suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Buna ziua! Am realizat urmatoarea sursa de alimentare: Am folosit urmatoarele piese: - transformator 15+15 V de 2A - IC1 si IC2 sunt LM 317T respectiv LM 337T - Q1 si Q2 sunt TIP 3055 respectiv TIP 2955 iar Q3 si Q4 sunt BC 548C si C558 - puntea este 3 PM 8 - C1 si C2 sunt 4700uF si 35V - C3 -> C6 sunt de 100nF 50V - R1 si R2 sunt de 1K 1/2W - R3 si R4 sunt de 220ohm 1/2W - R5 si R6 de 0,22 ohm si 5,5W - R7 si R8 sunt de 470ohm - potentiometrele sunt de 5K Problema este ca atunci cand potentiometrul e la "0" am tensiune negativa iar cand conectez o sarcina (exemplu: ventilator de calculator) imi scade tensiunea la jumatate!!! Puteti, va rog, sa-mi spuneti si mie unde e problema... sau cu ce am gresit? Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Atentie la configuratia pinilor LM317. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Incearca fara tranzistori in montaj si vezi cum functioneaza ,apoi montezi si tranzistorii daca totul este in regula. Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 @ SpitfireE conectat ok caci am lucrat cu datasheet-ul in fata.@ Adi 1967Am sa incerc acum, sa vedem...Revin cu detalii! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Cele doua leduri sunt folosite pentru a genera o tensiune negativa, incat iesirea sa plece de la 0, nu de la 1.2V. Daca pe leduri ai mai mult de 1.2V (ceea ce e probabil sa fie) vei obtine la iesire o tensiune negativa pe ramura pozitiva si viceversa.Solutia e sa adaugi o rezistenta in serie cu potentiometrul incat sa plece de la 0,x cat iti este convenabil tie ca minim. Daca nu iti e utila la iesire tensiune sub 1.2V leaga capatul potentiometrlor la masa. Sa stii ca schema in sine nu e prea grozava, in sensul ca modul in care sunt folositi tranzistorii are ca efect modificarea tensiunii functie de sarcina. Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Am incercat!Am deconectat totul dupa LM-uri, am pus potentiometrele la masa si am masurat tensiunea; era ok, pleca de la zero. "bogdan_" avea dreptate, pe led-uri aveam cu mult peste 1,2V.Apoi am conectat respectivul ventilator si... surpriza! Nu urca mai mult de 2V!!!! Deci si mai rau!De ce oare??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 schema este gresita,baza tranz de putere nu trebuie sa fie la iesire--parca e conectata la ADJ Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Dar fara tranzistori, cand conectez o sarcina scade tensiunea ENOORM! De la 19V in gol, la 2V cu sarcina!Unde gresesc? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 e o schema atat de simpla ca nici nu pot sa-mi imaginez defecteoricum referinta negativa as face-o cu tl431,ceva compensat cu temp--nu ledLE:ACUM VAD,CRED CA IEI IESIREA DE PE PIN ADJ!!!! Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Stai un pic, ca nu inteleg ce vrei sa zici. La ce te referi cand zici ca iau iesirea de pe adjust? Ca nu l-am conectat bine? Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Iesirea este pe pinul doi(cel din mijloc). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 ce mai e de spus? Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Adica adj ar trebui legat la cursorul potentiometrului Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 (...)LE:ACUM VAD,CRED CA IEI IESIREA DE PE PIN ADJ!!!! Am verificat, asa era! Nu am fost atent cand am conectat sarcina!Acum am o diferenta de vreo 2V intre mers in gol si in sarcina. Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Incearca fara tranzistori in montaj si vezi cum functioneaza ,apoi montezi si tranzistorii daca totul este in regula.Am facut-o! Fara tranzistori imi coboara tensiunea cu vreo 2V iar cand am reintrodus tranzistorii imi scade tensiunea la jumatate cand conectez sarcina.Deci, cum se poate rezolva problema asta?Va multumesc pt raspunsurile promte si interesul manifestat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum