Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

HORNUL - avantaje si dezavantaje

VTP

Postări Recomandate

Ideea era sa discutam aici, poate asa mai atragem niste parteneri de discutie. Am multe pagini de la JBL, Altec, EV etc. Proiectarea asistata de calculator a permis crearea unor contururi noi ptr hornuri scurte si s-a indepartat destul de mult de teoria hornurilor clasice. Un horn excelent este cel bi-radial de la JBL care s-a nascut din asa numitul diffraction horn.

Link spre comentariu

@Yoshiro - Ultimul link (al tau) este un bun inceput in lumea hornurilor. E bine de citit cu atentie si inteles de oricine vrea sa paseasca in lumea lor.

Ceva despre diffraction horn http://www.jblpro.com/pub/obsolete/2397.pdf, bi-radial horn http://www.jblpro.com/pages/pub/components/2380a.pdf

Poate ar trebui sa amintim si de:

- Constant Directivity,

- Primarily Conical,

- OSWG (Oblate Spheroidal Waveguide),

- Peavey Quadratic Throat,

Proiectarea asistata de calculator a permis crearea unor contururi noi ptr hornuri scurte si s-a indepartat destul de mult de teoria hornurilor clasice.

Posted Image

Posted Image

"Boxe cu goarne":

http://forums.melaudia.net/attachment.php?aid=2480

- etc.

Nu e simpla lumea asta :limb:

Link spre comentariu

Nu e simpla, asta e clar. Dar e bine ca avem de unde alege. In topicul de pe diyaudio cu hornurile JMLC este furnizat un print pentru a construi un horn din petale. Am acasa construita o pereche din carton pe care insa nu am apucat sa o incerc desi e facuta de ceva timp.M-am jucat cu mai multe tipuri de hornuri mai ales in banda de medii. Unele le-am mai prezentat si pe forum. Cam de un an insa ascult la sectorale, copie de Altec 511 din fibra de sticla. Din cate imi aduc aminte Felixx facuse la un moment dat un horn radial foarte fain la un CNC in 5 axe. Foarte frumos lucrat.

Link spre comentariu

Din cate imi aduc aminte Felixx facuse la un moment dat un horn radial foarte fain la un CNC in 5 axe. Foarte frumos lucrat.

In total au fost 3 perechi facute din placaj de mesteacan pentru TAD 4001 (2 perechi) si TAD 2001 (o pereche).O comanda a fost pentru a inlocui mesteacanul cu artarul.Nu am gasit in Romania,am apelat in Germania si pretul a fost "suficient" pentru ca posibilul beneficiar sa renunte.S-a dorit ceva asemanator cu GT Sound.http://gtsound.web.infoseek.co.jp/engli ... n01_e.htmlToate 3 le-am vandut relativ usor afara,ultima din perechi a plecat in noiembrie pentru un client din Japonia.....cost transport 8 mil cu Posta Romana .... Mai jos cateva poze printre care si o replica a unui amic neamt la Everest JBL DD66000 Componentele utilizate sunt:4x JBL 1500AL2x JBL 476Be2x JBL 045Be-1Un proiect ambitios la care inca se lucreaza.

post-2926-139829396235_thumb.jpg

post-2926-139829396259_thumb.jpg

post-2926-139829396278_thumb.jpg

post-2926-139829396286_thumb.jpg

post-2926-139829396294_thumb.jpg

Link spre comentariu

Exista o schita ptr hornurile de pe DD66000?

Nu posed schita momentan (nu am fost interesat)....Astept insa o lista de preturi pentru driverele si wooferele mentionate,daca sunt gasibile in Europa.Cred ca in lipsa componentelor originale,dimensiunile exacte nu sunt importante.Dar exista varianta TAD sau ALTEC cu design asemanator.Alte poze:

post-2926-139829396419_thumb.jpg

post-2926-139829396426_thumb.jpg

post-2926-139829396438_thumb.jpg

post-2926-13982939645_thumb.jpg

post-2926-139829396458_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se poate observa HDF-ul de pe panourile frontale.

Daca la TAD si GOTO se cunosc preturile,estimez un pret decent in jur de 1100-1200 euro per woofer......

Am schita de la BLH-ul GOTO dar nu pot sa o postez din cauza drepturilor de autor.

post-2926-139829396747_thumb.jpg

Link spre comentariu

Oricum pare ca omul a studiat foarte atent originalele ca structura interioara seamna foarte mult. De fapt parca era si un pdf de la JBL cu structura explodata si schema filtrului.

LE: Technical Manual

Asa e fara driverele alea cam greu. Din cate stiu wooferul nu se mai produce, era pe forumul heritage un ultim group buy ptr aceste woofere daca imi amintesc bine. Sper sa nu gresesc.

Cu alte drivere problema trebuie studiata foarte bine ptr ca e multa munca la tamplarie.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări