DjLeco2021 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Recomand suntarea electroliticilor de pe filtraj cu ceva ceramici de 100-220nF. Preferabil cei oldschool.Nu SMD-uri. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 1 hour ago, xubi said: la TME și am găsit doar cu înălțimea de minim 9-11mm https://www.tme.eu/ro/details/eeaga1a101/condensatoare-electrolitice-tht-105degc/panasonic/ 6,3 diametru, 7 inaltime. 100uF/10V. Mai sunt si Panasonic si stoc generos. 1 hour ago, DjLeco2021 said: Preferabil cei oldschool.Nu SMD-uri Dar SMD_urile ce-au? Exceptand rezistenta scazuta la stres mecanic... Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Elco smd , indiferent de marca si indiferent daca este low esr sau normal , are durata de viata -- adica perioada in care se mentine esr-ul in limitele maxime furnizate de producator -- mai mica decit varianta identica tht . Daca sint montate si in surse , atunci scade dramatic durata de viata . Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Acum 4 ore, Marian a spus: https://www.tme.eu/ro/details/eeaga1a101/condensatoare-electrolitice-tht-105degc/panasonic/ 6,3 diametru, 7 inaltime. 100uF/10V. Mai sunt si Panasonic si stoc generos. Dar SMD_urile ce-au? Exceptand rezistenta scazuta la stres mecanic... Si stresul mecanic si pe deasupra nu sint asa de rezistente electric, capacitoarele SMD. Am intilnit unele cazuri in care erau intrerupti si unele, in care erau chiar scurtcircuitati, (la tensiuni mici de 15-25Vcc), pusi exact paralel pe electrolitici. Noroc ca nu erau iesiri Vcc de amperaje mari, ca aia in scurt, nu stiu cum ar fi facut pe placa. Sursa respectiva statea in protectie, initial suspectasem cele 4 diode in scurt, apoi electroliticul, dar s-a dovedit a fi mizeria de ceramic SMD, in scurt. Situatii si situatii... Editat Noiembrie 13, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Pai tot ce zici are legatura stricta numai cu ce am zis, rezistenta scazuta la stres mecanic, adica astea sunt problemele ce pot aparea. Dar sunt masuri preventive ce se pot lua inca din faza de proiectare pcb. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Sint, doar ca multe pcb-uri si scheme se proiecteaza aiurea, chinezariile ieftine in special. Ma refeream si la faptul ca de exemplu un ceramic SMD de 100nF/50Vcc este mult mai prost electric decit un ceramic de 100nF/50Vcc, placheta (disc). In peste 40 ani de electronica, nu am gasit pina acum ceramic disc sa fie in scurt sau intrerupt, insa SMD-uri, destule, cele mai multe in scurt, culmea lucrind la tensiuni bine sub limita lor inscrisa, masurat dupa reparatie. Editat Noiembrie 13, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Acum 32 minute, DjLeco2021 a spus: In peste 40 ani de electronica, nu am gasit pina acum ceramic disc Pacat ca i-am aruncat...eu am gasit o gramada de ceramici disc in scurt...iti puneam o poza cu ei. Prin televizoarele CRT, prin surse...si tot asa. Editat Noiembrie 13, 2021 de mac01 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Este posibil, singurii de care am auzit de la un mosulica care repara tv-uri, erau cei de 220pF/400V de la separatorul mufei de antena, trosnea siguranta numai intr-un sens al stecherului bagat in priza (cind faza era la sasiu). Erau in scurt. Personal n-am intilnit. Si am reparat si eu zeci, poate chiar peste suta de Tv-uri, doar AN. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Am găsit frecvent ceramici disc străpunşi în sursele de tv CRT moderne, dar şi prin alte surse.Şi nu de 400V, ci de 1kV.... Am reparat cel puţin două-trei sisteme audio Genius cu ceramici disc în paralel cu diodele punţii redresoare străpunşi, sărea siguranţa din senin.Unii explodau de le rămâneau doar cracii...aşa am şi depistat prima dată de fapt defectul.Iniţial credeam că erau finalii cu TDA2003 în scurt, dar surpriză.... Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) Eu m-am referit la cei oldschool, nu porcariile actuale. Aia comunisti, cei Romanesti si Japonezi, aparate din anii 70-80, vremurile de glorie. Audio "genius" sint niste chinezarii ordinare, cit despre componentele cu care sint lucrate, no comments, n-as fi pus mina sa desfac asa ceva, poate sint eu mai pretentios. De condensatori din astia vorbesc (cei de-ai nostri): Editat Noiembrie 13, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
moshu flo Postat Decembrie 17, 2021 Partajează Postat Decembrie 17, 2021 Aia sunt condensatori de valoare mica (pana la max cativa nanofarazi). Plachetele pentru decuplare sau cuplaj de 22-100nF insa.... N-am sa uit minunatul Gloria cumparat cu "pile" prin '85, direct din fabrica, defectat pana seara, a doua zi ajuns la service si remediat in 10 minute; condensatorul placheta din emitorul unuia din tranzistorii amplificatori ai frecventei intermediare, strapuns... Schimbau baietii aia cu zecile. Eu eram aproape dar daca ar fi trebuit sa ma deplasez in alt oras pentru servisare? Se faceau si atunci piese de slaba calitate. De exemplu electroliticii cu tantal (se strapungeau reversibil; aveam unul pe decuplarea alimentarii unui oscilator de ceas de masa, care "intarzia" aleator - se oprea oscilatia si respectiv tactul de referinta cu cuart(!!!)) Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 17, 2021 Partajează Postat Decembrie 17, 2021 Ceramicii SMD sint foarte buni și nu pica dacă știi cum să-i manevrezi și lipești. Ceramici placheta am schimbat foarte mulți și din aia vechi dar si moderni. As zice chiar că-s mai fiabil ăștia noi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum