Vizitator Morgoth Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Salutare,Doresc sa fac o eoliana, care in ultima faza va putea genera pana la 37KW/Ora.Generatorul il voi construi dintr-un motor trifazic de 37KW, cu rotorul modificat punandui infasurari pentru a face din el un electromagnet, astfel sa pot stabiliza tensiunea de iesire la 380V sau 3 faze de 220V in functie de sarcina, mentinand frecventa de 50Hz, asta insemnand sa mentin turatia constanta.Toate astea fiind spuse, ne putem imagina ca elicea eolienei verticale pentru a avea puterea de a invarti generatorul pentru a produce 37KW va avea o dimensiune foarte mare tot o data asta inseamna ca va avea o turatie mica , ceva de genul 1 maxim 2 ture pe secunda datorita dimensiunii palelor.Aici am o problema, turatia elicei va fi de cam 1-2 ture /secunda iar turatia generatorului trebuie sa fie de 1500 ture/ minut sau 25 ture/secunda, insemnand sa am un multiplicator de 1*12.5 sau 1*25.Cine a mai umblat cu astfel de puteri sau idei cam din ce as putea face un multiplicator care sa reziste la astfel de puteri, daca poate posta cineva as fi profund recunoscator. Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Energetic vorbind nu este mare lucru un motor de Dacia 1300 are in jur de 40 Kw. Prin urmare o cutie de Dacie in treapta 1 ar rezolva teoretic problema problema. Practic cutia de viteze ca atare are suficiente neajunsuri ca sa nu-ti bati capul. Eu iti recomand sa recuperezi pinioanele din diferentialul unei cutii straine, spre exemplu Golf 4 diesel si/sau Astra F. Din aceste pinioane iti poti face cu usurinta un reductor. Daca ajungi la concluzia ca nu sunt suficient de solide iti poti pune doua sau trei seturi in paralel. Cel putin cutiile de Astra f au ajuns la niste preturi jenant de mici, cam 150 lei functionala. Daca ai rabdare sa mai treaca frigul iti pot face o poza cu pinioanle Link spre comentariu
Vizitator Morgoth Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Practic ar fi 2 tipuri de alternatoare pentru dacie una care poti obtine 50V la 30 amperi maxim si alta la maxim 30V si 50 A rezultand o putere de cam 1500W si totusi sistemul pe curea nu poate antrena un astfel de consumator de putere mecanica, ele fiind si limitate la 14.4V si 30A respectiv 14.4V si 50A.Totusi ideea cu pinioanele de cutie de viteza este foarte buna , bine ramane acum sa ii fac flansele de sustinere a pinioanelor, sa vad pe unde le pot face.Mersi de idee Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Sunt alte aspecte mult mai dificile, stalpul de sustinere, axul de transmisie de la turbina etc. Flansele sunt banalitati. Nu prea am inteles aspectul cu alternatoarele, 1500W cred ca este mult prea mult. Pai ori dicutam de 37KW ori de 3KW. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 morgoth , eu asi avea curiozitatea sa stiu cate eoliene mai mici ai facut pana acum si de ce puteri .ce tea determinat sa alegi una verticala si nu orizontala ?asta ma intreb si eu nu cumva ai gresit unitatea de masura ? bine totul e posibil sau facut si mai mari Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 La 37 Kw o eoliana cu turbina verticala este mai usor de facut in regim hobby. Link spre comentariu
Vizitator Morgoth Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 La 37 Kw o eoliana cu turbina verticala este mai usor de facut in regim hobby. Exact. Sunt alte aspecte mult mai dificile, stalpul de sustinere, axul de transmisie de la turbina etc. Flansele sunt banalitati. Nu prea am inteles aspectul cu alternatoarele, 1500W cred ca este mult prea mult. Pai ori dicutam de 37KW ori de 3KW. Afisam specificatiile alternatoarelor de dacie. morgoth , eu asi avea curiozitatea sa stiu cate eoliene mai mici ai facut pana acum si de ce puteri .ce tea determinat sa alegi una verticala si nu orizontala ? asta ma intreb si eu nu cumva ai gresit unitatea de masura ? bine totul e posibil sau facut si mai mari Nu conteaza ce experienta anterioara am cu astfel de dispozitive, ci conteaza faptul ca am posibilitatea sa fac o eoliana asa de mare. Este vorba de o eoliana care va genera o putere maxima de 37KW cu aproximatie. Eolienele verticale se comporta mult mai bine la curentii de aer si mai eficiente, palele avand o suprafata mai mare, un alt aspect este ca eolienele verticale pot fi puse in miscare de curenti de aer ce pot bate din orice directie fara a pune in miscare capul rotativ ca in cazul celor orizontale, se comporta excelent la schimbari bruste a directiei vantului si sunt mult mai simplu de construit, din aceasta cauza sunt si mai scumpe fiind mult mai eficiente (stiti voi, deale markeringului). Pentru pana la 500W-1KW palele pot fi construite din 2 butoaie mai mari taiate in doua puse pe un ax, pus un multiplicator si cam atat. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 da e mai usor , dupa ce o faci pe prima ...........ca restul le faci mai mari , acu stau si ma intreb oare cand o sa mearga aia cu viteza maxima si sa genereze acea putere .sper sa nu vine cu filme ceva de genul la aia care invarte betoniera de pe facultatea youtube . :cry: macar daca sar mai inspira oleaca si siar da seama ca o eoliana de 37 kw made home nu e o joaca.vad ca ai postat in acelasi timp , ma doare capul ,cred cai de la frigul deafara ca iesisi sai dau de mancare la caine ok , sfatul meu e sa construiesti eoliana pe care o vrei dar la o scara mai mica , apoi sa faci si una orizontala ,tot de aceleasi dimensiuni le pui pe ambele la test , macar 1 an de zile , poate poti sa le calculezi energia generata apoi te hotarasti , si euinitial am ales savoniusul , apoi iam atasat darrieus , pana la urma cred ca cea mai buna e lenz in 3 pale , dar cea orizontala clasica le bate pe toate , asta e sfatul meu . tu faci ce vrei . icon_jook Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Alternatorul de Dacie are vreo 500 W, nu prea situ de unde ati scos 1500.Si eu as alege sa fac prima data o eoliana verticala, indiferent de discutiile pro si contra. Este clar mult mai simplu de construit si este clar mult mai simplu de adaptat un generator de curent. Elice este si ea mult mai simplu de construit.Totusi la aceasta putere propusa vei intampina niste probleme destul de serioase. Ar mai fi si problema gabaritului, sigur vei avea nevoie de o autorizatie de construire. In realitate din cate stiu ai nevoie de autorizatie si pt astea mici dar nu-si bate nimeni capul sa vina in control.NU cred ca are rost sa stricati un motor de 37kW, ma indoiesc ca aveti cu ce sa-l modificati cat de cat profesional numai daca ne gandim la greutate, de ordinul sutelor de Kg (probabil ca nici imposibil nu este). Eu zic ca mai buna ar fi o triodina... Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Eu zic ca mai buna ar fi o triodina...hehe, o ditamai triodina ,la 37kw ..... alimetezi si 20 apartamente o scara de bloc numai sa aiba cu cel invarti . Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Triodina nu e fromata dintr-un motor si in generator de cc,cu caracteristica cazatoare?Oricum,eu as zice ca proiectul este nerealist,in primul rand,de unde o eoliana cu turatie fixa,mai ales ca sarcina e variabila? si la 37kW,va fi ditamai hardughia,pe putin. Numai pt instalarea 'elicei',va fi nevoie de o macara mare Link spre comentariu
avolocaru Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Da aveti dreptate, eu am oferit o solutie proasta la o alta si mai proasta. Caracteristica cazatoare... este dicutabila, arcul electric creeaza un scurtcircuit si evident ca tensiunea tinde catre "0". nu stiu care ar fi efectul unor consumatori cu care nu produc scurt circuit. Nu am vazut inca ocarateristica a generatorului dintr-o triodina.Varianta de turbina verticala cred ca se poate construi din bucati si fara macara, presupun! Link spre comentariu
Vizitator Morgoth Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Alternatorul de Dacie are vreo 500 W, nu prea situ de unde ati scos 1500.1500W este capacitatea maxima de generare a unui alternator de dacie cu alimentare directa a bobinei de excitatie(fara regulator) pe la 10000 de ture poate genera cam 50V si 30A si cealalta varianta 30V si 50A.La spatiu nu ma zgarcesc(am 1700m patrati de teren).La gabarit nu am probleme am posibilitatea sa inchiriez o macara.La modificare , motorul cantareste 200KG la modificare duc numai rotorul pentru a scoate colivia si a bobina pentru al face electromagnet de excitatie pentru a stabiliza tensiunea de iesire.Pentru a mentine turatia constanta ma pot folosi de un motor care ii alimentez fazele cu o tensiune proportionala cu frana (bine inteles in curent continuu) sau alte metode,de care am nevoie sa ii tin turatia constanta, astfel colivia va incerca sa produca curent dar fiind in scurt el va frana.La bani nu imi prea fac probleme un motor trifazic de 37KW lam gasit la 2000 RON, trebuie sa iau tabla pentru pale, cornier pentru cadrul palelor si al suportului, rulmenti, sistemul electric de franare si de stabilizare a tensiunii de excitatie il voi face eu, avand o experienta destul de mare in electronica destul de avansata, programare, proiectare etc vezi blogurile mele si magazinul on line:http://digitalelectronicsandprograming.blogspot.com/https://sites.google.com/site/xmegalibs/http://virtualelectron.comSper ca cu astea dau de inteles celor mai rautaciosi si/sau celor ce nu au posibilitati si/sau nu au curaj sa incerce ceva mai mare, ca nu sunt pe dinafara subiectului.Torusi problema de care ma lovesc este multiplicatorul care trebuie sa imi reziste la asemenea forte, nu ma gandesc ca acel generator sa imi produca 37KW dar daca ar faceo ar fi perfect, poate produce si 10-15KW/ora, vreau sa imi creez o sursa total independenta de energie.Principiul ar fi simplu:Vara consumul este mic (1-2-3 calculatoare, o plita sau un cuptor electric, becuri, TV si cam atat) si puterea vantului fiind mai mica, deci as fi multiumit sa produca 3-4 KW/Ora.Iarna consumul e mare: aeroterme in toate camerele plus cele de mai sus si puterea vantului este mai mare deci poate produce mult mai mult poate 10-15-20KW/ora.Dupa un calcul sumar imi iese ca palele trebuie sa fie inalte cam 2 etaje(5-6 metri), diametrul sa fie cam la 3 metri. Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Studiez si eu teoria generatorului eolian de ceva timp. Rotorul vertical e atractiv din motivele enumerate deja, insa "buba" lui e ca e de turatie joasa. Asta constituie un avantaj constructiv (echilibrare) insa NU e compatibil cu ceea ce intentionezi sa utilizezi ca generator (care cere turatie MULT mai mare) Multiplicatorul mecanic e dificil de construit si inseamna si o pierdere semnificativa de putere.O solutie mai realista (parerea mea!) e construirea unui generator cu un numar mare de poli, cum am observat eu intr-un documentar pe tema asta.Ati masurat si calculat potentialul energetic al amplasamentului? 1700 de mp nu-i cine stie ce; mult mai important e cat de liber e peisajul. Orice obstacol (simple denivelari de 50 cm in teren, ca sa nu mai pomenesc de cladiri sau pomi!!) produc turbulente si pierderi dramatice. In plus practic se poate valorifica doar o fractiune destul de redusa din energia curentului de aer (undeva pe la 20%)(aerul nu poate fi oprit complet, fie si pentru ca nu mai are unde veni altul!) Oare de-aiurea eolienele se amplaseaza pe stalpi FOARTE inalti?In concluzie, fara a nega experienta dv. in electronica, programare si alte alea, veti "da cu capu' de pragul de sus"....(pe vremuri era un banc: un cetatean vrea sa bata recordul la caderea libera inainte de deschiderea parasutei; se echipeaza cu un altimetru super, si sare de la 10000m; cade pana la 1000m. Cu ochii pe altimetru, ajunge la 500m, apoi la 400, insista si ajunge la 200, 100, 50...10, 5, 2! La 2 m spune: de la 2 m pot sari si fara parasuta, asa ca nu mai e nevoie sa o deschid!!!) Imi doresc sincer sa ma insel!! Va doresc succes!PS Eu nu mai confund curajul cu inconstienta de ceva timp! Link spre comentariu
Vizitator Morgoth Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Zona in care locuiesc este de campie si sunt exact in marginea satului, vantul bate de 2 ori pe an, mai tot timpul dintr-o directie si restul din cealalta directie. Deci de vant nu ma plang. Poate iesi ceva de genul asta: http://www.ebay.com/itm/Vertical-Axis-New-Gyro-10000W-10kw-Wind-Turbine-/180539829881?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a09032e79 Dar observati pretul pentru niste fiare sudate si un generator......... Aici alte variante: http://www.ebay.com/itm/Vertical-Axis-Wind-Turbine-system-VAWT-New-3000W-3kw-5kw-10kw-bin-no-reserve-/250986823830?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a6ffb0096 Toate generatoarele verticale au multiplicatoare cu cateva exceptii la categoria micro si mini, pana si cele industriale orizontale de le folosesc Austriecii de exemplu au multiplicatoare, avand in vadere ca elicea se invarte cu cam 0.1 ture pe secunda. Totusi, cu multiplicatorul nu se pierde putere cine stie ce, poate se pierde 5% datorata frecarii pinioanelor. Principiul ar fi: Elicea este de joasa turatie si de inalta putere, daca pun un multiplicator cu 25, imi va creste turatia cu 25 si imi va scadea puterea cu 25(aproximativ minus pierderea prin frecarea pinioanelor). Deci nu e vorba de nici o pierdere de putere. ci de translatia viteza/putere de rotatie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum