Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 10W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E o schema foarte simpla:-trei tranzistori in conexiune darlington o rezistenta de 1k si zennerele.Cat de complicat o fi sa faci un stabilizator fix cu zennere.

Nu e deloc complicata schema, insa daca nu acorzi suficienta atentie dimensionarii componentelor te trezesti cu fum :da Pentru ce 3 tranzistori? e cumva SCC? ma indoiesc...uite 2 variante cat se poate de simple de stabilizator serie in conceptia mea:post-15007-139829488204_thumb.pngAmbele se folosesc de zennere pentru stabilizarea tensiunii la o valoare dorita, diferentele constau in elementul regulator, la prima varianta se foloseste un singur tranzistor care primeste curentul de comanda prin intermediul R1 si tensiunea stabilita de zenner in baza va fi reprodusa in emitor minus caderea necesara conductiei tranzistorului, adica aproximativ 0,6V, este o varianta utila aplicatiilor fara pretentii, limitata la un curent destul de mic, pentru curenti mai mari se poate apela la varianta a 2-a cu conexiune darlington, elementul regulator avand nevoie de un curent mai mare in baza de multe ori zenner-ul nu il va putea suporta si atunci se apeleaza la un al 2-lea tranzistor pentru a mari factorul de amplificare care este produsul dintre Hfe al celor 2 tranzistori, in acest fel curentul necesar in baza tranzistorului astfel compus va fi mult mai mic si nu va mai prezenta probleme pentru zenner, numai ca si anume caderea de tensiune pe elementul regulator astfel compus va fi dubla fata de prima varianta, aproximativ 1,2V, de acest lucru trebuie sa se tina cont la alegerea zenner-ului.
Link spre comentariu

nu este cam mult 20V pentru un amplificator de 10W? eu am unul de 2x35W si se alimenteaza la 12V...

Si tu chiar crezi ca ai 35W de la acel CI? :rade:

Puterea amplificatorului ( de orice tip ) este direct dictata de tensiunea de alimentare si in ciuda faptului ca sunt atatea si atatea integrate care sustin puteri SF pentru cei doar 12V realitatea este ca de la 12V se pot obtine maxim 6-7W in varianta Single Ended si aproximativ dublu de atat ( poate undeva spre 20W desi ma cam indoiesc ) in BTL, si poate ceva mai mult la CI-urile ce functioneaza in clasa H, nici o sansa sa obtii 30-40 sau si mai tare, unele mp3-playere sustin chiar 50W de la cei 12V auto si culmea, cu finali Mosfet :ras:

Concluzia? nu este deloc mult 20V alimentare asimetrica pentru 10W putere audio, de fapt cam atat trebuie alimentare minima pentru a obtine real acea putere.

Link spre comentariu

La acest amplif. de 10 w, daca se inlocuieste T1 (BC 171) cu un tranzistor cu hFE mai mare si se elimina rezistenta de la intrare, se poate mari sensibilitatea amplif-ului ? Din cate stiu, cere 1-1,5V semnal. De asemenea, daca se inlocuiesc finalii cu altii, de genul TIP si marind tensiunea de alimentare, se obtin mai mult de 20 W ? Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări