambda propriu. Pusa in formula de calcul a G (coeficient global de pierderi), gletuiala aia de 2-3mm, cu lambda echivalent polistiren, reprezinta teoretic o termoizolare cu polistiren de 1-2mm. ADICA NESEMNIFICATIV.

 

Cele mai ale dracu' materiale izolatoare de pe planeta sunt Aerogel 0.012w/mk si VIP (Vacuum Insulation Panels) 0.005w/mk. Nici macar astea, in grosimi de 2mm, nu va scad factura cu 35%, in conditii absolut identice. NICIODATA, EVER!

 

Pentru un G rezonabil, este obligatorie o termoizolatie de minim 120-150mm de material cu lambda 0.035w/mk, and thats final!!!

 

 

P.S. noi avem acces doar la EPS (polist. exp) 0.035w/mk, pentru ca, asa suntem noi, mai in urma. In alte state, deja se folosesc PUR (polyurethane) 0.024w/mk, PIR (Polyisocyanurate) 0.023w/mk http://en.wikipedia.org/wiki/Polyisocyanurate, PF (phenolic foam) 0.020w/mk http://www.kingspaninsulation.co.uk/Pro ... rview.aspx

 

Treceti peste...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator lazarcip

salut,de ceva vreme caut o solutie adecvata pt apartamentul meu si nu prea gasesc oameni avizati/pregatiti etc pt o parere obiectiva si, mai ales, oameni care chiar ar dori sa faca un bine. tot ce am gasit pana acum au fost doar "pareri partinitoare" postate, in special, de cei care vand anumite solutii de termoizolare.acum, daca esti binevoitor, pentru ca reprezinti pt mine singura persoana care a incercat sa ofere raspunsuri pertinente si "stiintifice", care par credibile, am sa iti prezint situatia mea.bineinteles ca nu ai nici o obligatie, dar dc totusi vrei sa imi raspunzi iti voi ramane indatorat (cel putin cu o bere simbolica :)).am un apartament de 3 cam, ultimul etaj (8), bloc din placi prefabricate (1982, se pare un bloc destul de bun, cel putin asa mi-a spus un constructor care sta in el de la inceput si stie ca placile sunt facute tip sandvis cu vata de stica interioara). nu am centrala, sunt pe agent termic centralizat, iarna este destul de frig (max 19-20C) pt ca sunt sfarsit de coloana cu caldura furnizata de radet. am si ceva inceput de igrasie/umezeala pe pereti (putin, dar este) si mentionez ca si un pic de infiltratie pe la rosturi.acum, locatarii nu vor sa anvelopeze pt ca maj sunt pensionari si nu au bani si singur nu am cum sa anvelopez pe exterior. intrebarile mele sunt: 1. in cazul in care as putea sa izolez pe exterior care ar fi cea mai buna solutie din toate punctele de vedere si de ce:termic, respirabil, rezistenta in timp etc etc?spuma poliuretanica rigida?vata bazaltica?polistirenul?vopseluri specifice?...de aerogel imi este clar ca nu ma pot atinge...si nici nu stiu ca este cineva care sa stie sa il monteze..2.in caz ca nu pot sa izolez pe exterior, pt ca am un buget deocamdata inexistent (:)), care ar fi cea mai buna solutie pentru izolare interioara cu afecatre minima pereti/rezistenta structura-pereti si rezistenta in timp/sanatate etc si cu cel mai bun coeficient termic vara/iarna?daca mai ai nevoie si de alte detalii, astept intrebarile tale..astept cu mare interes parerile tale sau cum ai proceda tu.iti multumesc anticipat. ciprian

Link spre comentariu

@nomikos:Desi am citit expunerea ta,bine documentata,am sa o mai recitesc si am sa-ti pun cateva intrebari punctuale. Daca poti,sa ma ajuti in aceasta problema :nas: :da ! Pana atunci; LA MULTI ANI :101 ,tie si familiei tale!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări