Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect cnc incepator

lucian_v

Postări Recomandate

Va salut,Scriu urmatoarele pentru un amic care nu foloseste internetul.Tema este urmatoarea:-realizarea unui cnc cu urmatoarele caracteristici :a-masa de lucru : lungime 300 mm, latime 300 mm, inaltime 250-300 mmb-materiale prelucrate : lemn, plastic, diferite aliaje de plastic, abs, si daca este posibil aluminiu. aluminiul este o cerinta extra in ideea in care costurile proiectului nu sar foarte multc-precizia dorita evident este de dorit sa fie cat mai mare.d-ce recomandari sunt pentru software-ul folositAm vazut aici pe forum foarte multi oameni in domeniu si din acest motiv apelez la cunostintele dvs pentru a intocmi o lista cu cele necesare si un buget. Nu ne dorim sa ne "aruncam cu capul inainte" si dupa cheltuirea unei sume de bani sa realizam ca suntem pe drumul gresit.Va multumesc anticipat si daca mai este nevoie de lamuriri va stau la dispozitie.p.s. daca cineva poate realiza acest proiect va rog sa imi faceti o oferta sau putem lua legatura pentru a discuta mai in detaliu. Ar fi de preferat sa gasim acest proiect realizat de cineva decat sa il facem noi deoarece sunt convins ca lipsa de experienta isi va spune cuvantul .va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lucian_v

9

• katran

8

• cnc_step

4

• Arise

2

Top autori în acest subiect

Poti sa detaliezi nitel bugetul in care vreti sa va incadrati ? Ce intelegi prin precizie cat mai buna ? De ordinul zecimilor sau sutimilor de milimetru ? Proiectul cum l-ai vrea ? In format 3D sau clasic ( desene , cotari , etc ) ? Pe partea de proiectare te pot ajuta , functie de ce-ti trebuie ...

Link spre comentariu

Buna ziua,Nu avem un buget stabilit inca, de aceea doresc sa vad intai cat costa ce dorim noi sa facem. daca va fi ok mergem inainte daca nu renuntam sau mai asteptam. Nu imi place sa fac lucruri pe jumatate .nu stiu daca m-am exprimat corect privind precizia asa ca o sa incerc sa va expun cu cuvintele mele ce doresc si poate cineva in tema poate "traduce"sa spunem ca am de taiat o linie de 234 mm pe o bucata de plastic de dimensiunile mesei de lucru. daca acea linie are intre 233.9 si 234.1 nu ma deranjeaza dar daca are 233 in loc de 234 este o problema.stiu ca precizia costa scump de aceea as dori ca acesta sa fie un minim sa spun asa...in fctie de cat se va ridica costul proiectului daca va fi o valoare suportabila voi merge cat ma tine cheltuiala spre o precizie cat mai buna..poate in viitor va fi de folosNu stiu la ce va referiti cand spuneti proiect 3d sau plan. eu sper sa obtin de aici o lista cu piese necesare, indicatii de unde sa le cumpar, schema pt asamblare si ce mai e nevoie pt a avea un cnc functional . etc....evident nu am o pb in a plati pentru aceasta consultanta atata timp cat este una corecta..ps-vb in numele meu pt ca imi e greu sa vb la pers3 - proiectul asa cum am spus nu e pt mine personal.va multumescl.e. - nu stiu daca se intelege din ce am scris aici dar cand am specificat inaltimea mesei de lucru ma gandeam la posibilitatea de a face si obiecte 3d de exemplu un con, o piramida etc...

Link spre comentariu

Ai spus o masa de lucru : lungime 300 mm, latime 300 mm, inaltime 250-300 mm.Ai vrut să spui cursele utile ale frezei sau intentionezi sa bagi tot CNC-ul intr-o cutie?Pentru curse de lucru de dimensiunile menționate, ar trebui să iei în calcul dimensiuni fizice finale duble.

Link spre comentariu

Ar fi mult mai corect daca ai avea macar o idee vaga despre cati bani esti dispus sa cheltui ... In felul asta , as sti cam pana unde pot sa ma intind cu pretul si calitatea componentelor ... Daca spre exemplu , ai un buget de 1000EUR , atunci cam stiu cum ar trebui sa fac un proiect in asa fel incat sa se incadreze in banii astia ... Pentru a prelucra aluminiu , masina trebuie sa fie construita in anumiti parametri ( componente , structura , precizie , rigiditate ) . Preciziile pe care le vrei ( am inteles ca sunt de ordinul zecimilor ) pot fi respectate utilizand suruburi trapez ( mai ieftine decat cele cu bile ) , dar cu o asemena masina , nici nu merita sa incerci sa prelucrezi aluminiu ... mai bine iese cu pila sau cu polozorul ... In concluzie , trebuie totusi sa ne spui cam ce suma esti dispus sa " ingropi " in acest proiect ... Nu cred ca o sa-ti ceara nimeni ceva in schimbul consilierii ( sfaturi , proiecte , informatii ) ... Eu am prezentat o schita pe undeva pe aici ( destul de grosolana si nu chiar completa ) din care ai putea sa te inspiri ... Nu mai stiu exact unde , dar stiu ca am pus o gramada de poze , liste , explicatii ... Succes .L.E . ....uite , am gasit ... : viewtopic.php?f=194&t=100623

Link spre comentariu

Ok,Stimati domni,simt ca va pierd timpul si asta este ultima mea dorinta.Inteleg din postul dvs ca mai bune sunt suruburile cu bile.Sa spunem ca doresc sa ridic precizia la sutimi de mm nu la zecimi, sa pot prelucra si aluminiu si sa spunem ca bugetul ar putea fi de 2500-3000 de euro cu posibilitate de upgrade ...inteleg perfect ca va pun in situatia de a-mi da niste raspunsuri in conditiile in care eu ofer informatii incomplete. va rog sa ma iertati si daca mai credeti ca mai e nevoie sa specific ceva spuneti-mi si o voi faceva multumesc din nou

Link spre comentariu

Bun . Deci vorbim de un buget clar , si de o serie de specificatii . Pentru moment , este suficient . Nu stiu cam ce experienta / cunostinte aveti despre genul acesta de masini ( router / freza CNC ) ... De exemplu , stiti care este diferenta intre un surub cu bile si unul trapez ? Sau intre ghidajele cilindrice si cele profilate ? Intreb , pentru ca , la bugetul mentionat , se poate opta fara mari probleme pentru componente de calitate , care sa asigure un rezultat decent , o masina care va putea sa prelucreze inclusiv aluminiu la o precizie rezonabila ( 0.02 - 0.04mm ) . Ma refer aici la suruburi cu bile ( clasa de precizie C7 manufactura China ) , ghidaje profilate ( asta daca aveti posibilitatea de a achizitiona aceste componente de pe e-bay.com , avand in vedere ca acolo se pot gasi la preturi rezonabile ) , structura din profile extrudate de aluminiu ( aici se poate opta pentru alte solutii , insa eu asta recomand ) , aluminiu aircraft grade ( seria 6000 ) , kit de actionare cu motoare stepper ( 3 sau 4 axe , undeva pe la 3-4N/m pe axa , drivere de calitate ) , eventual un sistem inteligent de fixare a piesei de prelucrat ( vacuum , menghina low profile , clampe ) . Lista de materiale si preturile se face dupa elaborarea unui proiect care sa respecte specificatiile cerute ( precizie , curse de lucru , materiale prelucrate ) .Observati ca nu m-am referit inca la motorul de frezare ... aceasta componenta face obiectul unei decizii destul de grele , avand in vedere ca preturile nu sunt tocmai mici , iar calitatea si fiabilitatea sunt factori extrem de importanti de luat in seama . E pacat ca mecanica masinii sa corespunda cerintelor , iar motorul de frezare sa fie o " trompeta " ... Deci , incercati mai intai sa faceti o schita / concept de design pentru masina care doriti s-o construiti , apoi vom incerca sa punem la punct un proiect de executie cat mai complet ( cu ajutorul colegilor de pe forum , bineinteles ) . Odata cu asta facem necesarul / lista de materiale , gasim componentele , le aducem la locul faptei si incepem distractia ... Eu personal as putea sa va ajut in acest sens ( constructie ) abia prin primavara , ca atunci sper sa termin cu renovarea/reutilarea atelierului ... Succese .

Link spre comentariu

De exemplu , stiti care este diferenta intre un surub cu bile si unul trapez ?

De unde aversitatea asta față de șuruburile trapez?
... suruburile trapez , indiferent cat de bune ar fi , cat de precise , nu se vor apropia de caracteristicile suruburilor cu bile niciodata ( precizie , viteza , randament ) . Probabil ca sunt bune pentru masinile manuale ( strung , freza ) ... dar atat . Cel putin asta este parerea mea , pe care dealtfel , nu intentionez sa o impun nimanui ... In ultima instanta este o chestie de optiune personala ....
Link spre comentariu

... suruburile trapez , indiferent cat de bune ar fi , cat de precise , nu se vor apropia de caracteristicile suruburilor cu bile niciodata ( precizie , viteza , randament ) . Probabil ca sunt bune pentru masinile manuale ( strung , freza ) ... dar atat . Cel putin asta este parerea mea , pe care dealtfel , nu intentionez sa o impun nimanui ... In ultima instanta este o chestie de optiune personala ....Uite asta este un surub trapez, si este peste surubul cu bile. Oficial unul de 150mm cursa de lucru costa vreo 500$. Este cel mai precis surub.

Link spre comentariu

Uite asta este un surub trapez, si este peste surubul cu bile. Oficial unul de 150mm cursa de lucru costa vreo 500$. Este cel mai precis surub.O.K , nimic de zis ... poate m-am hazardat in afirmatiile mele ... totusi : ce caracterisitici are ( pas , diametru , clasa de precizie , repetabilitate ) , si cine-l produce ?

Link spre comentariu

Va salut din nouincerc sa inteleg care este diferenta dintre 3 axe si 4 axe. stiu ca este o intrebare stupida pt dvs dar m ar ajuta enorm un link sau ceva sa ma lamurescintuiesc ca o axa e x, una e y si una e z, deci masinaria ar fi capabila sa execute miscari stanga dreapta, sus jos si fata spate...dar care ar fi a patra axa si la ce fol ea?va multumesc mult pt raspunsurile de pana acum, deja incepe sa se contureze cate ceva in ceata in care ma aflam acum 2 zile :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări