lucian_v Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 multumesc mult...pot spune doar "wow"vreau si eu Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 O.K , nimic de zis ... poate m-am hazardat in afirmatiile mele ... totusi : ce caracterisitici are ( pas , diametru , clasa de precizie , repetabilitate ) , si cine-l produce ? Uite link: http://universal-thread.com/catalog.htm Incarca catalogul cu click dreapta. Axa z este perfecta cu el, nu cade freza in bot nici daca are 1000kg. Am 2 pe stoc cu 150mm travel, si mi le pun la axele z ale mele. Link spre comentariu
flocin Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 O.K , nimic de zis ... poate m-am hazardat in afirmatiile mele ... totusi : ce caracterisitici are ( pas , diametru , clasa de precizie , repetabilitate ) , si cine-l produce ? Uite link: http://universal-thread.com/catalog.htm Incarca catalogul cu click dreapta. Axa z este perfecta cu el, nu cade freza in bot nici daca are 1000kg. Am 2 pe stoc cu 150mm travel, si mi le pun la axele z ale mele. Maximum Load 100 lb (Including Inertial) (43Kg) Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Uite link: http://universal-thread.com/catalog.htm Incarca catalogul cu click dreapta. Axa z este perfecta cu el, nu cade freza in bot nici daca are 1000kg. Am 2 pe stoc cu 150mm travel, si mi le pun la axele z ale mele. Maximum Load 100 lb (Including Inertial) (43Kg) Stii ce inseamna 43kg pe incarcare? Gandeste-te ca ai un surub cu pas de 2-4mm, si trebuie sa-l invarti cu o presiune pe rotatie cu 43kg. Asta inseamna ca impingi vreo 500kg-1000kg pe patine cu bile. 500kg daca le pui pe 2 sine cu 4 patine si te rezemi de ele au plecat la drum. A, era sa uit: si o patina cu bile pentru sina de 15 de la rexroth tine 2500kg. La transmisia liniara, mai ales la suruburi se fac calculele altfel. Este exact ca la cricul de la masina. Greutatea pe o roata este de 4-500kg, si tu o ridici cu un surub trapez cu o forta de impingere de 4-10kg (depinde decat este gresat surubul de la cric). Link spre comentariu
katran Postat Ianuarie 28, 2012 Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Ce am inteles eu : precizia standard este 0.0001" / 1" ( in jur de 0.015mm la o cursa de 150mm ) . Aici n-am ce sa comentez , este sensibil echivalenta cu clasa de precizie C5 sau mai bine . Pot livra si suruburi cu precizie mai buna ( 0.00005" / 1" ) , optional ( probabil la alt cost ) . Sunt scumpe ... este normal dealtfel . Sunt componente de calitate superioara , nu stiu cat de greu este sa achizitionezi asa ceva ... probabil ca daca contactezi direct firma , vei putea obtine componentele fara mari probleme ( nu stiu cat costa , n-am verificat , dar cred ca se apropie de pretul suruburilor cu bile de clasa C5 ( minim 4-500USD per set / surub+piulita ) . Cu toate astea , nu cred ca merita sa folosesti asa ceva la un router CNC low-cost ... Discutia se poarta la nivel pur academic ( cu ocazia asta am mai invatat ceva , iar pentru asta sunt recunoscator ) . Este mult mai rentabil dpvd raport calitate pret , sa folosesti un surub cu bile C7 , chiar daca este provenienta China . Suruburile trapez la care avem noi acces in mod uzual ( hi-end , ebay.de , ebay.com , sau alte locuri ) nu sunt recomandate pentru masini cu care se doreste prelucrarea neferoaselor ( aluminiu , alama , etc ) ... Aceasta este parerea mea personala . Fiecare are dreptul sa ia sau nu in considerare informatiile prezentate aici , si sa judece singur ce este mai bine pentru el . Link spre comentariu
flocin Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 culmea ca eu nu am nimic contra suruburilor trapez!aici nu vorbeam de forta necesara motoarelor de actionare.vasile a pus un link pentru calcule!in cazul de fata piulita de bronz crestata antibackslash de la "universal" folosita pe axa z ,nu mai are precizie daca axa z cantareste mai mult de 20lbs ,cateva Kg(cu tot cu spindle)!astia de la "universal" nici macar nu dau un grafic cu fortele pierdute prin frecare in functie de sarcina ,ei doar spun ca poti unge bine... . Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 culmea ca eu nu am nimic contra suruburilor trapez!aici nu vorbeam de forta necesara motoarelor de actionare.vasile a pus un link pentru calcule!in cazul de fata piulita de bronz crestata antibackslash de la "universal" folosita pe axa z ,nu mai are precizie daca axa z cantareste mai mult de 20lbs ,cateva Kg(cu tot cu spindle)!astia de la "universal" nici macar nu dau un grafic cu fortele pierdute prin frecare in functie de sarcina ,ei doar spun ca poti unge bine... .Piulita de la universal nu are crestere de backlash pentru nici o greutate in plus, pentru ca in interior practic piulita este taiata in doua axial, pe care vin niste arcuri in jurul ei pe primul nivel, isi regleaza automat backlash-ul prin apasare. La al doilea si al treilea nu stiu cum este construita ca nu se vede, ce vad prin niste gaurele, la al doilea inox si la al treilea alama sau bronz (cred). La al patrulea nivel nu se vede nimic ca este capsat. Nu ma bag sa o desfac ca este prea precisa si scumpa. Mai am 5 buc. pe drum, si cred ca o sa distrug unul de curiozitate, sa vad tehnologia. Link spre comentariu
lucian_v Postat Februarie 1, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2012 Va salut din nou, Am citit foarte multe aici pe forum despre cnc, am gasit posturi in care erau prezentate proiecte de cnc mai mult sau mai putin complete. Trebuie sa recunosc ca este mult mai complicat decat ma asteptam si nu ma asteptam sa fie simplu deloc. Am acumulat mult mai multe informatii decat aveam la inceput dar totodata am vazut si foarte multe pareri diferite cu privire la anumite aspecte, pareri care m-au facut confuz in anumite privinte. Sunt convins ca foarte multe din parerile enuntate aici sunt bazate pe experienta si nu spun ca unele sunt bune si altele gresite ci doar ca fiecare vede si face lucrurile in felul lui. Va rog mult sa imi indicati daca se poate un link sau topic aici pe forum de la care sa incep incercarea de a face un proiect de cnc pe 4 axe. Inteleg ca fiecare de aici are timpul si problemele sale si de aceea nu cer ceva mura in gura cum se spune. Sper sa gasesc in continuare binevointa cu care m-a obisnuit acest forum. Va multumesc din nou Link spre comentariu
katran Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Un proiect CNC pe 4 axe ...nu stiu daca este vreun topic de acest gen prezentat pe undeva . Mai toate prezinta realizari , proiecte , desene pentru masini in 3 axe . A patra axa ( una de rotatie , indiferent pe ce axa ) , este relativ usor de adaugat , problemele intervin atunci cand vrei controlezi corect aceasta axa . Software-ul exista ( VisualCam , RhinoCam , etc ) , dar nu e asa de simplu de generat un cod G care sa stie sa miste corect cele 4 axe . Trebuie un pic de scoala / experienta . Nu mai punem la socoteala precizia de rotatie a ansamblului mecanic folosit . Un punct de plecare destul de bun este " cnczone " , un site international care este mult mai documentat din acest punct de vedere . Sugestia mea este sa realizezi mai intai o masina in 3 axe , care sa functioneze corect , iar apoi sa adaptezi a 4-a axa , functie de nevoi ( nu este complicat dpdv mecanic ) . Este extrem de important sa stii cam ce buget ai disponibil , ca sa stii de la inceput cam ce componente poti sa achizitionezi ( raportul calitate pret este o chestie foarte subiectiva , dar trebuie luata in considerare ) . Succes . Link spre comentariu
lucian_v Postat Februarie 1, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2012 Sper sa nu imi dispara acest entuziasm si sper sa duc la capat acest proiect.Ok, voi incepe cu 3 axe , mai am ceva documentatie si pagini de internet salvate de citit si apoi voi descrie aici cum vreau sa incep.va multumesc din nou Link spre comentariu
katran Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Ar fi bine sa duci la capat proiectul , daca tot incepi . E pacat de timpul si banii investiti , plus ca nu este corect sa nu duci la bun sfarsit o treaba ... Ai ocazia sa inveti ceva nou , iar asta intotdeauna e un lucru bun . Asteptam cu interes evolutia proiectului . Link spre comentariu
lucian_v Postat Februarie 2, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2012 Doresc sa incep proiectul in urmatorul fel: suprafata de lucru va fi o tabla prinsa pe o structura de rezistenta cu picioare. Pe lateralele ei vor fi ghidajele pentru piesa care va sustine si freza. Aceasta piesa se va misca longitudinal pe suprafata de lucru iar axa Z va fi prinsa de aceasta piesa pe care se va misca pe lungimea ei. Freza se va misca sus jos pe axa Z.Asta asa in mare din ce am vazut pe diverse site-uriO sa ma apuc sa desenez ce imi imaginez eu si apoi mai vedem.Intre timp daca se poate sa primesc recomandari de materiale si furnizori ar fi super.va tin la curentzi buna Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum