mistretzul Postat Ianuarie 27, 2012 Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Salutare!! Am deschis acest Topic atat pentru a acumula informatii generale despre statiile de comanda pe 6 canale cat si pentru a incerca sa creez un "manual" complet despre modalitatea de functionare a acestor comenzi. Stiu ca majoritatea dintre pasinatii de modelism cumpara aceste comenzi impreuna cu servo motoare pentru RC si regulatoare pentru motoare de turatie si altele dar nu stiu cati dintre acestia cunosc in detaliu principiul de comanda a unui servo motor sau relulator de viteza. Nu sunt un pasionat de modelism dar sunt pasionat de robotica si nu prea am cunostinte de modelism si nici de principiile pe care functioneaza radio comenzile. Mai putin ma intereseaza comunicatia dintre transmitator si receptor ci mai degraba semnalele electrice de la iesirea din receptor si variatia acestora cu modificarea functiilor de pe transmitator. Mai explicit la intereseaza pentru fiecare din cele 6 canale a radio comenzii: Aileron , Elevator , Throttle , Rudder , Undercarriage si Pitch ce semnal apare la iesirea din receptor la modificarea parametrilor de pe radio comanda. As vrea sa filtrez aceste semnale cu ajutorul unui microcontroller si sa le adaptez la functiile pe care o sa le aiba robotul meu. Dar pentru a putea interpreta semnalele trebuie sa inteleg cum sunt codate semnalele la iesire din receptor. Daca cineva are cunostinte exacte (adica daca le-a analizat cineva pe osciloscop) si poate sa ofere un "tutorial" complet despre aceste semnale ar fi un lucru excelent nu doar pentru mine ci si pentru marea majoritate a celor pasionati de modelism. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Salut, Iti admir entuaziasmul. Desi cunosc in detaliu functionarea telecomenzilor si am construit de la zero receptoare de telecomanda cu controler pe ele si o galetusa de procesari soft, nu am nici timpul nici interesul sa ma apuc sa scriu un tutorial. Pot sa-ti spun doar ca exista mai multe standarde: PPM - este standardul vechi si e bine cunoscut. E relativ usor sa te agati pe el, dar din pacate statiile se scot incet-incet din fabricatie. PCM - Sunt cateva formate de date pe care numai firmele producatoare le cunosc. In general de astea e mai greu sa te atingi. PPM si PCM folosesc modulatie de frecventa FASST, DSS ... si nu mai stiu care. Sunt cu spectru distribuit, mi se pare ca folosesc un chip de la Cypress, dar de astea garantat nu te atingi ... cel putin deocamdata. Semnalul de care zici ca esti interesat, cel care comanda servourile, e format din impulsuri late de 1 pana la 2ms, care se repeta cam la 20 ms. Latimea de 1-2ms asigura informatie de min/max de cursa, cu 1.5ms se pozitioneaza la mijloc. Mia multe detalii pe gogu: http://www.google.ca/search?hl=en&sourc ... .4.1.1l8l0 Spor! Link spre comentariu
mistretzul Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Ok. Ai fost de mare ajutor pentru mine. Eu nu am lucrat niciodata cu comenzi radio sau cu jucarii de astea de modelism si abia ieri dimineata am inceput putin self-study despre domeniul acesta. Am vazut si eu in diferite documente treaba asta cu pulsul de 1ms pana la 2ms dar nu eram convins ca toti producatorii de comenzi radio adopta aceasta metoda de comanda si de acceea m-am hotarat sa scriu topicul acesta. Vreau sa imi cumpar o comanda radio dar pana saptamana viitoare cand o sa imi ajunga vreau sa fac un mic research (nu de alta dar nu mai am rabdare sa ajunga sa pun osciloscopul pe ea ).Incerc sa adun cat mai multe informatii ca sa pot face un necesar de resurse pentru microcontroller-ul care o sa-l folosesc sa comande motoarele robotului care vreau sa-l construiesc. Vreau sa implementez o serie de functii pe deasupra celor de comanda din radio comanda si pentru asta am nevoie sa interpretez semnalele venite de la receptor si sa le procesez putin.Acum sunt pe cale sa inteleg cum functioneaza si zilele viitoare dupa un research complet o sa incerc sa fac eu un "tutorial" cat se poate de concret despre ce am reusit sa invat , ca sa inteleaga si restul care cauta asa ceva dar nu au timp prea mult la dispozitie sa rascoleasca forumurile si paginile web (nu de alta dar producatorii nu dau in datasheet-uri nici cea mai mica informatie cu privire la modul de functionare d.p.d.v. al semnalelor )Oricum PPM a fost tot ce aveam nevoie ca sa imi fac o privire de ansamblu a modului de functionare . Mersi mult !! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum