icamaster Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Am gasit acest videoclip : . M-am decis sa imi construiesc unul. Am cautat scheme pe net si am gasit asta : http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page= ... levitation . Eu vreau sa construiesc unul opus, adica sa impinga obiectul in sus, nu sa il tina agatat. M-am gandit ca se poate face cu senzori Hall, ca in schema aceasta : http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/ma ... ircuit.GIF . Merge facut, sau e prea "pretentios" la piese si nu se merita? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Pt 50$ poti sa incepi sa o faci. Link spre comentariu
icamaster Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 In afara de senzorul hall care e vreo 20 lei, am cam toate piesele. Insa sunt curios daca are cineva idee cum e facut cel care respinge in sus, si nu atrage . Presupun ca e mai complicat avand si alte chestii in plus. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Nu stiu la ce nivel esti cu cunostintele de fizica dar la vremea cand eu invatam de ele (clasa a 7 a,oricum cu multi ani in urma) , daca apropii doi magneti cu polul sud spre polul sud al celuilalt ,se reping! O bobina parcursa de un curent creaza un camp magnetic .Probabil ca si in ziua de azi tot asa e. Link spre comentariu
icamaster Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Serios? Nu stiam asta.Acum, ca sa fiu mai explicit. Ca magnetul sa "pluteasca" desupra bobinei nu cred ca e la fel de simplu ca si cand s-ar atrage, acesta putand cu usurinta sa pice pe margini. Deocamdata m-am gandit ca fac bobina pe un toroidal si astfel in mijloc campul magnetic e mai slab si poate o sa aiba stabilitate, insa in acest mod nu stiu unde sa montez senzorul hall, in mijloc?Cand fac rost de niste fir de bobinaj si senzor hall revin cu alte impresii.PS. Nu o sa bobinez ca si la un transformator, ci o sa pun doua "aripi", deasupra si dedesubtul toroidalului si o sa bobinez dea lungul lui. E ok asa?PPS. In filmulet am vazut ca se poate tine si pe o parte :| . Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Ei bine,acum ai aflat!Si asa se si intampla ,pica pe margine numai sa-l impingi usooooor. De obicei sta la loc si cand trece tramvaiul pe strada. Ideea e ca objectul levitat sa fie conic la baza sau sub forma de sfera. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 senzorul hall care e vreo 20 leiSe gasesc traductoare Hall cu 5 ron. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 si in ventilatoarele pc! Link spre comentariu
icamaster Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Am desfacut un ventilator si am gasit numai 2 tranzitori (LE. L-am depistat, era montat mai discret. Pe el scrie U18 707, nu am gasit nici un datasheet insa). In schimb la un motor de cd-ROM am gasit unul SMD cu 4 pini, pe care scrie SSF. Partea buna e ca am aici schema : http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page= ... levitation, partea proasta e ca nu am numerotatia pinilor. Toti sunt standard ? Aici este un exemplu. http://www.hallsensors.de/CYSJ106C.pdf Senzorului Hall de pe ventilator i-am depistat pinii de pe cablaj. Era alimentat printr-o dioda la 12v. Pana la urma cred ca o sa folosesc aceasta schema : http://www.bis0uhr.de/projekte/schwebek ... ltplan.gif si adaug un rezistor de 1k in intrarea neinversoare fiindca acest senzor lucreaza la 5v. Cu bobina inca nu m-am lamurit (acesta fiind site-ul : http://www.bis0uhr.de/index.htm?http:// ... nglish.php ). Ma gandesc firul de fie de 0,8 - 1mm ca sa nu se incalzeasca. Dar de cati ohm sa o fac? De aprox 10-15ohm ar fi ok? Pun alta intrebare. Am vreun castig daca folosesc o bara de ferita de la o antena radio, sau mai bine un surub pentru ca e mai practic? LE. Poate nu am citit destul de atent dar tot nu m-am lamurit. Senzorul hall trebuie izolat de bobina? Sau doar o montez cu "fata" in jos spre magnetul care "pluteste"? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Nu cred că poţi ţine în echilibru un magnet suspendat deasupra unei singure bobine, ca în primul videoclip. Ai nevoie de mai multe bobine şi de bucle de reacţie pentru a stabiliza magnetul permanent. Schemele date de tine sunt pentru a ţine un obiect feromagnetic, nu un magnet, atârnat sub bobină. Pentru a suspenda un magnet permanent deasupra unor bobine, e mult mai complicat. Denumirea de levitron e folosită impropriu aici. Levitron este o marcă înregistrată şi înseamna un titirez magnetic care levitează deasupra unui magnet permanent: http://www.levitron.com/ Link spre comentariu
icamaster Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Cand am spus Levitron, ma refeream la acel Levitron Revolution din filmuletul din primul post. Nu stiu daca are legatura cu acel titirez.Deocamdata cred ca o sa incerc cum este in acele linkuri prezentate.Insa cu un toroidal ar merge? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Totul rezida in centrul de greutate... .I-mi amintesc ca era un joc in care trebuia sa nimeresti o bila de polistiren levitata cu un (1) curent de aer. Daca se inlocuieste curentul de aer cu un camp magnetic de respingere e cam acelasi lucru.Aici trebuie luat in calcul si curentul de aer/trepidatiile. Deci ai nevoie de 4 bobine controlate cu uC . Cred ca poti incerca cu un program destinat robotului care urmareste o linie.Pt inceput ,experimental ia un traf toroida si vezi ce si cum.In afara de obictul levitat restul sa fie diamagnetic. Link spre comentariu
icamaster Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Salut! Am facut niste teste cu hall senzorul si nu sunt sigur de cateva chestii.Daca apropii un magnet de el (polul sud) am la iesire maxim 1VDC care chiar si dupa indepartarea magnetului ramane constant pana cand apropi polul nord al magnetului si la iesire am 0VDC.E normal sa functioneze asa, sau e stricat senzorul?Si inca ceva. OP-ampul nu se supara daca are VDC la intrare? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Titirezul ăla este adevăratul Levitron. Cuvântul Levitron a fost inventat special pentru acel titirez magnetic. Jucăria aia a apărut cu mult înaintea aparatului din primul videoclip. Pe urmă lumea a început să folosească impropriu cuvântul Levitron pentru a denumi si alte aparate care funcţionează pe cu totul alte principii. Levitron e o marcă inregistrată, la fel cum este şi Xerox sau Rigips. Levitron nu e un substantiv comun. Revenind la subiect, exista două feluri de senzori Hall: analogici si digitali. Cei analogici scot un semnal proporţional cu intensitatea câmpului magnetic, cei digitali scot 0 sau 1 logic. Pentru ce vrei să faci e nevoie de un senzor Hall analogic. Fă rost de foaia de catalog a senzorului Hall. Dacă nu găseşti senzor Hall analogic atunci fă cea de-a doua schemă, cea cu fototranzistoare. Amplificatorul operaţional amplifică ce vede la intrări, inclusiv curent continuu. Dacă semnalul nu depăşeşte limitele maxim admise în foaia de catalog atunci nu e nimic periculos sau neobişnuit. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Senzorii Hall se impart si dupa felul lor: unipolari si bipolari. Unipolarii sesizeaza numai un pol (inductie pozitiva) iar cei bipolari inductie +-.Acel 1V e caderea de tensiunea pe tranzistorul intern. Iesirea e open colector,are nevoie de polarizare.Pana acum ai masurat o tensiune ce apare pe colectorul unui tranzistor in aer si banuiesc ca masuratorile sant eronate.Revenind,daca intre iesire si plus masori tensiunea ai un 1V;pune o rezistenta de 10K si masoara din nou.Aparatul de tau de masura are******ohmi /volt ceea ce limiteaza curentul sub limita de buna functionare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum