Cilibiu Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Salut tuturor. Imi cer scuze de titlu dar nu stiu ce nume sa ii pun la schema care am nevoie, in caz ca un moderator stie vreun titlu , rog sa il schimbe! Am nevoie de o schema care sa faca urmatorul lucru! Ea este folosita la un FRECVENTIOMETRU cu atmega8, problema ca frecventiometru functioneaza bine pana in 5V, eu vreau sa masor de exemplu frecventa de la retea , deci 220V AC 50Hz, vreau o schema de adaptare pentru acest frecventiometru, dar cea ce vreau la schema asta este la partea de intrare mai exact, deci tensiune de intrare AC 0-500V 50hz, iar la iesire tot timpul 5V, ca e semnal dreptunghiular nui problema, sa ramana aceasi frecventa iar la iesire sa nu am mai mult de 5V! Am incercat ceva gen comparator, dar nu functioneaza la peste 50V, numi dau seama de ce! Editat de Madalina:nume subiect Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Frecţiometrul măsoară de la cîţiva herţi? Dacă cunoşti impedanţa de intrare şi sensibilitatea lui, poţi încerca cu un atenuator 1x10, 1x100. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Frecventiometru masoara de la 0-100mhz, este facut cu atmega8 MCU, are pin de intrare (T1), nu stiu ce impedanta poate sa aibe, dar daca pun atenuator, si am intare 5V nu mai functioneaza, deoarece trebuie sa aibe ca intrare exact 5V, nu 4 sau 2V, deci 5V sau 0V, atunci el detecteaza oscilatia!Deci la intrare 0-500V AC 50HZ nu conteaza semnalul, iar iesire 0 si 5V , nu conteaza ca scade sau creste tensiunea de intrare, cea de la iesire sa ramana la fel!L.E la tot ce mam gandit nu merge, o singura schema se poate folosi, cea cu comparator. V ref la 5mV iar la intrare un sistem divizor cu rezistente, la intare in divizor 500V la iesire catre comparator 10V, aici devine atenuare 50x, iar la 5V voi avea 100mV, frecventa se pastreaza, la iesire voi pune un zener de 6V si voila o sa am semnal dreptunghiular 5V, cel putin teorectic, in simulare nu se comporta bine, dar voi face un montaj sa vad cum se comporta! Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Va trebuie daca inteleg eu bine, un prescaler+formator TTL pt. frecventmetru?! Poate va inspira: http://dfi57.blogspot.com/2011/01/frecv ... rator.html Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 27, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Deci sa inteleg ca miar trebui schema asta "Circuitul de intrare si formator TTL" din linkul de mai sus?Am pus in practica ce am zis eu si se pare ca rezultate sunt mai nasoale decat in simulari, am testat cu lm393 si la iesire am un semnal ciudat rau de tot, ca intrare am pus un semnal dreptunghiular de 1,2khz!O sa fac o simulare cu schema ce am gasito in linkul de mai sus!Mersi de raspuns! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 27, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Am simulat schema de mai sus si nu da bine, am eliminat Ci-ul si semnalul este bun dar nu compatibil cu ce am eu, asa ca am mai modificat ceva si a iesit schema de mai jos!Sunt multumit pana acum de raspuns, citeste frecventa de la 2V la intrare, semnaul devine perfect dreptunghiular de la 5V, si ramane la fel si la 500V la intare!Acum daca imi puteti spune cum sa fac intrarea mai sensibila?Deci as vrea sa detecteze de la 100mV , sau macar 500mV minim!O zi buna tuturor! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 27, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Am rezolvat problema,am folosit un doua OP si un 74HC32, si se pare ca merge foarte bine incepand de la 200mV!O sa pun si schema! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2012 Am revenit cu schema electrica!Voi ce parere aveti?? Mai trebuie modificat cate ceva?De exemplu o pot folosi in paralel cu sonda osciloscopului?Osciloscopul are 1M si 30p.La schema de mai jos cam cat am? ca este condesator inseriat cu rezistenta! aici nu prea stiu cum sa ma orientez!O zi buna tuturor!Montajul este alimentat cu 7V! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum