Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 10W

Postări Recomandate

am si eu o intrebare.am chitul de 10W l am facut l am alimentat la 21,2V curent continuu,intre plusul condensatorului C6 si masa am 9,4V cu rezistenta de 22K deci cu 1,2V decalat,dar cred ca e bun.Problema i ca nu stiu sa reglez curentul de mers in gol.pe schema am notat cu P1 un potentiometru pe intrare.si spune ca P2(care i defapt P1,crek e greseala de scriere) trebuie reglat astfel incat dak intrarea este scurtcircuitata prin pct notat cu * sa treaca un curent de 25-30mA.intrarea scurtcircuitata adica sa pun un pin al potentiometrului pe plus si celalalt pin pe minus.si cand reglez din potentiometru trebuie sa masor un curent de 25-30 mA in pct notat cu * care nu mi dau seama unde vine.nu stiu unde sa pun bornele aparatului ca sa vad valoarea mA.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am si eu o intrebare.am chitul de 10W l am facut l am alimentat la 21,2V curent continuu,intre plusul condensatorului C6 si masa am 9,4V cu rezistenta de 22K deci cu 1,2V decalat,dar cred ca e bun....

Pai tocmai ca nu-i buna deriva aia, asta inseamna o asimetrie importanta intre semialternante, ceea ce rezulta in distorsionarea accentuata si prematura a sunetului, tocmai de aceea este nevoie ca R4 sa fie setata astfel incat la punctul de conexiune dintre cei 2 finali ( cel notat in schema cu 2 stelute ** ) sa ai fata de masa fix julatate din alimentare, asadar incearca cu mai multe valori ale R4 intre 18 si 33K pentru a obtine o cat mai mica deriva, adica o tensiune cat mai aproape de jumatate din cea de alimentare, daca nu reusesti cu rezistente fixe, incearca cu un potentiometru de 30 sau 50K si reglezi din el pana obtii tensiunea dorita la iesire.

...Problema i ca nu stiu sa reglez curentul de mers in gol.pe schema am notat cu P1 un potentiometru pe intrare.si spune ca P2(care i defapt P1,crek e greseala de scriere) trebuie reglat astfel incat dak intrarea este scurtcircuitata prin pct notat cu * sa treaca un curent de 25-30mA.intrarea scurtcircuitata adica sa pun un pin al potentiometrului pe plus si celalalt pin pe minus.si cand reglez din potentiometru trebuie sa masor un curent de 25-30 mA in pct notat cu * care nu mi dau seama unde vine.nu stiu unde sa pun bornele aparatului ca sa vad valoarea mA.

Nu stiu ce ai inteles tu din documentatia care vine cu schema dar daca la o schema atat de arhicunoscuta si invechita si simplista ai probleme atunci....in fine, asa cum ziceam cu ceva timp in urma sunt convins ca intotdeauna vor exista useri care vor sustine ca ei nu stiu sa regleze amaratul ala de Quiescent current...o realitate trista si se reafirma necesitatea unui topik stiky care sa trateze acest subiect in detaliu.

In fine, reglajul este cat se poate de simplu, si se face in cativa pasi:

-Suntezi intrarea la masa, adica o legi direct la masa sau dai potentiometrul de volum la minim.

-Apoi ai de ales intre a masura curentul cu un ampermetru setat pe gama de 200mA inseriat pe plusul alimentarii sau de a masura tensiunea in mV pe rezistentele de putere ( pe una din ele, R9 sau R10 ), in prima varianta reglezi din P2 astfel incat ampermetrul sa iti indice aproximativ 30mA, in varianta cu masurarea tensiunii pe rezistentele de putere trebuie sa reglezi pana obtii aproximativ 7-10mV, e cat se poate de simplu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutari iarasi!Revin si eu cu o intrebare legata despre amp:Pentru ca nu gasesc pe niciunde un semireglabil de 250 de ohmi si nici o valoare apropiata(acum toate incep de la 1k5 in sus)ma gandesc sa-i implementez amplificatorului o superdioda in locul celor doua diode si semireglabilului.Ce parere aveti,o fi o idee buna/rea? Dau o cana cu vin fiert cui ma ajuta sa implementez superdioda in montaj. icon_jook :rade:

Link spre comentariu

Superdioda nu e neaparat necesara la un amplificator alimentat la 20V (B8109 functiona foarte bine fara a pune in contact cu radiatorul nici macar vreuna din diodele alea doua originale) dar ofera totusi un plus de stabilitate daca finalii se incalzesc exagerat, din anumite motive, in functionare.

Link spre comentariu

Contactul defecuos al cursorului semireglabilului in acest caz e catastrofal pentru tranzistoarele din etajul final. In modul cum am conceput reglajul la superdioda, in cazul in care cursorul semireglabilului nu mai face contact cu stratul rezistiv, tranzistorii prefinali / finali vor avea o tensiune de deschidere minima si nu se va intimpla nimic grav cu ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări