Vizitator andrei_madalin Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 salut! sper ca pasiunea mea sa fie ajutata de pasiunea voastra. am un acvariu iluminat de 3 neoane philips 865 si de un neon special de 18w.momentan e bine dar nu ideal. as vrea niste leduri de 8000k-10000k (daca sunt). am nevoie (daca am de ales) de leduri cu spectru de lumina intre 450 si 700 nano metri (sper sa nu scriu prostii) rosii si albastre, dar si de leduri de lumina alba. as prefera sa acopar o arie de 60x30 cm uniform , in raport de 1:1:2 (rosii, albastre,albe). mentionez ca am o coloana de apa de 60 cm inaltime si am nevoie de leduri destul de puternice ca si(iar sper sa nu scriu o prostie) `putere de penetrare` a masei de apa. (am vazut leduri cu `lupa` dar nu stiu daca sunt ce caut eu) la electronica nu ma pricep , dar invat repede. si nu sunt greu de cap(cred). as vrea , daca are cineva chef si timp , sa-mi enumere de ce am nevoie pentru o instalatie completa , pe care vreau sa o alimentez de la priza. multumesc anticipat. Link spre comentariu
nicul Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 pai ce te faci daca orbesc pestii de la lumina prea puternica ? orbesc oamenii daramite un peste.o sa inoate ca bezmeticii si o sa se ciocneasca unul de altul.pentru ca ma interesa subiectul, chiar am deschis un topic sau am raspuns pe tema asta, de ce trebuie lumina rosie?? din ce am vazut pe net erau combinatii albe cu albastre in tot felul de proportii . Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Plantele au nevoie de spectrul cuprins intre 450 si 700 nanometri pentru dezvoltarea plantelor. Algele apreciaza culoarea albastra. Plantele prefera mai degraba rosu decat albastru. Clorofila se sintetizeaza din belsug la rosu si albastru. daca stau si ma gandesc am nevoie de 1:2:2 albastru :rosu:alb . pestii nu orbesc Link spre comentariu
mishu_g Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Plantele au nevoie de spectrul cuprins intre 450 si 700 nanometri pentru dezvoltarea plantelor. Algele apreciaza culoarea albastra. Plantele prefera mai degraba rosu decat albastru. Clorofila se sintetizeaza din belsug la rosu si albastru. daca stau si ma gandesc am nevoie de 1:2:2 albastru :rosu:alb . pestii nu orbesc Sper sa nu gresesc insa trebuie sa ti cont de faptul ca lumina alba are in compozitie toate culorile spectrului, deci practic tu adaugi in plus rosu si albastru !Cred ca ai putea realiza dozarea corespunzatoare folosind LED-uri RGB la care poti seta cum doresti proportiile.Totusi, ochiul uman nu va putea aprecia corect doza de lumina pe fiecare lungime de unda stiut fiind ca prezinta o sensibilitate crescuta la verde.Personal, am un acvariu mic, din cele hexagonale cumparate din Praktiker (cam 12 l )si dupa ce mi s-a ars becul original am pus un led alb rece de 3W care ilumineaza suficient.Dezavantajul ar fi ca sursa de lumina este punctiforma, motiv pentru care intentionez sa il inlocuiesc cu 3 led-uri de 1W puse in linie la o oarecare distanta intre ele.Mihai Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 ideea e ca plantele functioneaza la lumina , dar la lumina intre 450 si 700 nanometri prospera. si eu vreau sa prospere. plantele au nevoie de lumina puternica. si oricum, am nevoie de mai mult rosu si albastru , am scris mai sus de ce. ajuta la fotosinteza. ledurile pe care mi le-ai recomandat tu, nu sunt bune, am o coloana de apa de 60cm inaltime. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 La ce ai nevoie sant recomandate leduri RGBW de putere controlate prin DMX (din calculator).In acest stil (DMX) poti simula rasarit/apus/tropice/1m adincime/cer senin sau ce vrei. Si functionare dupa orar.Poti sa faci mici experimente - sa te joci de-a Doamne-Doamne ,le faci la aia mici zi de 20h sau alte bazoconii,dar pe barba ta ,probabil(adica sigur) o sa ai victime. Tu hotarasti.Pt varianta de baza -numai iluminare fara calculator -ai nevoie de leduri.Deci,in prima faza sa lamurim niste lucruri: Temperatura de culoare ,cea in mii K,e folosita la ledurile albe.Ledurile monocromatice au o lungime de unda anume.Lumina alba e formata din toate culorile ,un led alb rece are mai mult albastru in componenta luminii (lumina alb-albastruie) iar un led cu lumina alb-cald are mai mult rosu in componenta luminii(lumina alb-galbuie).Daca obisnuiesti pesti cu lumina intensa(cum e la tropice) nu o sa orbeasca nici un discus.Ledurile de putere nu sant cu lupa ,de cat ai neoanele? Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 sigur nu am sa am `fatalitati` si nu cresc discusi. am 3 neoane 865 philips de 18w si un neon aqua medic tot de 18w. eu vreau ceva , cum am si scris mai sus, sa il bag in priza, nu ma joc cu apus si rasarit. am un program de iluminat strict , care e controlat de o priza programabila. deci, ma poate cineva ajuta cu o schema/schita si sa-mi spuna de ce am nevoie ? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Acum ai aproximativ 5400lm din care numai jumate sant utili; luind ca baza de calcul 2700lm rezulta ca ai nevoie de 3000lm pt a fi bine ,asta inseamna 14 leduri de 3W dispuse asa:[attachment=0]Graphic1.png[/attachment]Acestea le asezi intr-o caseta avand fata din plastic alb-mat sau poti sa folosesti o de fata o sticla mata asazata la 10cm in fata ledurilor. Lateralele trebuie sa fie opace si albe la interior.Alimentarea va fi la 24V/12V printr-un traf. Schema electrica e in functie de ce leduri alegi (sa nu le cumperi,initial sa facem sch!).Pt o buna distributia a spectrului luminos,ledurile trebuie sa alterneze :alb rece/alb neutru/alb cald. Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Ianuarie 31, 2012 Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 asta cautam. as dori in schimb mai multe leduri. acum , nu vreau sa te bat la cap. dar tu-mi zici ce trebuie , si eu ma duc si-mi cumpar. leduri de genul asta ar fi ideale as vrea sa stiu ce e nevoie pentru a le alimenta la priza. si as vrea un led albastru in plus intr-un colt care sa stea aprins tot timpul. (se poate pe acelasi circuit) tot capacul (ce va incorpora si masa de leduri) va fi construit de mine. cred ca as putea sa pun si banda de aluminiu pe interior care sa reflecte si mai bine) am nevoie de ceva de genul : Link spre comentariu
nicul Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 pentru plante nu ai nevoie de nici un alb. acum nu stiu daca plantele de acvariu au aceleasi preferinte ca plantele de sera, dar am vazut studii foarte aprofundate care ajungeau la nuante de rosu pana la portocaliu si tot asa la albastru si proportii foarte sensibile. oricum alea erau lampi de sute de dolari adresate fermierilor. pentru acasa merg si chestii mai artizanale. Link spre comentariu
nicul Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 un articol interesant: http://www.emc.maricopa.edu/faculty/far ... ookPS.html e si o poza cu culorile din care se pare ca portocaliul pe la 650nm ar fi mai favorabil. Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 aveti dreptate, dar nu imi fac sera totusi , am nevoie sa pot vedea si plantele si pestii intr-un mod placut. Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 serios, ledurile mi le iau eu , imi fac eu legaturile, dar as vrea sa stiu macar ce imi trebuie sa nu le ard , si sa le alimentez de la priza. Link spre comentariu
nicul Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 incearca asa ceva http://www.ledsupply.com/03023-d-n-1000.php niste leduri de calitate, o sursa de 220-24 V, nu m-as complica cu chestii alimentate direct din 220. Link spre comentariu
Vizitator andrei_madalin Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 sunt total pe langa orice tine de electronica. niste linkuri catre magazine din romania , si indicatii gen : legi aia de aia , si aia de aia , si faci asa! asta caut daca are cineva rabdare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum