Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalaţia de gaz şi tâmplăria termopan

Vizitator

Postări Recomandate

Asa ar trebui

Stiu ca in blocul meu (nereabilitat),venise o firma sa verifice instalatiile de gaze si sa monteze detectoare (si electrovane banuiesc)

Pentru clarificarea celor care mai sunt in astfel de cazuri va spun ca firmele care fac operatii de verificare (la 2 ani maxim) sau revizie ( la 10 ani maxim ) n-au niciun drept sa oblige si/sau conditioneze consumatorii sa-si moteze detectoare+electrovane daca la data punerii in functiune a instalatiei de utilizare nu a fost prevazut acest lucru. Pe romaneste spus toate instalatiile de utilizare puse in functiune inainte de 2009 n-au aceasta obligativitate.

Firmele acestea pot cel mult sa RECOMANDE montarea ...dar nu sa conditioneze efectuarea verificarii/revizieide acest aspect.

Oricum traim in RO si unele societati comerciale apeleaza la astfel de metode de "marketing"...dar recomandarea mea este ca fiecare sa puna in balanta avantajele si dezavantajele montarii unor astfel de echipamente....spre exemplu dezavantajul este ca la maxim 5 ani senzorul trebuie schimbat ( prin mentenanta detectorului...si in functie de producator perioada este de la 3 la 5 ani. Schimbarea senzorului de cele mai multe ori inseamna schimbarea detectorului ==> nu se asigura service la asa ceva )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Eusebiu Angelescu

8

• Ashky

3

• avolocaru

3

• japan

2

Top autori în acest subiect

oameni buni ...avand in vedere ca, cel putin teoretic, pe forumul asta activeaza oameni care nu sunt atehnici, puneti mana si rezolvati/realizati modificarile cu simt de raspundere (garnituri/calti/robineti de calitate) asa cum o faceti in celelalte domenii tehnice in care va desfasurati activitatea si apoi vedeti-va de celelalte treburialtfel o sa ajungem o natie careia i se face bine cu forta (in genul: "nu lasati copii sa isi traga ambalajul pe cap. pericol de sufocare") si ne vom merita soarta....pscei de la gaze lucreaza cu dopuri si benzi de cauciuc pentru etansare si noi ne plangem de detectoare si electrovane....

Link spre comentariu

Pentru clarificarea celor care mai sunt in astfel de cazuri va spun ca firmele care fac operatii de verificare (la 2 ani maxim) sau revizie ( la 10 ani maxim ) n-au niciun drept sa oblige si/sau conditioneze consumatorii sa-si moteze detectoare+electrovane daca la data punerii in functiune a instalatiei de utilizare nu a fost prevazut acest lucru. Pe romaneste spus toate instalatiile de utilizare puse in functiune inainte de 2009 n-au aceasta obligativitate.

Firmele acestea pot cel mult sa RECOMANDE montarea ...dar nu sa conditioneze efectuarea verificarii/revizieide acest aspect.

Oricum traim in RO si unele societati comerciale apeleaza la astfel de metode de "marketing"...dar recomandarea mea este ca fiecare sa puna in balanta avantajele si dezavantajele montarii unor astfel de echipamente....spre exemplu dezavantajul este ca la maxim 5 ani senzorul trebuie schimbat ( prin mentenanta detectorului...si in functie de producator perioada este de la 3 la 5 ani. Schimbarea senzorului de cele mai multe ori inseamna schimbarea detectorului ==> nu se asigura service la asa ceva )

Nu-i chiar asa.Daca se constata ca exista un pericol in exploatare se remediaza.Spre deosebire de legi, normativele au si efect retroactiv.Consider ca asta este rolul verificarii unei instalatii, sa se verifice daca se respecta normativele in vigoare.Beleaua cu traitul in RO este ca nu se aplica legile.
Link spre comentariu

...Spre deosebire de legi, normativele au si efect retroactiv.......

Nicio lege/reglementare/normativ nu poate fi aplicata retroactiv....Asta este concluzia pe "rigoare juridica" ...in schimb pe rigoare tehnica ar fi de bun simt....dar nu este asta. spre exemplu inainte in anii 60-70 se permitea instalarea de aparate de preparare apa calda de tip "instant" in bai....actualmente acest lucru este strict interzis. totusi este plina tara de astfel de aparate si nimeni nu poate sa opreasca functionarea lor. Aceasta "oprire" nu se poate decat daca se vine cu o modificare (cat de mica) in instalatia de utilizare ...atunci nu se mai poate aviza/verifica proiectul ( pentru ca se analizeaza pe normele in vigoare care interzic montarea de "instante" in bai). Deci pentru acea mica modificare consumatorul trebuie sa "inlature" si instantul..... :rade:

PS: va spun chiar in cunostinta de caz.....

In schimb nimeni nu opreste firmele care fac aceste Verificari/Revizii sa RECOMANDE ....si atat ( adica sa nu conditioneze)

Stima

Link spre comentariu

Nu cunoasteti normativele.Pe scurt.. Furnizorul de gaze ar trebui sa inchida gazul la aparatele care nu respecta aceste normative.De ce nu o face, asta e alta discutie.Vorbim de normative nu de drept civil, penal sau logica.Si se aplica retroactiv.PS. Acel instant functioneaza pe raspunderea beneficiarului, nici-o firma nu repara un instant montat in baie cu acte, doar la negru.Probabil furnizorul de gaze se gandeste ca dupa 8-10 ani aparatul respectiv va trebui schimbat si atunci te prinde, daca vrei garantie il montezi cum trebuie.PS2. Incearca sa intri in Germania cu o masina inmatriculata tot in Germania dar cu motor in 2 timpi (gen Trabant) sau cu o dacie 1310 care are doar 3 prezoane la roti, dupa care mai discutam de efectul retroactiv.Ambele au fost omologate la vremea lor si totusi exista reglementari care le interzice sau limiteaza circulatia pe drumurile publice.Asta nu e un efect retroactiv?

Link spre comentariu

Nu cunoasteti normativele.Pe scurt.. Furnizorul de gaze ar trebui sa inchida gazul la aparatele care nu respecta aceste normative.De ce nu o face, asta e alta discutie.Vorbim de normative nu de drept civil, penal sau logica.Si se aplica retroactiv.

PS. Acel instant functioneaza pe raspunderea beneficiarului, nici-o firma nu repara un instant montat in baie cu acte, doar la negru.Probabil furnizorul de gaze se gandeste ca dupa 8-10 ani aparatul respectiv va trebui schimbat si atunci te prinde, daca vrei garantie il montezi cum trebuie.

PS2. Incearca sa intri in Germania cu o masina inmatriculata tot in Germania dar cu motor in 2 timpi (gen Trabant) sau cu o dacie 1310 care are doar 3 prezoane la roti, dupa care mai discutam de efectul retroactiv.Ambele au fost omologate la vremea lor si totusi exista reglementari care le interzice sau limiteaza circulatia pe drumurile publice.Asta nu e un efect retroactiv?

In primul rand imi pare rau de oFF topic dar trebuie sa clarificam ceva:

1. Sa zicem prin absurd ca nu cunosc normele....cu toate ca zilnic ma lovesc de ele...atunci cum comentati art. 1.3 din Cap.1 Obiect, Domeniu de aplicare,Terminologie:

1.3. Prevederile prezentelor norme tehnice se aplică la:

a) proiectarea şi /sau executarea lucrărilor din sistemele de alimentare cu gaze naturale, proiectate sau executate după intrarea în vigoare a prezentelor norme tehnice;

b) modernizarea, reabilitarea, modificarea şi reparaţiile capitale ale sistemelor de alimentare cu gaze naturale existente;......

Vorbim de "instant" montat legal ...cu acte ...cu proiect, etc. nu vorbim de cazurile in care si-au montat pe barba lor!!!! ...a si citatul de mai sus este din NTPEE-2008 aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile ulterioare....

2. Faptul ca spuneti ca "furnizorul de gaze " trebuie sa inchida gazele ..este total eronat ==> este clar ca nu sunteti in domeniul din moment ce furnizorul se ocupa numai de activitati comerciale.....mai nou ( dupa separare) DISTRIBUITORUL este cel care inchide .....

3. exemplul dat cu mazina care intra in Germania nu se aplica in acest caz....va las sa va ganditi de ce.

PS: sa inteleg ca sunteti de la o "firma" autorizata ...ca faceti verificari/revizii si sunteti deranjat de faptul ca am spus mai sus ca :

"...nimeni nu opreste firmele care fac aceste Verificari/Revizii sa RECOMANDE ....si atat ( adica sa nu conditioneze)"

PS: pentru clarificari adresati-va ANRE....sau mergeti pana acolo...vad ca sunteti din Bucuresti

Link spre comentariu

Nu prea am de ce sa comentez un articol din NTPEE deoarece acesta se refera la instalatii de utilizare.Noi aici vorbim de APARATE CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI GAZOSI de care nu se ocupa ANRE ci altcineva.PS. Nu-mi retrag nici-una din afirmatiile de mai sus.

Link spre comentariu

Nu prea am de ce sa comentez un articol din NTPEE deoarece acesta se refera la instalatii de utilizare.Noi aici vorbim de APARATE CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI GAZOSI de care nu se ocupa ANRE ci altcineva.....

...Cred ca toti cunoastem PTA-1 si legislatia ISCIR .....:rade: ...au incercat "baietii " sa scape de aparatele consumatoare de combustibili gazosi...inca din 2002. Raspuns final : NU SE POATE!. De ce este previzibil:

1. Legea gazelor ....(actualmente Legea energiei si a gazelor naturale nr. 123/2012) defineste instalatia de utilizare ... de la capatul de bransament (cu tot cu aparatele de utilizare)....pana la cosul de evacuare....asta e ce au votat "alesii poporului" pentru noi

2. Mai mult de 1/3 din NTPEE se refera (culmea!!! :nas: ) la dispozitii privind APARATELE CONSUMATOARE DE COMBUSTIBILI GAZOSI....chestii nesemnificative... de genul conditii de amplasare, utilizarea gazului, instructiuni , suprfete vitrate etc... :nebunrau: ! ==> toate astea in plus fata de specificatiile producatorului!!!

Cu alte cuvinte NTPEE se aplica vrand nevrand

PS: nu comentez PS-ul dvs.....nici nu am vreo pretentie " de recunoastrere" de la nimeni!!! pentru asta cred ca sunt discutiile pe forum

PS2: daca cunoasteti legislatia ISCIR ...si presupun ca sunteti la o firma care face puneri in functiune /autorizatii de functionare cazane/boilere cu puteri de pana la 70 KW....ce parere aveti de "banalele aragaze" sau de "arzatoare tip B300 ..etc" ...astea sub incidenta cui sunt? :nebunrau: ...ca Legea ISCIR-ului am citit-o cu totii

PS3: "gazistii" incearca de foarte mult timp "sa scape " de aparatele de utilizare... :freaza: ...poate "gasiti" o solutie .

PS4: Scuze pentru off-topic...daca nu convine cuiva rog moderatorul sa stearga aceasta interventie ...cu scuzele prealabile din partea mea

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator dobysnoop

Buna seara, dar tardiv,Va spun din start ca sunt un neavenit in ceea ce priveste problema gazului.Topicul a plecat de la renovare si schimbarea tamplariei.Se pomeneste ca pe langa schimbarea ferestrei vechi cu una de PVC s-au montat :-un aragaz cu protectie la lipsa flacarii;-un furtun metalic flexibil de gaz;-s-a schimbat o canea comunista (cu un al 2-lea robinet) care se mai inchidea cu cheia "franceza";Toate bucatariile blocurilor au o aerisire exterioara si una pe coloana de apa, iar cele cu camara comuna au si una in camara.Vorbim de normative ambigue si aplicate de niste angajati cu diploma de "bucatari".Cu o canea, un racord metalic de 3/8 cu niste canepa manjita cu putina vopsea si aragaz facut la Satu-Mare nu aveam nevoie de DETECTOR. Acusica cu robineti pe teflon, racorduri flexibile si aragaze cu protectii care mai de care iti mai trebuie si DETECTOR de 40 lei care este FIX varza. Nu detecteaza gazul nici daca il pui pe aragaz. Electrovalva atasata lui decupleaza numai cand scade presiunea in retea. Daca vreau unul bun nu este acesta livrat de cei de la gaz este unul de la 300 lei garantat cam 3 ani...Dar problema la care vreau sa ajung este ca nu ai voie sa-ti montezi GEAM de TERMOPAN cu tamplarie PVC.Motivul : iti trebuie un PROIECT de URBANISM aprobat. Ai umblat deja la structura de rezistenta a blocului. Orice modificare adusa blocului se face numai prin proiect. Si cand iti pui o usa in casa sau la intrare este la fel. Alte normative facute la fel de baietii de "Top-Chef"...Deci daca s-ar fi respectat acest punct nu ar mai fi existat aceste discutii in contradictoriu ale D-vs.Imi cer scuze daca cineva se simte lezat sau jicnit, dar ar trebui sa ne vindecam de sindromul "carcoteala".

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Si eu acum cateva luni datorita renovarii locuintei mi-am pus geam termopan la bucatarie, dar am mai facut si o gaura de 120 mm in perete pentru aerisire, ca la folosirea hotei sa fie si o gaura unde poate sa intre aerul in incapere (mai am o a doua gaura pe peretele opus, unde iese tubul de aluminiu de la hota).In afara de asta am si un senzor de gaz in bucatarie (fara iesire pentru electrovalva). In camera unde incalzim cu soba (cu gaz cu arzator automat) acolo am lasat geamul si usa spre balcon nemodificate (ne-termopan cu izolatie proasta), si in plus mai am un detector de monoxid de carbon. In rest in fiecare camera / hol am senzori de fum / caldura, iar in bucatarie un senzor de caldura (ca aburii sa nu provoace alarme false). Toti senzorii de gaz / fum / monoxid de carbon le-am comandat din Germania, dupa ce am pierdut vreo doua saptamani cu cautarea de informatii despre senzorii care se gasesc de vanzare in Romania, insa nu prea am fost convins de acestea de aici. Pe senzorul de gaz am 5 ani garantie, pe senzorul de monoxid de carbon am 7 ani garantie, iar pe senzorii de fum / caldura am 5 ani garantie - dar durata lor de viata ar trebui sa fie teoretic de 10 ani (depinde si de cat praf este in incaperile unde sunt montate). Pe senzorii ce se comercializeaza in Romania, nu am vazut niciunde mai mult de 2 ani garantie. In plus, in certificarile cu care isi fac reclama la produse producatorii de la noi, nu am asa incredere ca si in certificatele de la VdS si TÜV din Germania.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări