xardas Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 salut, am facut si eu montajul asta : http://www.niqro.3x.ro/defazor/defazor.htm toate bune si frumoase... l`am conectat corespunzator.. si am observat ca semnalul de iesire este FOARTE mic fata de cel care intra in montaj (cu alte cuvinte imi scoate sunetul foarte slab, mult prea slab pt ce am eu nevoie), daca dau volumul mai mare din mp3 player atunci apar distorsiuni urate pe iesirea montajului... care ar fi problema ? nu ar trebuii ca sa am iesirea exact ca si intrarea (referitor la semnal)? Link spre comentariu
mikella Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Care din cele doua ai facut, cu tranzistor sau cu integrat? Daca este ala cu tranzistor verifical, sau inlocuiestel. Posibil sa aibe beta foarte mic si de asta nu amplifica. Cand dai volum din plaier, defapt bagi prea mult semnal in baza si de asta se aude distorsionat.Edit: Acuma am vazut ca este cel cu integrat, imi cer scuze. Incearca sa maresti amplificarea, micsorand r4. Pe iesirea neinversata se aude bine? Daca nu inseamna ca ori ai gresit ceva ori integratul nu functioneaza calumea.Sper ca ai alimentat diferential, +0_. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Dumnezeule...@mikella! Daca taceai filozof ramineai...! 1 - schema cu tranzistor este un defazor; amplificarea montajului este x1 indiferent daca factorul de amplificare al tranzistorului este 100 sau 1000. Cind vei sti mai multe,vei intelege de ce... 2 - la schema cu integrat amplificarea este x1... operationalul din partea de sus a schemei este in configuratie repetor-neinversor si are amplificare x1. Operationalul din partea de jos este in configuratie amplificator inversor pentru a defaza semnalul cu 180*. Amplificarea lui este obligatoriu sa fie x1... pentru a avea la iesire acelasi nivel de semnal ca iesirea cealalta; din cauza aia R4=R5. Nu interveneam in topic daca nu te apucai sa debitezi ineptii si sa-l pui pe @xardas sa alerge dupa potcoave de cai morti... @xardas, precizeaza citeva detalii de executie a montajului. Link spre comentariu
xardas Postat Ianuarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 deci am folosit EXACT schema asta: am facut totul ok...am verificat de mai multe ori montajul si nu am omis nimica... sunetul de intrare este bun, curat si clar iar cel de iesire este bun si clar dar este FOARTE SLAB...daca opresc alimentarea integratului nu mai am semnal deloc pe iesire, cand il alimentez am iesire ok dar e slaba....daca dau volumul mai tare din sursa audio (player mp3/pc/etc) apar distorsiuni pe iesire dar semnalul este la fel de slab...practic apar doar distorsiuni si atat...nu imi dau seama de ce.. am alimentat integratul atat cu 9 v cat si cu 14.5v dar tot asa se manifesta...am incercat sa anulez rezistorul de 100k dintre + si - al input`ului dar nu face nimic... nu imi dau seama ce mai pot face.. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 am alimentat integratul atat cu 9 v cat si cu 14.5vSursa simetrica sau asimetrica?Cum si unde ai conectat bornele sursei? Link spre comentariu
xardas Postat Ianuarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Am alimentat cu curent continuu astfel: + pe pin 8 si - pe pin 4 (asimetric banuiesc ca se numeste, simetric parca stiu ca sunt acele tensiuni cu +, - , + ........ scuze daca gresesc) Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Nu este bine facuta alimentarea! Trebuie alimentat simetric - adica sint doua surse (de 9V sa zicem), dar inseriate, punctul comun dintre ele fiind conectat la masa. Link spre comentariu
xardas Postat Ianuarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 Nu este bine facuta alimentarea! Trebuie alimentat simetric - adica sint doua surse (de 9V sa zicem), dar inseriate, punctul comun dintre ele fiind conectat la masa.OK, nu am observat sa specifice nicaieri cum trebuie alimentat...incerc sa alimentez simetric si revin cu rezultatele. Multumesc ! Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 In acest tip de montaje, intrarea neinversoare a unui AO trebuie polarizata la 1/2 din valoarea tensiunii de alimentare; in cazul de fata aceasta este valoarea de 0V, adica masa, alimentarea fiind simetrica. Pentru alimentare asimetrica trebuie facute citeva modificari schemei si cablajului. Cel mai simplu este sa alimentezi de la o sursa simetrica. Link spre comentariu
xardas Postat Ianuarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 In acest tip de montaje, intrarea neinversoare a unui AO trebuie polarizata la 1/2 din valoarea tensiunii de alimentare; in cazul de fata aceasta este valoarea de 0V, adica masa, alimentarea fiind simetrica. Pentru alimentare asimetrica trebuie facute citeva modificari schemei si cablajului. Cel mai simplu este sa alimentezi de la o sursa simetrica.GATA, am intampinat mici probleme cu filtrarea (deh... simetrica, necesita 2 condesatori ci nu unul), acuma merge impecabil, clar si TARE !Inca o intrebare, vreau sa mai fac un montaj identic (ca sa pot face bridge la 2 amplificatoare), pot sa il alimentez de la aceeasi sursa ?Multumesc frumos pentru ajutorul acordat ! Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 26, 2012 Partajează Postat Ianuarie 26, 2012 pot sa il alimentez de la aceeasi sursa ?Da. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 27, 2012 Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Cea mai simpla alimentare este asa cum Rod Elliott arata intr-unul din proiectele sale. Rezistentele se vor recalcula dupa consumul real al montajelor alimentate pe barele de 15V. Link spre comentariu
mikella Postat Ianuarie 27, 2012 Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Cam aveti dreptate! La faza cu tranzistorii se vede ca trebuie sa rasfoiesc cartea, ca a cam prins praf. Cat despre operational stiu cum si ce face dar am dat o ideie sa mareasca amplificarea. Ma gandeam ca, canalul neinversat se aude bine si cel inversat se aude incet. Se pare ca era de la alimentare, despre care am si intrebat.Deci prost de tot chiar nu sunt. .Sanatate! Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 27, 2012 Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Se pare ca era de la alimentare, despre care am si intrebat Felicitari @mikella! Ai avut dreptate! Esti un foarte bun electronist! Continua sa inveti incepatorii ca esti pe drumul cel bun! Fara aportul important al postarii tale, acest topic nu ar fi ajuns la un deznodamint fericit! Multumim frumos!Aceasta postare este un pamflet. Link spre comentariu
mikella Postat Ianuarie 27, 2012 Partajează Postat Ianuarie 27, 2012 Aceasta postare este un pamflet. Stiti cum se spune! Cu placere, alta data nu mai cere! Este ca am m-am gandit si la alimentare ca fiind una dintre cauze? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum