Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 10W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma miram eu ce schema e :rade: Poti folosi un semireglabil de 500Ohm dar preferabil multitura configurat precum o ezistenta variabila, adica cursorul sau legat direct la unul din poli formeaza astfel in capat al rezistentei variabile, si celalalt pol ramas liber cel de-al 2-lea capat, il montezi in circuit si reglezi de surub astfel incat rezistenta sa sa fie minima, practic sa faca legatura directa intre cele 2 diode, asta corespunde cu un curent minim prin finali si dupa alimentare monitorizezi si reglezi curentul in finali in functie de metodologia aleasa.

Link spre comentariu

@DonNCSS dar stai o clipa ca eu nu am scris mesajul anterior spre a te descuraja sau a denigra schema, ci ce am scris a fost ca urmare a reactiei avute la vederea imaginii cu schema, si anume un zambet nostalgic deoarece cu ceva ani in urma si eu ( ca probabil multi altii ) am realizat ampliful asta si am fost multumit de el, nu-ti face griji este o buna alegere pentru inceputurile constructiei de amplificatoare pe tranzistori, te va ajuta a intelegi mai bine anumite lucruri.Asa ca mult succes :101

Link spre comentariu

Pai,sa stiti ca acest cablaj pe care tot il cautam l-am sustras de prin ascunzisurile tatei,care nu mi-a spus ca a avut si el o tentativa de a face acest amp in tineretile lui,adica prin '80 si ceva,parca '84.Deci fara rezistenta aia in paralel nu va merge sa reglez cu acest semireglabil curentul de mers in gol?Si,din pacate,nu am avunt pt 3 rezistente valorile care erau scrise in prospect,asa ca am inseriat rezistente,mai exact cate 2 pentru a obtine valoarea exacta,cu o toleranta +/- 1%(din cauza pieselor romanesti,se stie,sunt vechi da' inca bune).Are ceva?

Link spre comentariu

Amplificatorul asta e atat de simplu incat nu este cazul sa iti faci atatea griji cat privesc valorile rezistentelor, nu este ceva critic sa fie neaparat aceeasi valoare, este cat se poate de ok si combinarea altor rezistori spre a obtine valori similare, nu neaparat identice. Cat despre acel semireglabil folosind doar sugestia mea se poate totusi regla curentul in finali nu-i bai, numai ca exista riscul reglarii unui curent prea mare in finali, lucru care evident ii va distruge, te poti duce din greseala cu cursorul semireglabilului spre maxim si regretele vor fi tardive, in schimb sugestia lui @indyy cu montarea acelui rezistor in paralel pe semireglabil te asigura ca maximul de rezistenta inseriata cu diodele nu poate fi decat aproximativ 250 Ohm indiferent cat reglezi tu, evident si aici este posibil un curent cam mare in finali, insa nu la fel de mare este riscul ca si la 500Ohm.

Link spre comentariu

Curent mai mare de mers in gol la finali nu te ajuta la nimic, ci poate doar o eventuala urcare catre clasa A de functionare, fara efecte notabile exceptand incalzirea suplimentara a finalilor, acel curent nu este obligatoriu sa fie setat cu un ampermetru inseriat pe alimentare, poti la fel de bine conecta un voltmetru pe jonctiunea BE a unui final si sa setezi pana obtii intre 500-550mV acolo.

Link spre comentariu

Stati..........mai am o intrebare:condensatorii fabricati de fosta iprs tin bine in timp?Intreb asta pt ca pe placa am montat 2 condensatori mai vechi,adica din '85,si as vrea sa stiu daca ar mai functiona cum trebuie.Unul dintre ei este cel de pe intrare iar celalalt este cel din emitorul pilotului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări