__farad__ Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 I7/2011 este de fapt I7/2002 usor cosmetizat si adaugita diferentierea intre cupru si aluminiu inexistenta pana acum. Si I7/2002 este de fapt nepotul I7/!976 care naiba sa-l ia al cui nepot mai este.In afara de recomandarile privind siguranta si anumite hartoage, practica a trimis acest normativ de multe ori la colt. Daca era sa se ia toti dupa el inca am mai fi avut instalatii pe teava Panzer (pt cei care nu stiu era teava de fier nene cu coturi filetate si o ferestruica pe unde se putea trage si ghida conductorul, totul izolat cu carton electrotehnic.) Era o fericire sa faci instalatii pe el. Desi nu luai foc nici la 100A. Singura distractie era daca patrundea umezeala in carton si atinge conductorul dezizolat ca nu se ingropa, era aparent.Parerea mea este ca normativele trebuiesc citite, intelese, extrase invataturile necesare si filtrate prin experienta de zi cu zi. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 @__farad__: este cazul fericit cand nu ai un "proiectant" cu ochelari de cal. E o placere sa lucrezi cu asemenea specimene care taie si spanzura cu normativul in mana pana la nivel de virgula, la figurat vorbind .Normativele sunt bune atat timp cat cine le alcatuieste are destula experienta in domeniu pentru a lua in calcul orice situatie, stiut fiind faptul ca in acest domeniu romanii sunt deosebit de inventivi cand vine vorba de economie la materiale si la proceduri de lucru. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 @ The_StressmakerFiind din Constanţa, probabil ştii de restaurantul Integra, aflat acum in renovare. Ei bine, proiectantul de acolo cred că e lovit la ceas. Din 2 în 2 metri a proiectat o grindă din rigips, înconjurată de scafe luminoase, spoturi mai multe decât are Praktiker în stoc, lămpi atârnate, etc etc. La o medie de 50W pe lampă (fără scafe) parterul şi etajul au nevoie de 8,6kW!!! Bine că există becuri economice şi leduri.Că altfel îi mai puneam un branşament Asta ca o exemplificare a ceea ce înseamnă să citeşti normativele ca pe romane, fără a le trece prin prisma bunului simţ şi al experienţei.Adică: citiţi, aplicaţi dar nu fiţi încuiaţi. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 30, 2012 Partajează Postat Aprilie 30, 2012 Nici prea multa experienta nu`i buna!Prin `91 am inceput o extensie la casa.Electricianul a facut tot ce`i priza 4mmp si iluminat 2,5mmp.Acuma am ajuns sa fac legaturile si m`am trezit in fata faptului implinit.Noroc ca s`au invetat morsetele .......Grig Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 30, 2012 Partajează Postat Aprilie 30, 2012 Bag seama ca nu normativul(le) e/sunt problema ci ... fizica . Mama ei de materie ! Siguranta fuzibila , grosime ansa , sectiunea conductorului .Apoi , ce mai urmeaza ? Link spre comentariu
__farad__ Postat Aprilie 30, 2012 Partajează Postat Aprilie 30, 2012 Nici prea multa experienta nu`i buna!Prin `91 am inceput o extensie la casa.Electricianul a facut tot ce`i priza 4mmp si iluminat 2,5mmp.Acuma am ajuns sa fac legaturile si m`am trezit in fata faptului implinit.Noroc ca s`au invetat morsetele .......GrigSupradimensionat. Totuşi se pot matisa 3 fire de 4 mmp fără probleme (cel puţin eu nu mă stresez decât de la 6 încolo). Însă nu are rost din moment ce există regletele. Atenţie însă că şi acestea au curenţi limită pe care îi pot conduce, de regulă sunt specificaţi. În prezent, acolo unde pot lucra cu aparatură modulară (nu genul prize obişnuite pe o singură ramă ci modulare adevărate) nici nu mai folosesc doze. Toate legăturile se pot face fără probleme în vandoze (mult mai spaţioase decât cele rotunde). E mai mult de lucru pe iluminat şi intră ceva mai mult conductor. Dar scapi de doze şi nici nu cauţi ca nebunul peste 5 ani dozele din cauză ca un deştept de zugrav le-a umplut de glet. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 30, 2012 Partajează Postat Aprilie 30, 2012 Supradimensionat.Stiu, si mai e si trifazic! Grig Link spre comentariu
Vizitator olaroiu Postat Februarie 17, 2013 Partajează Postat Februarie 17, 2013 Buna ziua, refac o instalatie veche la un spatiu comercial si vreau sa va intreb daca i bine cum am ales circuitele De la tabloul electric am plecat la fiecare doza de distributie cu cablu CYYF 3x2,5. Toate prizele le-am impartit in circuite separate cu max. 2 prize pe circuit. La circuitele in care consumul este de max 1kw din doza de distributie am plecat cu cablu MYYM 3x1,5 La prizele cu consum mai mare de 1.5kw m-am dus cu circuit independent din doza, cu cablu CYYF 3x2,5 (de ex. AC) Pentru iluminat am folosit numai cablu MYYM 3x1,5 In tablou pentru fiecare circuit am folosit disjunctoare de 16A. Este bine? Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 17, 2013 Partajează Postat Februarie 17, 2013 Dupa mine, e bineMai exact, si eu as face cam la fel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum