Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu Defazor audio folosind TL072CN


xardas

Postări Recomandate

salut, am facut si eu montajul asta : http://www.niqro.3x.ro/defazor/defazor.htm

 

toate bune si frumoase... l`am conectat corespunzator.. si am observat ca semnalul de iesire este FOARTE mic fata de cel care intra in montaj (cu alte cuvinte imi scoate sunetul foarte slab, mult prea slab pt ce am eu nevoie), daca dau volumul mai mare din mp3 player atunci apar distorsiuni urate pe iesirea montajului... care ar fi problema ? nu ar trebuii ca sa am iesirea exact ca si intrarea (referitor la semnal)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • xardas

    8

  • remus68

    6

  • mikella

    3

  • Th3_uN1Qu3

    1

Top autori în acest subiect

Care din cele doua ai facut, cu tranzistor sau cu integrat? Daca este ala cu tranzistor verifical, sau inlocuiestel. Posibil sa aibe beta foarte mic si de asta nu amplifica. Cand dai volum din plaier, defapt bagi prea mult semnal in baza si de asta se aude distorsionat.Edit: Acuma am vazut ca este cel cu integrat, imi cer scuze. Incearca sa maresti amplificarea, micsorand r4. Pe iesirea neinversata se aude bine? Daca nu inseamna ca ori ai gresit ceva ori integratul nu functioneaza calumea.Sper ca ai alimentat diferential, +0_.

Link spre comentariu

Dumnezeule...@mikella! Daca taceai filozof ramineai...!

1 - schema cu tranzistor este un defazor; amplificarea montajului este x1 indiferent daca factorul de amplificare al tranzistorului este 100 sau 1000. Cind vei sti mai multe,vei intelege de ce...

2 - la schema cu integrat amplificarea este x1... operationalul din partea de sus a schemei este in configuratie repetor-neinversor si are amplificare x1. Operationalul din partea de jos este in configuratie amplificator inversor pentru a defaza semnalul cu 180*. Amplificarea lui este obligatoriu sa fie x1... pentru a avea la iesire acelasi nivel de semnal ca iesirea cealalta; din cauza aia R4=R5.

Nu interveneam in topic daca nu te apucai sa debitezi ineptii si sa-l pui pe @xardas sa alerge dupa potcoave de cai morti...

@xardas, precizeaza citeva detalii de executie a montajului.

Link spre comentariu

deci am folosit EXACT schema asta:

Posted Image

 

am facut totul ok...am verificat de mai multe ori montajul si nu am omis nimica... sunetul de intrare este bun, curat si clar iar cel de iesire este bun si clar dar este FOARTE SLAB...daca opresc alimentarea integratului nu mai am semnal deloc pe iesire, cand il alimentez am iesire ok dar e slaba....daca dau volumul mai tare din sursa audio (player mp3/pc/etc) apar distorsiuni pe iesire dar semnalul este la fel de slab...practic apar doar distorsiuni si atat...nu imi dau seama de ce.. am alimentat integratul atat cu 9 v cat si cu 14.5v dar tot asa se manifesta...am incercat sa anulez rezistorul de 100k dintre + si - al input`ului dar nu face nimic... nu imi dau seama ce mai pot face..

Link spre comentariu

Am alimentat cu curent continuu astfel: + pe pin 8 si - pe pin 4 (asimetric banuiesc ca se numeste, simetric parca stiu ca sunt acele tensiuni cu +, - , + ........ scuze daca gresesc)

Link spre comentariu

Nu este bine facuta alimentarea! Trebuie alimentat simetric - adica sint doua surse (de 9V sa zicem), dar inseriate, punctul comun dintre ele fiind conectat la masa.

OK, nu am observat sa specifice nicaieri cum trebuie alimentat...incerc sa alimentez simetric si revin cu rezultatele. Multumesc !
Link spre comentariu

In acest tip de montaje, intrarea neinversoare a unui AO trebuie polarizata la 1/2 din valoarea tensiunii de alimentare; in cazul de fata aceasta este valoarea de 0V, adica masa, alimentarea fiind simetrica. Pentru alimentare asimetrica trebuie facute citeva modificari schemei si cablajului. Cel mai simplu este sa alimentezi de la o sursa simetrica.

Link spre comentariu

In acest tip de montaje, intrarea neinversoare a unui AO trebuie polarizata la 1/2 din valoarea tensiunii de alimentare; in cazul de fata aceasta este valoarea de 0V, adica masa, alimentarea fiind simetrica. Pentru alimentare asimetrica trebuie facute citeva modificari schemei si cablajului. Cel mai simplu este sa alimentezi de la o sursa simetrica.

GATA, am intampinat mici probleme cu filtrarea (deh... simetrica, necesita 2 condesatori ci nu unul), acuma merge impecabil, clar si TARE !Inca o intrebare, vreau sa mai fac un montaj identic (ca sa pot face bridge la 2 amplificatoare), pot sa il alimentez de la aceeasi sursa ?Multumesc frumos pentru ajutorul acordat !
Link spre comentariu

Cea mai simpla alimentare este asa cum Rod Elliott arata intr-unul din proiectele sale. Rezistentele se vor recalcula dupa consumul real al montajelor alimentate pe barele de 15V.

Link spre comentariu

Cam aveti dreptate! La faza cu tranzistorii se vede ca trebuie sa rasfoiesc cartea, ca a cam prins praf. Cat despre operational stiu cum si ce face dar am dat o ideie sa mareasca amplificarea. Ma gandeam ca, canalul neinversat se aude bine si cel inversat se aude incet. Se pare ca era de la alimentare, despre care am si intrebat.Deci prost de tot chiar nu sunt. :nas: .Sanatate!

Link spre comentariu

Se pare ca era de la alimentare, despre care am si intrebat

:aplauze Felicitari @mikella! Ai avut dreptate! Esti un foarte bun electronist! Continua sa inveti incepatorii ca esti pe drumul cel bun! Fara aportul important al postarii tale, acest topic nu ar fi ajuns la un deznodamint fericit! Multumim frumos!Aceasta postare este un pamflet.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări