Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 @ahegyes offtopic: La BBC LS3/5a, nivelul maxim (safe) ce il pot oferi aceste monitoare este de 95 dB, la o distanta de 5 m, adica presiunea acustica simtita de un dirijor aflat la 3 m de orchestra simfonica cu 70 de solisti. BBC le-a folosi in studiourile sale impreuna cu un subwoofer pentru <80hz. Cu frecventele de bas taiate aceste boxe redau virfuri de 100-105 dB lejer. Aveau standuri de 76 cm. Se foloseau pe amplificatoare pe tuburi de 100-150 W (difuzoarele sunt de 50w, cu diferenta de putere se asigura headroom-ul). http://www.stereophile.com/standloudspeakers/361/index6.html http://www.stereophile.com/content/bbc-ls35a-loudspeaker-1977-bbc-version-part-2 Si daca vb. de bookshelf-uri: niciodata o membrana mica nu va putea impinge suficient aer (sa zic ca se compenseaza cu un xmax mai mare) si nu va avea suficienta suprafata radianta pentru redarea corecta a frecventelor joase (asta o compensez cu horn (pentru bas) si cistig si SPL datorita amplificarii/filtrarii pasive oferite de el sau subwoofer) on-topic: Asta este topic despre hornuri. Care este legatura cu hornurile? Cred ca subiectul SPL l-am terminat (nicaieri nu sa spus ca este o legatura intre fidelitate si SPL, sunt chestii diferite; asa cum diferitele difuzoare au destinatii diferite; depinde unde asculti, ce asculti, dar sa nu speri ca obtii auditie la SPL/fidelitate reala daca nu ai cu ce). Dar o sa vorbim si despre diametrele difuzoarelor/suprafata radianta, sa facem un pic de lumina in subiect. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Monitorul BBC are destinatia sa. Cine are o pereche de originale in stare buna sau o pereche de replici ulterioare le poate folosi pentru auditii sau pentru colectia personala, nu-l opreste nimeni, stiind insa care sunt limitarile lor. In completare, inca un tabel care stabileste corelatia putere electrica (W) cu presiunea acustica in dB, pentru valori mici, sub 1 W. Sa revenim: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php? ... =112675.25 Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Cred ca este cea mai rapida/simpla abordare a constructiei unui horn http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?PHPSESSID=pnu86ikcbpa2iq73g70acdovi4&action=dlattach;topic=112675.0;attach=88947;image Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Monitoarele alea chiar au difuzoare capabile (au SPL suficient pentru near-field - prinzi grand piano linistit), iar BBC la folosea cu subwoofer sa compenseze lipsurile. Asta este situatia: Un amplificator pe tuburi are virfuri mari (mai citeste odata ce am scris sus), iar acel difuzor tine bine mersi fara sa zboare membrana din sasiu. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Asa, si acasa, intr-o camera de 10mp asculti la 5m de niste bookshelfuri ???Chiar din tabelul postat de tine se vede clar ca niste boxe care au sensibilitate 85 db - la 2m cu 16W produc 91.5dB. Deci cine e in eroare? Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 offtopic:Omule, asculta linistit la bookshelf-uri!Construieste ce vrei si fii fericit!PS: incerca sa intelegi ca ai nevoie de macar 105-107 dB pe pozitia de auditie, daca vrei sa atingi cit de cit realitatea. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Liviu Ianush ai vreo legatura cu poza pe care ai pus-o mai sus? Oricum vad ca ori casa este prea mica (scunda) pentru ele, ori ele nu sunt pentru casa din imagine . Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Am spus de la inceput ca subiectul hornuri nu ma intereseaza. Asta nu ma impiedica sa mai citesc ce mai scriu unii pe ici pe colo. Am vazut cele scrise de VTP si am facut o observatie.Eu as dori sa port o discutie civilizata - dar vad ca voi in lipsa de argumente - ma luati peste picior .Singurul argument e un tabel - care - culmea - confirma cele spuse de mine.Repet - eu nu caut scandal, dar daca vad ca cineva scrie ceva cu care nu sunt de acord, ,sa ma fac ca nu vad pt. ca pe respectivul in cheama X-ulescu??? Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 @adrian_pic - Probabil au 2 metri, habar nu am. O camera de bloc are 2.4-2.6. Depinde cum foldezi. Eu nu trec de 1.2-1.4m inaltime si 0.8 adincime.Nu inteleg scopul interventiei tale. Sa fie cumva luatul peste picior?@ahegyes: la 91 dB nu poti asculta muzica clasica in conditii normale, atit. Vezi in dreapta tabelului de sus ce merge; folk, jazz, ambientala etc. Si mai vezi cu ce amplificator trebuie sa misti acele difuzoare si cam ce puteri trebuie sa duca acele difuzoare. Nu caut scandal, dar insist pe o situatie care vrei sa o generalizezi. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 PS: incerca sa intelegi ca ai nevoie de macar 105-107 dB pe pozitia de auditie, daca vrei sa atingi cit de cit realitatea.Eu cred ca nu stii ce inseamna 105dB. Daca tu asculti la 105dB 2 ore pe zi - in 2-3ani iti pierzi auzul Aici multi abereaza cu ce au vazut ei pe net. Luati o pauza si nu inghititi tot ce scrie unul si altul care are ceva de vanzare. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Cred ca stiu absolut bine ce spun (am mai spus BLH de 95 dB + FLH + amplificator pe tuburi de 50 W http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=103265&start=30#p955353)! Ideea este ca sistemul sa duca. Iar pentru auditii ambientale , volumul este logaritmic (pleaca de la zero, prin fractiuni de watt cu panta mica si apoi trec la putere), dau de el si aia e. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Liviu Ianush am crezut ca sunt facute de tine si m-am uitat ca ajung pana la streasina casei de aceea am zis ca nu sunt potrivite pentru casa aia. Nu era nimic legat de luatul peste picior. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Era o poza pusa de VTP aici cu link aici Asa arata in casa http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?PHPSESSID=pnu86ikcbpa2iq73g70acdovi4&action=dlattach;topic=112675.0;attach=89951;image @ahegyes - nu ar fi rau , poate cadem de acord asupra unor subiecte comune. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Acum exista Yamaha NS-10M... in 99% din studiouri... insa sa le folosesti la auditii... cam aiurea, sa nu uitam ca in domeniul pro boxele sunt niste unelte si au o anumita intrebuintare. Colectia de lucrari ale lui Don Keele In special: Keele - "An Efficiency Constant Comparison Between Low-Frequency Horns and Direct-Radiators," Link spre comentariu
Vizitator Mordor Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 http://loggieaudio.com/acapella.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate