Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator eoliana verticala maxim 37KW/h

Vizitator Morgoth

Postări Recomandate

Vizitator Morgoth

vfp_mihai

Sa lamurim niste chestii care uneori sunt intentionat sau nu trecute cu vederea.

Indiferent ca vorbim de hidrocentrale, centrale nucleare, centrale termice etc,

Gandestete bine ca variatia curentului consumat din generator poate fi mutat invers proportional catre forta agentului ce pune in miscare turbina, adica mai pe intelesul tau: cand creste consumul trebuie sa creasca si debitul pentru a mentine turatie constanta deci nu au nevoie de frana, in cazul eolienelor 2 factori intervin in modificarea turatiei turbinei si anume viteza vantului si sarcina turbinei, deci nu putem compensa sarcina prin reglarea debitului agentului ce pune turbina in functiune, aici sau inventat franele, dar nu sa rezolvat inca problema in care agentul ce pune turbina in miscare scade sub pragul minim.

Nu am mentionat in nici unul din cazuri faptul ca trebuie stabilizata si tensiunea de iesire din turbina deoarece este de la sine inteles.

Toate cele explicate mai sus sunt necesare pentru a mentine frecventa constanta dar si puterea generata.

Oricum in cam 2 luni sper sa ma apuc de treaba, depinde cum va fi vremea.

Voi incepe prin a construi asa zisul mastodont pe principiul celui din filmuletul de pe youtube ce lam pus mai sus.

Partile electrice si electronice vor ramane la sfarsit.

Daca mai are cineva idei vis-avis de sistemul de frane, o alternativa la sistemul de ambreiaj (ne distructiv) sau orice altceva va rog sa nu ezitati sa postati si va sunt recunoscator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• verde

16

• vfp_mihai

14

• Dr.L

12

• avolocaru

9

Top autori în acest subiect

Chiar daca o cutie ar fi potrivita, cred ca mai bine folosesti doar pinioanele. In mod normal ar trebui facut un calcul aproximativ sa vezi cam ce forte sunt. Vezi cam ce dimensiune aproximativa de roata dintata ar fi necesara si apoi cautam. Azi am trecut printr-un magazin de piese auto si aveau acolo pinionul final de antrenare a rotilor din spate pentru tractor. Se gaseste inclusiv pinionul de atac. Eu cred ca nu ai cum sa nu gasesti ce-ti trebuie. Ca idee cred ca ar trebui sa te orientezi, eventual catre pinioane cu dinti drepti, reductorul va fi mai simplu de facut.Ca frana poti folosi fara probleme o pompa hidraulica. Va fi relativ simplu sa scapi de energia nedorita. Daca ai energie in plus inseamna ca ai si vant => ca pui o baterie de racire a uleiului cu aer si... gata. Tot pe la fier vechi am vazut niste pope hidraulice mari.

Link spre comentariu
Vizitator Morgoth

Chiar daca o cutie ar fi potrivita, cred ca mai bine folosesti doar pinioanele. In mod normal ar trebui facut un calcul aproximativ sa vezi cam ce forte sunt. Vezi cam ce dimensiune aproximativa de roata dintata ar fi necesara si apoi cautam. Azi am trecut printr-un magazin de piese auto si aveau acolo pinionul final de antrenare a rotilor din spate pentru tractor. Se gaseste inclusiv pinionul de atac. Eu cred ca nu ai cum sa nu gasesti ce-ti trebuie. Ca idee cred ca ar trebui sa te orientezi, eventual catre pinioane cu dinti drepti, reductorul va fi mai simplu de facut.

Da asa am sa fac, am sa caut pinioane cu dinti drepti pentru a veita fortele laterale :d
Link spre comentariu

Avolocaru ,imi dai idei cu hidraulica,pai ar putea folosi o pompa hidraulica mare sus direct pe axul turbinei,acesta va avea turatia ceva mai mare la modelul din filmulet ,si cobrind jos cu 2 tevi tur si retur la un motor hidraulic care invirte direct generatorul ,In acest caz avind posibilitatea stabilizari turatiei centrifugal prin deversarea surplusului de ulei prin baipas in retur,si in caz de furtuna un alt dispozitiv centrifugal de data asta montat pe axul turbinei va obtura debitul de ulei la turatia mare adica va frina .Ar scapa de pinioane frecari si frinari mecanice cu ferodou.

Link spre comentariu
Vizitator Morgoth

Extrem de buna ideea.Astfel pot controla factorul de divizare si lasa tot o data ca elicea sa se invarta la ce turatie vrea ( bine ne depasind turatie la care isi arunca palele ) :) .Te rog poti aprofunda cu niste linkuri schite etc, tot ce e posibil sau ce crezi :) pls.Observ ca ar fi de preferat sa folosesc pompe cu pistoane radiale dat fiind ca in specificatii spun ca functioneaza chiar si la 1RPM, si au un debit si putere extrem de mare.

Link spre comentariu
Vizitator Bitzy8407

pt MORGOTH daca ai atitea resurse [bani] dece nu faci un turn de apa la vreo10-12m inaltime de vreo10000l si jos un bazin de aceeasi capacitate iti cumperi ,sau faci o turbina cu generator direct la 220-380 la o putere egala cu cea care o da eoliana cuplata la o pompa de apa dimensionata corect ,care o montezi sus pe turn ,si care va urca apa inapoi in turn din bazinul de jos dupa ce a trecut prin turbina care are o clapeta ce regleaza debitul in functie de turatie care trebuie sa fie constanta indiferent de consumul de curent. Asa scapi de multe piese in miscare ,uzuri, intretinere,si cel mai important pierderile prin frecari ,turnul va fi pe post de acumulator.si ai si piscina.

Si iarna ce faci? il acoperi cu o prelata si faci focul sub ea, sau amesteci apa cu sare /antigel? :nas:
Link spre comentariu

Pentru franre pompa de ulei este una , pentru actionarea motorului este alta mancare de peste. Ai nevoie si de un motor hidraulic corespunzator. Merita studiat.Iarna ce problema sa fie?, schimbi uleiul...

Link spre comentariu

Gandestete bine ca variatia curentului consumat din generator poate fi mutat invers proportional catre forta agentului ce pune in miscare turbina, adica mai pe intelesul tau: cand creste consumul trebuie sa creasca si debitul pentru a mentine turatie constanta deci nu au nevoie de frana, in cazul eolienelor 2 factori intervin in modificarea turatiei turbinei si anume viteza vantului si sarcina turbinei, deci nu putem compensa sarcina prin reglarea debitului agentului ce pune turbina in functiune, aici sau inventat franele,

eu sunt precum zise tata , stau sramb si judec drept , daca un generator actionat hidro atomo sau termo mai ai cei face ,la capitolul vant nu prea ai cum ,daca nui vant nui , acolo nu prea ai cu ce sai suflii in panze sa se invarta sati mentina frecventa , da sa numi spui ca stai la maneta 24/24 sa schimbi treptele din cutie , dar de franat cea mai buna posibilitate e cea dinamica , o frana dinamica rezolva mai tot , studiaza franarea dinamica la locomotivele ce coboara o panta , imagineazati sa schimbi placutele de frana mai tot timpul cand depasesti viteza maxima , plus ca daca ai de unde trage ceva energie cu ajutorul franei dinamice poti incalzi ceva apa un bazin considerabil , o frana mecanica tip auto ,se preteaza cel mai bine atunci cand pe neprevazut apare o furtuna si frana dinamica nu mai face fatza , aici intervine electronica de comanda la care tu esti deprins cu asa ceva. PS. cuvantul "tot o data" se scrie legat = totodata
Link spre comentariu

Iarna ce problema sa fie?, schimbi uleiul...

atentie mare domnule inginer era vorba de H2O nu vascoase sintetice .restul motoare hidraulice , sunt de domeniul SF ,pentru aceasta aplicatie
Link spre comentariu

morgoth cred ca asa ceva i-ti trebuie ,cu pistonase nu cu pinioane la fel si pompa [basculare raba],http://www.youtube.com/watch?v=YnlOwlMZeOI&feature=related vezi si wiki [hidraulic motors] nu ma pricep la dimensionare ,locomotivele LDH au un astfel de sistem ,cel mai bine zic eu sa consulti un inginer hidraulician care a lucrat cu asa ceva .vfp_mihai ,de ce sa fie SF.de motoare hidraulice vorbesc,, am avut in mina asa ceva era cam cit un electromotor de tractorsi invirtea doua suruburi de 80mm in diametru al unui elevator de pe un camion ce cara masini,si ridica platforma cu4 masini pe ea ,erau doua astfel de motoare respectiv 4 suruburi,am mai vazut la utilaje de asfaltat drumurile erau doua montate direct pe rotile de tractiune.cit despre film este real DOAR, ca generatorul [daca are asa ceva] este decuplat de sarcina, betoniera mergind din baterii.Bitzy8407......la asta chiar nu mam gindit atunci,sarea ar fi o solutie mai ieftina decit antigelu dar corodeaza fierul.

Link spre comentariu

Da,motoarele hidraulice au un gabarit mic la putere mare. Insa pompele...sunt semnificativ mai mari!In legatura cu sistemul cu bazin: da,apa va contine antigel...oricum daca tot o plimbi nu ingheata asa de usor

Link spre comentariu
:ras: Am dat click pe link-ul lui vfp_mihai si s-a dus dracu tot ce am scris :ciuda: Mai pe scurt: 1200 euro pentru asa ceva??....eh ce planuri aveam si eu.....pe urma m-am insurat :rade: Cea mai realista recomandare a venit din partea d-lui mihai .....pentru hidro e de nota 10 proiectu.Da-mi voie sa iti pun doua intrebari:1. Ti-ai calculat viteza min. a vantului ca sa si miste "hardugia"? + pierderi prin transmisie, imperfectiuni constructive etc.(pentru franare sunt metode,dar ca sa bata vantu la comanda....inca nu)2. Ai luat in calcul ca toate piesele in miscare au durata de viata limitata? Daca da, ce costuri de intretinere presupune si cat de usor se realizeaza intretinerea/reparatia?Si ar mai fi multe alte intrebari care ar trebui sa ti le pui singur inainte, majoritatea de mecanica.La un asa proiect nu merge cu ....ma asta ar fi cam atat si asta ar merge cam asa. Nu vreau sa fiu rautacios sau sa crezi ca am ceva cu tine dar ar cam trebui sa mai scazi din cei 37kw si sa mai adaugi la cei 1200 de euro.Ia-ti un pix si o foaie .....noteaza tot ce implica proiectul si pe urma cauta preturi.Sper ca realizezi ca ai nevoie si de fundatie, ancorare etc.P.S: Scuze in cazul in care a mai scris cineva ca mine, dar am incercat sa sar peste cutii de viteze de dacie, camioane si tractoare ca doar nu s-a pune in fund langa eoliana ca sa schimbe viteza si sa claxoneze pasarile sa se traga din calea lui :sparge:
Link spre comentariu

Morgoth, trebuie sa intelegi ca noi vrem sa te ajutam cu sfaturi, nu sa te facem sa renunti la proiect.Din experienta mea (am vreo 5 turbine facute pana acum si una verticala in proiect) pot sa-ti spun urmatoarele:-A te apuca direct de asa un proiect mare, e ca si cum te-ai urca direct din scoala de soferi pe un Lamborghini Diablo.Si eventual pe un drum cu zapada, ca tot suntem in sezon.-In primul rand nu ne-ai spus ce tip de verticala vrei sa faci-Savonius, Darrieus, Lenz?Verticalele sunt foarte pacatoase inca din faza de proiectare-au TSR-ul foarte variabil liber/sarcina, Cp-ul mic.-Ia legatura cu omul de la Straja, poate ii faci si o vizita, daca e dispus sa-ti impartaseasca detalii despre proiect.-La o asemenea turbina iti trebuie neaparat UN PROIECT , cu calcule de rezistenta, forte dinamice, etc.Crede-ma ca o turbina pe furtuna e bomba curata daca nu e bine dimensionata.In cel mai fericit caz se poate lasa cu distrugerea ei.Eu, ca si alti membrii de pe forum am trecut prin experiente din astea(slava Domnului, fara urmari neplacute!!) si e tare stresant.Crede-ma pe cuvant!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări