salsa Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Deci, e justificat efortul + disconfortul de a aprinde lumina mereu daca tot ce se poate reduce este costul de la 1.5lei pe luna de apartament la mai putin?Efortul pana la urma a fost castigul meu de experienta. Am facut totul de la zero. Incarcare + monitorizare acumulator sa nu se descarce prea tare, limitare curent la 60 de leduri astfel incat aprinderea luminii sa se poata face prin punerea in scurt a circuitului ledurilor, eliminarea parazitilor inerenti la sute de metri de cablu, modificarea senzorilor sa functioneze la 24 V, cat e de fapt tensiunea lor interna de alimentare, senzor crepuscular, timer adaptiv (adica temporizarea creste daca un contact este tinut inchis mai mult timp - functie dezactivata momentan) etc. Si desigur n-a fost munca patriotica...Tocmai am explicat cum functioneaza sistemul, nu e ca alea unde trebuie sa "dansezi" in fata senzorului ca sa te "vada". Si nici nu ramai in intuneric pe scari cand ti-e lumea mai draga, cum se intampla la automatele clasice. Butoanele se folosesc foarte rar, mai mult cand stau vecinii in povesti pe coridor. Doar cand s-a luat curentul vreo ora un tampit tot apasa pe buton (am in casa un led de monitorizare :p)Legat de experienta, urmeaza sa ma joc si cu un microcontroler pentru a face separarea pe etaje. Va fi de asa natura incat atunci cand urci se va aprinde lumina si la etajul imediat superior iar cand cobori se va aprinde la etajul inferior, sa nu cobori in bezna.In final va trebui sa ajung la un consum de 10-20%, ceea ce deja e semnificativ. Ma incurca numai imputitele alea de lampi de 2 lei... Daca as fi facut niste calcule si mai ales niste teste cu o lampa inainte sa ma apuc de treaba poate ca o lasam moarta. Si poate ca veneau niste cretini, plezneau niste senzori, luau o gramada de bani, nu aveam nici independenta energetica...Asa, topicul asta e un exemplu de "asa nu". Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Ledurile se folosesc cu surse de curent constant care limiteaza curentul .Modifica insalatia electrica si cand e un incident legat de curent, cine e bun de plata? La blocul cu pricina, sutele de metri de fire nu sant prin zid trase, sant PT? Ca zidurile sant legate la pamant (cred ca si alea din caramida) si formeaza un ecran.Chestia cu senzorii de miscare e o comoditate sau in cazul blocurilor spartane (pt armata),unde coridoarele sant de 15m ,poate al' de sta in capatul coridorului nu-i e chiar la indemana sa parcurga distanta de 15m pana la intrerupator. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 @tyc -da,si neoanele sufera de la aprinderi dese.Balasturile profesionale (alea de au si pfc activ in ele),preincalzesc filamentele tubului 2-5s inainte sa-l aprinda!Si calitatea tuburilor e o problema! Am luat la un moment dat un Philips Master (adica profesional,pt birouri si alte d-astea,unde merge nu gluma). Cand l-am pus la un balast magnetic...nimic! Cand l-am pus pe un balast electronic,s-a aprins doar un filament..cam 20 de secunde dupa care s-a intrerupt!Din fabrica venise cu un filament de 3 ohmi si unul de 5 .Ma duc inapoi la magazin sa-l schimb (doar a fost 10 ron),evident,cu aparatul de masura,sa aiba ambele filamente de 5 ohmi...si a durat ceva pana am gasit unul bun! Sa nu mai zic ca la unele tuburi le ieseau sarmultitele pe la contacte...asta la niste tubuiri profesionale @salsa - eu inca n-am inteles care sunt variantele de iluminare...mai exact neoanele alea sunt tuburi clasice? Daca da,au balast electronic? Ma refer in special la osramuri si lohuisBuna ideea cu contoarul,asa stii si in ce regim functioneaza luminile :daIn general becurile de putere mai mica rezista mai bine la aprinderi dese. Becurile cu halogen,insa,cedeaza repede fara soft-start! Link spre comentariu
salsa Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 @tyc Deocamdata n-am modificat in partea de forta decat ca am adaugat un releu. Daca va fi sa modific mai mult poate fac un proiect, care ar costa mai mult decat toata lucrarea :P. Blocul e din caramida si cablurile sunt ingropate, cu tub flexibil. Butoanele sunt legate pe circuit separat de lampi dar dozele sunt comune. Aminteai de fazare. Mai concret? @Dr.L Am folosit expresiile "lampi" si "tuburi" tocmai pentru a ma face inteles dar vad ca n-am reusit. Prin lampa inteleg corpul de iluminat. Asadar, vorbim doar de balast electronic. Din constructie, blocul este dotat cu 20 de lampi de 18W marca Voltz, echipate cu balast cica Vyba de 20W si tuburi Narva de 18W. Eu am mai adaugat 6 lampi Lohuis de 8W prin cateva colturi intunecoase. Acestea au balast Lohuis (o placuta invelita intr-o foaie de hartie ) si tuburi Lohuis. Cu astea n-am avut nicio treaba, merg fara probleme. Sa revenim la lampile de 18W. Cand au inceput sa se duca tuburile Narva am luat de urgenta 2 tuburi Osram care inca merg bine mersi. Pe urma am cumparat o cutie de Philips Master TL-D 18W/830, ca sa le fac o ambianta placuta colocatarilor. Le-am montat pe aceleasi corpuri de 18W cu care era dotat blocul, corpurile de 18W nu le-am schimbat, ca sa fie cat mai clar. Intr-o luna au inceput sa se duca tuburile astea minunate, kk-m-as pe ele daca-mi permiteti. Pe aceleasi corpuri tuburile Osram merg fara cusur. Asa cum ziceai, doctore, se pare ca asa-zisele Philips sunt niste naspete. Am gasit si eu fire care ieseau din picioruse, capace care au iesit sau in cel mai bun caz se tineau in fire. Nici nu ma gandesc ca ar fi fost vreunul care sa aiba filamentele identice. Poate ca in conditii normale ar fi functionat, nu zic nu. As spune ca si la tuburile fluorescente se aplica regula fumatorului, fiecare tigara scurteaza viata. Si la astea fiecare aprindere le scurteaza viata. Ori le lasi aprinse ori mai bine nu le mai aprinzi Mai vreau sa adaug ca in curiozitatea mea nemarginita am cumparat si 2 tuburi Lohuis de 18W cu 4 lei pe care le-am montat de cateva zile si se pare ca functioneaza. As trece pe lampi de 8W dar e 25 de lei bucata... Intre timp am montat ultimul tub Philips ce-l mai aveam cu balastul ala minunat cu 4 tiristoare/triace ce or fi de la Lohuis, de care aminteam in al doilea post. Sunt curios ce se intampla... N-are nimeni o schema de asaceva? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Bloc nou sau cu instalaria refacuta. Fazarea se refera la legarea in balast a fazei la faza si a nulului la nul ,la toate lampile ...cu creionul de faza,nu pe culori.Indicat e sa desfaci balastul si sa vezi daca inauntru e aceeasi configuratie. La un depozit de echipamente electrice, s-au configurat 140 de lampi cu 4 tuburi (patrate,de se folosesc la birouri, in tavan) de la balast electromagnetic la electronic ,de catre 3 electricieni...o lampa a picat de pe raft ,dupa ce a fost reconfigurata si s-a facut zob ,balasturile s-au crapat si unul avea nulul pe borna 1,iar celalat pe 2. China e mare! Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Nu cred ca e o problema cu fazarea. Intr-adevar balastul magnetic se pune deobicei pe faza,dar si daca ar fi pe nul,n-ar fi nici o diferentaIar la balasturile electronice nici nu conteaza care e faza si nulul@salsa -de ce nu pui tuburi osram si gata? Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 As trece pe lampi de 8W dar e 25 de lei bucata...Am gasit tuburi "Vito" de 8W la 2lei/buc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Balasturile (suporturile) costa asa mult din pacate... Link spre comentariu
Vizitator kimm41 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 cu voia d-vstra as adauga ca unii producatori de senzori specifica compatibilitatea cu tipul de corp de iluminat : compensat sau necompensat , poate condensatorul montat in corp ( daca are) sa fie cauza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum