Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cnc-ul tehnicianului dentar


florianmro

Postări Recomandate

Stimati cnc-isti ,sunt de profesie tehnician dentar dar activitatea profesionala mi-am inceput-o intr-o fabrica din Bucuresti (UMEB) imediat dupa terminarea liceului .Acolo se fabricau motoare elctrice de dimensiuni medii si mari.Spun se fabricau pentru ca ea acum nu mai exista ,pe locul acelo s-a construit celebrul AFI Cotroceni. Calificarea de pe bancile liceului era electromecanic -bobinator.Vreo 7 luni am lucrat pe sectie ,si am executat lucrari de lacatuserie , dar si ceva lucrari de mica electricitate.Era greu in hala ,frig ,zgomot ,mi-am dat seama ca nu era de mine activitatea aceea bruta ,in schimb in cele 7 luni am vazut ce inseamna un strung ,o freza ,raboteza ,debrosare ,sudura in puncte ,calire ,cadmiere, absolut tot ce tine de productie intr-o hala industriala . Dupa cele 7 luni ,viata s-a imbunatatit ,pentru-ca m-am transferat la birourile de proiectere ale uzinei,unde am activat vreo 2 ani si jumatate ca tehnician proiectant. Si tot ce vazusem in productie mi-a fost de un imens ajutor ,astfel am inteles repede sa citesc desenele tehnice si am gasit repede limbajul proiectarii industrial-mecanic. dar vremurile erau ,tulburi ,in primii ani dupa Revolutie si domeniul industrial avea o cale sigura spre disparitie in Romania .Cum inca eram tanar ,mi-am schimbat directia spre domeniul medical ,mai precis spre tehnica dentara . Si aici am avut satisfactii profesionale ,dar prima dragoste ,va ramane industria din care am invatat multe lucruri ,si care ,culmea, a avut aplicabilitate in meseria pe care o practic de vreo 15 ani. Dar sa revin spre subiect:revelatia am avut-o acum vreo 2 ani ,citind prin revistele de specilitate despre tehnica computerizata din domeniul stomatologic ,si in speta in tehnica dentara. Toate acele utilaje industriale pe care le stiam foarte bine acum se miniaturizasera ,dar si capatasera componenta informatica . Anul trecut am fost intr-o fuga pana la Koln unde o data la 2 ani se tine cea mai mare expozitie internationala de profil din Europa. Si acolo am vazut pe "viu "de la cele mai renumite marci de renume mondial scannere, soft-uri dedicate si mici cnc-uri ,care faceau o gramada de dintisori delicati.Dar preturile lor sunt exorbitante ,de ordinul zecilor de mii de euro . Dar din cunostintele acumulate de-a lundul vremii in domeniul mecanicii ,si al electronicii mi-am dat seama ca se poate construi asa ceva si home-made un astfel de aparat care vine sa ajute tehnicianul dentar . Si iata ca am gasit locul ,unde se chiar se discuta despre asa ceva si chiar se construieste. Asa incat sunt deschis la parerile voastre. Ideea este ca masina pe care intentionez sa o construiesc trebuie sa aibe precizie cat mai mare ,minim 4 axe si care trebuie sa frezeze in materiale moi ,plastic ,ceara ,oxid de zirconiu . Va multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • florianmro

    12

  • La Trovanti

    4

  • cnc_step

    4

  • Badman

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E normal sa aiba multe zerouri in coada chiar si Euro, o masina cu comanda numerica pentru prelucrari dentare trebuie sa fie foarte precisa, viteze de lucru mari, ghidaje lineare, suruburi cu bile, servomotoare, cel putin 4 axe daca nu 5.Freza cu schimbare scula probe touch etc.Eu zic ca e destul de greu de realizat, adica costisitor, ghidaje si suruburi cu bile pentru precizie viteza si uzura cat si servomotoare (nu se permite pierderea de pasi , si nici executia unei lucrari in 30 de ore) merge si in 4 axe dar pentru prelucrarea mai precisa fara prea multe bavuri freza trebuie sa stea tot timpul paralela pe piesa si sa ajunga in locuri greu accesibile, deci mult mai bine e in 5 axe.3axe lineare si 2 rotative.Chestia e ca nu face curse mari, dar cand bati pasul pe loc, cam faci carare !.

Link spre comentariu

si eu am avut ocazia sa vad un CEREC in actiune si este destul de spectaculos. ceea ce il face atat de scum este fiabilitatea si mult "research & development" in spate. nu-i usor sa faci un cnc pe care sa-l foloseasca orice tehnician dentar, aproape ca pe o imprimanta. de facut ceva asemanator se poate, la fel ca un mic cnc pt. bijuterii (XYZ) la care ii adaugi a 4-a axa de rotatie. dar pana la o solutie la cheie, vandabila, e cale luuuunga :-)

Link spre comentariu

de atata fiabilitate nu as putea fi sigur ,cert este ca astfel de masini au o mare precizie ,insa aici ,in domeniu se liciteaza foarte mult ,e chestie de marketing ,am descoperit asta spre exemplu la firma Roland care are in portofoliu doua masini de frezat cu caracteristici identice ,diferenta dintre ele este ca una din ele e echipata cu aspirator si ceva elemente ,si care se adreseaza tehnicii dentare ,pe cand cealalta este dedicata activitatii de bijuterie. Pentru acest lucru diferenta de pret dintre cele doua masini este enorma, ei stiu foarte bine de unde vine si cat e profitul celui care o foloseste .In concluzie chiar si in tehnica dentara vorbim tot de masina de frezat ,care este ehipata cu elemente de la aceiasi furnizori ( de calitate ) , diferenta o face softul CAD . Deci eu sunt de parere ca se poate face ,tot ce am inteles de pe aceste forumuri este ca atunci cand faci ieftin ,ai ieftin .

Link spre comentariu

bunanu is de acordla tine ai un mare avantaj ca cnc-ul este mic , mai mult de 300x300 nici nai nevoiepoti face linistit pe 5 axe ca nu e asa greunici motoare mari nu ai nevoiepoti merge pe suruburi cu bile si pe sine cu patine ca este micvei avea si precizie mare si poti incerca diverse motoare de frezare ieftinemai ales daca ai facut tu , si vei vedea care este pretabil tiemas mira daca e 1500-2000 eiti urez sucessmi se pare destul de interesant :aplauze

Link spre comentariu

Pentru un cnc dentar pretul este foarte mare in comparatie cu un cnc normal. Se folosesc suruburi cu bile de 8mm cu pas de 1, sau 10mm cu pas de 1. 1m de astfel de surub oficial costa cel putin 500E, iar piulita la fel vre 3-500E. Sinele de ghidaj sunt hiwin de 7mm latime, care la pret sunt de vreo 3 ori mai scumpe decat cele de 15mm. Motorul de frezare este unul cu 50000-100000rot/min alimentate cu AC Drive de 0-1000mhz pe 30v..Cam asta inseamna un cnc dentar, am pe stoc suruburi si ghidaje liniare, si stiu ce vorbesc.Sa nu credeti ca doctorii, sau cei care le construiesc cumpara produsele dupa ebay ca sa iasa mai ieftin. Ei le cumpara oficial si de acea costa atat.Noi astia care cumparam numai dupa ebay sau din alte parti ne-am obisnuit cu preturi mici. Si niciodata nu o sa fim in stare sa facem doua masini identice si la acelasi pret, (si cu aceleasi componente).

Link spre comentariu

Sunt de acord cu Visinica, cu precizarea ca a 5 axa sa fie in ansamblu cu axa rotativa

si nu in ansamblu cu axa Z

Se poate si cu 4 axe insa finisarea va avea de suferit

, dar din cate stiu oricum vor mai fi si alte operatii precum slefuirea, lustruirea.

In legatura cu precizia ,cred ca 0,1mm este deajuns, dar tinand cont ca vei folosi materiale bune si daca alinierile sunt corecte sunt sigur ca va avea o precizie maxima de 0,05mm.

O problema ar fi viteza ,unde si eu sunt de parere ca ar trebui folosite motoare servo, si aici treaba se complica putin ,dar se poate face :da

Link spre comentariu

iar eu cred ca desi se poate face un CNC pt tehnicieni dentari nu vei gasi cumparator cu 10.000 de euro pt. el (cu soft de modelare cu tot si chiar cu scanner 3D)...insa vor da fericiti 100.000 euro pe un CNC "nemtesc" de la IDS (targul de la Koln). pana la urma este vorba de marketing (pe langa fiabilitate). se investeste gros in marketing (marketeri, cursuri, brosuri, prezentari, expozitii) si se vad si rezultate groase...

Link spre comentariu
Vizitator iselro

Buna ziua, din pacate am observat cam tarziu subiectul acesta de discutie pentru ca nu am intrat de ceva vreme pe forum. Vad ca lumea se intreaba de ce costa asa mult sistemele de frezare pentru tehnica dentara. Este destul de simplu raspunsul si anume, toti ofera sisteme complete cu scanner si software. Pentru cei care zic ca scannerul si softul sunt ieftine sau simplu de realizat sau inlocuit cu porgrame mai mult sau mai putin gratuite trebuie sa ii dezamagesc. Daca era posibil, ofeream si noi solutii ieftine. Si cele mai bune scannere necesita multiple scanari si in anumite cazuri din mai multe unghiuri (pentru ca nu este tehnic posibil altfel) pentru a realiza o suprafata 3D completa a respectivului mulaj sau dinte sau ansamblu de dinti. Cat despre software, acesta este dedicat si contine o gramada de functii specializate pentru modelarea 3D a dintilor, punti, ansambluri. Daca tehnicianul trebuie sa modeleze 10 ore un dinte sau o punte atunci mai bine o face de mana si iese mai ieftin si mai rapid. Am lasat echipamentul de prelucrare la sfarsitul postului pentru ca aici ar fi multe de discutat, o sa ma limitez la cateva aspecte esentiale. Nu luam in calcul masinile super profesionale cu motoare liniare si nici pe cele cu 5 axe. Eu sunt curios care de pe acest forum poate realiza o masina care sa functioneze in 5 axe simultan si aici ma refer al 5 axe reale respectiv cand rotesti axele A si B masina sa urmareasca automat ca "varful" sculei sa isi mentina pozitia pe piesa respectiva (prin urmare X,Y,Z trebuie sa se miste automat cand rotesti axele A si B). Testul la 5 axe se realizeaza cu ajutorul unei sfere montate in locul sculei si trei comparatoare (pe X,Y,Z) cand se rotesc axele de rotatie, comparatoarele trebuie sa ramana neclintite, orice joc sau nealiniere pe oricare dintre axe atrage dupa sine abateri mari in 5 axe. Prin urmare ne limitam in discutia aceasta la 4 axe, ceea ce ar fi realizabil destul de simplu in conditii hobby.Acuma trecem la mecanica:- toata constructia poate fi doar din aluminiu si inox si anumite materiale plastice - domeniu medical - exista o gramada de legi europene care prevad aceasta.- suruburi cu bile obligatoriu, pasul depinde de motoarele si sistemul de masura utilizat, daca se utilizeaza suruburi cu pas de 1 mm cum spun unii de pe forum nu vom avea acceleratii si viteza, servomotoarele normale merg pana pe la max. 3.500 rpm in conditii normale de lucru ceea ce inseamna in conditii ideale 58 mm/s avans maxim, ceea ce inca nu e chiar atat de rau dar mai grav este ca acceleratiile sunt limitate tot de pasul surbului. Acceleratia este esentiala mai ales la acest tip de prelucrare, avem suprafete mici si complexe, traseele de prelucrare au multe puncte de inflexiune si acceleratiile sunt esentiale.- tot ansamblul de axe (ghidaje si suruburi) trebuie protejat foarte bine importriva prafului, praful rezultat la frezarea de zirconiu sau alte materiale utilizate in tehnica dentara produc foarte mult praf foarte fin. - cuplaje elastice obligatoriu- batiu suficient de solid si aliniere mecanica perfecta a axelor- axa de rotatie (axa A/B) cu reductor de precizie tip Harmonic Drive si aliniata foarte bine (doar reductorul costa peste 2.500 euro)- trebuie realizat un sistem de fixare special pentru discurile de zirconiu, ceara sau alte materiale plastice - aspiratie: OBLIGATORIE- Spindle: in functie de materialul frezat cu turatie peste 40.000 rpm ideal 100.000 rpm fara bataie (cost pt. un spindle bun ca. 15.000 euro)- Schimbator de scule- touch-probe - de precizie pentru masurare lungime scula si compensare automata in softElectronica:- servomotoare, obligatoriu - ideal ar fi fara perii pt. ca suporta acceleratii mai mari- encodere optice de inalta rezolutie si/sau rigle optice- drivere de calitate- module intrari/iesiri pt. comanda diferitelor accesorii (schimbator de scule, aspirator, etc.)PC si Soft c-da:- soft de comanda profi pentru a obtine precizie si acceleratii ridicate - nu MACH3 sau alte asemanatoare- comunicatie pe magistrala speciala sau controller specializat pentru masina (nu port paralel pentru ca nu ajung intrarile si iesirile - la 4 axe trebuie 16 linii de intrare numai pentru encodere)am enumarat mai sus doar cateva dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate in calcul pentru cei care vor sa realizeze o masina pentru tehnica dentara de calitate. Daca vreti sa faceti o "jucarie" o sa va puteti distra de minune jucandu-va dar nu pentru productie.probabil ca se explica acuma si de ce costa masinile pentru tehnica dentara cat costa.pentru intrebari va stau la dispozitie cu placere

Link spre comentariu

va supun atentiei acest articol referitor la motoare liniare

Exista in mod curent o mare preocupare (printre pasionatii de electronica si nu numai) pentru masini CNC. Sunt multe discutii aprinse pe forumuri - chiar si la noi in tara - privitoare la construirea de masini de prelucrat in coordonate. Am gasit in acest sens util sa va prezint un articol referitor la un design foarte simplu si novator care aduce cateva avantaje evidente.

 

Compania Nippon Pulse Motor a lansat o familie de actuatoare cu transmisie directa (denumit in engleza 'Linear Shaft Motors’ - as traduce motor cu arbore liniar), motor care se compune in esenta dintr-un arbore fix "umplut" cu magneti laminati si cu un set de bobine cilindrice care sunt in miscare (denumite in engleza 'Forcer').

 

Aceste actuatoare inovatoare ofera pozitionare de precizie combinate cu abilitatea de a lucra in modurile viteza-inalta, viteza-redusa sau viteza constanta. Cu o rezolutie a pasului coborand pana la 0.14 nanometri, actuatoarele cu rotor liniar pot fi folosite pentru pozitionare de precizie...

 

 

si constructia lor robusta le permite sa opereze in conditii de mediu dure.

Acest nou model de actuator elimina complexitatea mecanica si tolerantele stranse ale actuatoarelor convetionale electromagnetice.

 

Actuatoarele cu rotor liniar sunt disponibile in modele diferite ale dimensiunii axului acoperind o un domeniu de forta continua de la 0.4 N to 690 N cu un maxim de forta pana la valoarea de 2780N. Dimensiuni de lucru diferite sunt disponibile incepand de la 20 mm pana la 4,6 m.

 

Viteza maxima de conducere este de 6,5 m/s, si cea minima este de 8 microni/secunda, tinand cont ca teoretic nu ar trebui sa aiba fluctuatii de viteza.

 

 

 

Actuatoarele cu rotor liniar sunt foarte silentioase in functionare datorita absentei frictiunii, deoarece singurul contact mecanic este intre "stator"

si ghidul magnetului liniar.

Absenta mizului din otel elmina viteza unghiulara fluctuanta/neuniforma si reduce greutatea totala. De asemenea elementelor coducatoare mecanice elimina jocul/"cursa moarta".

Site-ul web al producatorului este www.nipponpulse.com

Borsura referitoare la aceasta noua generatie de motoare liniare o gasiti la adresa http://www.nipponpulse.com/products/doc ... ochure.pdf.

Link spre comentariu

Foarte interesante motoarele acestea liniare. Nu stiu cat de bine s-ar preta tehnic/structural la un CNC variantele mai mici, accesibile ca pret, dar la o masina de taiat cu plasma sau laser ar fi excelente.

 

Am gasit pe YouTube un demo de functionare ca axa Z:

.

 

Deja sunt folosite in anumite masini, precum aceasta (pentru axa X) - http://www.dmgmoriseikiusa.com/five-axi ... evo-linear .

 

Apropo, pentru cine doreste sa-si cumpere o bijuterie precum cea de mai sus sau de alt tip :d , anul acesta si urmatorul sunt ultimii in care mai sunt disponibili bani europeni pentru startup-uri, prin masura 312. Se poate obtine astfel o reducere de 70% pentru orice achizitie de pana la 285 mii de euro (inclusiv software, tooling, cladire ... si, mai nou, inclusiv TVA-ul este cheltuiala eligibila).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

pana la urma dupa lungi calcule m-am decis a cumpar un cnc gata construit. M-am oprit la modelul Sable 2015 caruia va trebui sa-i aduc mici modificari pentru a-l putea folosi in scopul propus la inceputul subiectului . Deja sunt in posesia cnc -ului si cred ca ma v ajuta sa realizez mai departe masina mult dorit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări