Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator tensiune Dc-Dc,

costinium6

Postări Recomandate

cei care ati mai construit banalul stabilizator cu zener in baza tranzistorului! vreau sa fac un stabilizator de la 30 v curent continuu in 12v sau 24v continuu, problema de care m-am lovit este incalzirea uriasa pe care o au tranzistorii de putere (fiind saturati complet), am folosit tranzistor de 200w pentru a aprinde un bec de 5 w la 6v si tranzistorul se duce repede (30 sec) spre 50-60 grade, nici batranu 3055 nu a reusit fara radiator! eu avand nevoie de vreo 80 de amperi am vreo sansa fara DC-Ac la Ac-Dc?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

6

• costinium6

6

• Relav

1

• mircea888

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

incalzirea uriasa pe care o au tranzistorii de putere (fiind saturati complet)

Faci o grava eroare... daca sint saturati, Uec va avea valoare minima (max. 1V), de aici rezultind ca Pd va fi minim... Mai mult, daca tensiunea pe colector este 30V, cind tranzistorul va fi saturat, in emitor vei avea aproape acelasi potential, aceasta fiind si tensiunea la iesirea stabilizatorului.
Link spre comentariu

Stabilizatoarele serie au randament foarte prost, solutia in cazul tau este doar un convertor Buck sau Buck sincron.Puterea mare care se disipa este diferenta dintre tensiune de intrare si cea de iesire inmultita cu curentul prin stabilizator, tensiunea Uce este exact diferenta de tensiune dintre intrare si iesire la un stabilizator serie, de aici randamentul prost. Ce vrei sa alimentezi cu 12/24V la 80A ?

Link spre comentariu

vreau sa alimentez becuri de 24 sau 12 ca la vapoare! randamentul stiu ca e prost (extrem de prost) poate are cineva o idee cum pot intercala o stabilizare intre 5V fara pierderi! am facut un banc de tranzistori de 500W si am preluat din ei cam 7A din 20 si ceva cat intra in tranzistorii pusi pe un radiator cat o caramida! rezultatul: radiatorul a devenit aeroterma! :sparge:

Link spre comentariu

De ce nu ne spui ce vrei sa faci? Nu veni cu solutii pt ca dupa cum vad nu stapanesti deloc acest domeniu. Ce ai vrut sa spui cu " are cineva o idee cum pot intercala o stabilizare intre 5V fara pierderi" ?

Link spre comentariu

Legi in serie cite 10 becuri de 24V si le alimentezi direct la 220Vca.220Vca nu e prezenta in ecuatie, iar becurile vor fi alimentate din baterii, ce vor fi incarcate de la un generator inca in constructie! becuri led as lua dar la ce pret au faci stanga-imprejur.

Link spre comentariu

De ce nu ne spui ce vrei sa faci? Nu veni cu solutii pt ca dupa cum vad nu stapanesti deloc acest domeniu. Ce ai vrut sa spui cu " are cineva o idee cum pot intercala o stabilizare intre 5V fara pierderi" ?

nu prea le mai stapanesc, asa e! ideea e sa construiesc un stabilizator Dc-Dc fara pierderi atat de mari!Remus, tensiunea fluctueaza pana la arderea becului, iar o iluminare de genul fal-fal nu e prea odihnitoare
Link spre comentariu

Remus, esti mare cititor! ideea e ca pe langa becuri o sa modific si tv si sursa de la pc! peste controlerul de la generatorul eolian tot vor fi fluctuatii, 12-14v! incarcand cu 30v eu voi avea nevoie de 12V+5V linie pt pc si 12 v pt tv! din 24 adica 2 baterii inseriate daca cuplez doar pe 1 baterie se dezechilibreaza incarcarea! nu se poate face o echilibrare de consum pe fiecare din ele, pentru ca becuri, tv, pc, vor consuma asimptotic! de asta am postat aici! adica din 30V dc-dc12+5, si din 30V in 24 sau 12 DC! am ups-uri modificate dar sunt energofage! am deschis subiectul in speranta ca lucrurile s-au schimbat de acu 15 ani si se poate Dc-DC fara pierderi!

Link spre comentariu

am deschis subiectul in speranta ca lucrurile s-au schimbat de acu 15 ani si se poate Dc-DC fara pierderi!

Se poate. Ideea a fost oferita de @mircea calin. Tehnic este mai complicat dar este o buna solutie.In functie de constructia generatorului se puteau incerca si alte metode mai simple: de exemplu, daca generatorul ar fi fost construit pe principiul alternatorului, prin reglajul excitatiei se putea controla tensiunea de iesire la diferite regimuri de turatie a generatorului eolian. In acest caz nu mai aveai nevoie de magneti permanenti in generator. Mai mult, adaptind Rotorul lui Savonius cu reglaj centrifugal se putea obtine o stabilizare a turatiei de intrare in generator pentru diferente mari ale fortei vintului.Dar nu trebuie sa ajungem in offtopic aici. Pacat ca nu ai spus de la inceput despre ce este vorba... hmmmm... beculete de vapor...
Link spre comentariu

la vapoare si in port vindem becuri de 24v cu paletu!e ineficient dar le am la 50 bani! generatorul inca nu e gata! mai e de lucru si de alergat!ideea pe care o propun este modificarea consumatorilor mici care in principiu trecand peste sursa in comutatie dai de 12V ! acel 12V trebuie obtinut din 30V fara pierderi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări