Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL84-single ended in "Push-Pull"

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

7

• THOMAS

7

• zbodeoc

7

• blue

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Desigur pot fi diferite pareri obiective-subiective... ,cert fiind ca in cazul unei sarcini distribuite-egal anod-catod in conditiile date se poate obtine cistig in tensiune atit pe sarcina la anod cit si pe sarcina la catod si ,din nou cert si in catod in conditiile date se poate obtine cistig in tensiune pe sarcina data.

Asta am scris in deschiderea subiectului:

O situatie inedidta SE in care pe o sarcina distribuita se realizeaza cistig in tensiune...

trebuia sa fac o reprezentare(schita/desen) pentru buna intelegere unde fac trimetere (am verificat fizic-material situatia descrisa), ca unii vor avantaje sau dezavantaje...sa le exprime/expuna/formuleze nu am nimic impotriva daca vor fi ON.
Link spre comentariu

Avantaje ,dezavantaje...

Un aspect,

O comparatie intre situatia clasica cind L1+L2(serie) devin sarcina numai la anod si situatia descrisa(in subiect) sarcina distribuita-cistig in tensiune ,ambele situatii folosesc aceleasi componente(acelasi OT!!!) ,singura diferenta majora modul de conectare L1 ,L2.

Ce ar mai fi de spus sensibilitatea la intrare in situatia clasica(sarcina numai anod) este mai buna (3,6Vef) in raport cu sarcina distribuita(6,9Vef).

PS.datorita timpului mare de expunere-foto necesar frecvente mici spotul este difuz si ingrosat in img. prezentata.

post-18717-13982937758_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am promis ca o sa postez aici si simularea montajului cu transformator interstage,varianta originala,rezultatele le vedeti si dv.

SCHEMA:

Posted Image

si restul sunt formele de semnal in punctele de pe schema:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

diagrama Bode:

Posted Image

Toate semnalele sunt masurate fata de punctul de masa.

...cred ca la traful interstage mai trebuie lucrat,eu am ales raportul 1/1(ca si in schema) si cu 40H fiecare bobina,dar se pare ca trebuie o inductanta mult mai mare,se vede ceva ciudat la frecvente joase,dar astea sunt amanunte care au rezolvare practica.Aici este vb. doar de o simulare,pana la urma tot acultand sunetul se ajusteaza totul.

Link spre comentariu

Simularea este bine-venita.

Da ,apar usoare diferente fata de situatia fizica-materiala precum urmeaza :

1.In situatia simulata aveti 8,484Vef pe intrare interstage ,in situatia fizica sint doar 6,9Vef

2.Tensiunile dinamice L1-L2 bat

3.In simulare apare doar 5,23Vef in sarcina la iesire in realitatea fizicala iesire apare chiar 6Vef inainte de limitare.

4.In simulare sa plecat inteleg de la Raa=6K-OT foarte aproape de situatia fizica Raa=6k6.

Acum practic se poate considera ca cele doua infasurari debiteaza in paralel energie catre infasurarea secundara asadar daca initial avem un raport de transformare(pt 6k6) radical-indice-2 din 6600/8 practic 28,7 jumatatea raportului devine 14,36 ,asa cum se vede in ambele situatii avem peste 100Vef L1 respectiv L2 asa cum am spus L1-L2 debiteaza putere in paralel practic Us_ef=100Vef/14,36=6,96Vef fara pierderi OT datorita pierderi cam 6Vef in sarcina la iesire(8Ω) sinus nelimitat(4,5W).

Daca atacul interstage se va da cu un etaj SRPP-pregatit inductanta interstage poate fi destul de mica.

Simularea evidentiaza si ea foarte clar acest principiu(sarcina distribuita-atac in mod atipic-cistig in tensiune).

Link spre comentariu

Simularea este bine-venita.

Da ,apar usoare diferente fata de situatia fizica-materiala precum urmeaza :

1.In situatia simulata aveti 8,484Vef pe intrare interstage ,in situatia fizica sint doar 6,9Vef

2.Tensiunile dinamice L1-L2 bat

3.In simulare apare doar 5,23Vef in sarcina la iesire in realitatea fizicala iesire apare chiar 6Vef inainte de limitare.

4.In simulare sa plecat inteleg de la Raa=6K-OT foarte aproape de situatia fizica Raa=6k6.

Acum practic se poate considera ca cele doua infasurari debiteaza in paralel energie catre infasurarea secundara asadar daca initial avem un raport de transformare(pt 6k6) radical-indice-2 din 6600/8 practic 28,7 jumatatea raportului devine 14,36 ,asa cum se vede in ambele situatii avem peste 100Vef L1 respectiv L2 asa cum am spus L1-L2 debiteaza putere in paralel practic Us_ef=100Vef/14,36=6,96Vef fara pierderi OT datorita pierderi cam 6Vef in sarcina la iesire(8Ω) sinus nelimitat(4,5W).

Daca atacul interstage se va da cu un etaj SRPP-pregatit inductanta interstage poate fi destul de mica.

Simularea evidentiaza si ea foarte clar acest principiu(sarcina distribuita-cistig in tensiune).

Subiectul dv. este foarte interesant,eu doar incerc sa contribui cu cate ceva,poate raspund la niste intrebari prin aceste simulari.

Intr-adevar eu am ales Ra=6K si un model de lampa excelent, verificat si este absolut identic cu caracteristicile de catalog pentru EL84-PHILIPS.Cand o sa am timp si daca nu va suparati o sa incerc si un etaj SRPP si poate si un model de traf interstage ce se poate realiza practic.

Daca vom incerca sa fim toti ON,sigur se vor gasi multe idei si propuneri practice referitoare la acest tip de montaj,dar si la multe altele de pe aici.

Link spre comentariu

Dupa simulare, ar trebui sa fie o instabilitate jos, pe la 60..80Hz, adica chiar o oscilatie. Asta ar trebui sa se manifeste ca niste pocnituri slabe. Uneori cand frecventa e f. joasa se observa niste pulsatii ale membranei care nu se aud.Bineinteles, toate astea la schema simulata!PS: In rest, un montaj interesant! Eu am simulat ceva asemanator cu 1P24B pentru al pune la un receptor, dar cu cuplaj intre masa si grila. Cuplajul lui Valderama de la intrare este interesant!

Link spre comentariu

Pai cu alimentare simetrica se evita transformatorul interstage, capatul rece al rezistorului de negativare din catod fiind punctul de nul al celor doua tensiuni +/-

Aici am facut ceva cu alimentare "simetrica" dar cu traf interstage cu un raport de transformare de 1/1.2 si cu atac cu un SRPP,se vede treaba ca banda de frecventa este ceva mai buna,in rest puterea si celelalte performante raman cele stabilite de dl..SRPP-ul este facut cu ECC82 dar se poate realiza cu orice lampa,bineinteles cu stabilirea PSF pentru lampile folosite.

Schema:

Posted Image

Diagrama Bode:

Posted Image

Alimentarea se poate face si fara doua surse,in acest caz se poate renunta la condensatorul de la intrare dar si la cel de cuplaj al buclei de NFB.Schema fara traf interstage se preteaza perfect la o sursa diferentiala.Eu cred ca un montaj cu trafo interstage ar fi mai imteresant,dar realizarea lui practica cel putin pe mine,ma pune pe ganduri.

Daca dv. considerati interesant si util o sa fac o schema si fara interstage si sunt sigur ca se va imbunatati foarte mult banda de frecvente (cred!)

Link spre comentariu

Interstage-urile acelea nu sint chiar imposibil de facut, d-le Lazaroiu. Uitati aici ce consider eu mai greu de facut. Cind o sa aveti vreme poate-mi dati si mie niste inductante in cazul folosirii 6L6 (...eventual pe MP sa nu poluam topicul)

post-19106-139829377859_thumb.gif

Link spre comentariu

...Asta ar trebui sa se manifeste ca niste pocnituri slabe. Uneori cand frecventa e f. joasa se observa niste pulsatii ale membranei care nu se aud.

Bineinteles, toate astea la schema simulata!...

In realitatea fizica-materiala NU exista o astfel de manifestare(etajul final este perfect stabil fara urme/tendinte de oscilatie pe frecventa foarte joasa ,nu exista urma de pulsatie...etc).

.................................................................................................................................................

...Schema fara traf interstage se preteaza perfect la o sursa diferentiala...

NU (sursa diferentiala singura nu ajuta/permite...solutie fara traf interstage),

o sa vedeti si de ce...,(trebuie pastrata modalitatea de atac etaj final ,atacul fara interstage trebuie dat ca aici http://postimage.org/image/mylbduboz/ asa cum bine a fost reprezentat ,altfel devine=sarcina distribuita "chioara" fara cistig in tensiune).

Sint necesare doua surse distincte pentru a elimina transformatorul de cuplaj intre etaje(interstage),ma bucur daca cineva dezvolta o alta solutie atunci cind dispare interstage...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări