Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema ampermetru

H Robert

Postări Recomandate

Am si eu nevoie de ajutor la o problema, avem un ampermetru cu In=100 mA, Ra=45 ohm,avem 2 sunturi legate in serie primul sunt are valoarea de 0,99 ohm, al 2-lea sunt este de 5 ohm,care este valoarea maxima pe care o poate masura ampermetrul? Puteti sa-mi aratati si cum ati calculat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• H Robert

3

• Relav

1

• rasputin

1

• costi002

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

O cale rapidă ar fi folosind relaţia Iş= Ra*Im/Rş, unde-Iş, curentul ce trece prin şunt-Ra, rezistenţa ampermetrului-Im, curentul ce poate fi măsurat de ampermetru la legarea directă-Rş, rezistenţe şuntului. Iş=45*0,1/5,945=0,757ACalea mai lungă ar fi:Ampermetrul măsoară 100mA, atunci cînd la borne se aplică o tensiune de 4,5V U= Ra*Im, adică U=45*0,1=4,5VCum şuntul se leagă în paralel cu ampermetrul, vom avea ceeaşi tensiune şi pe rezistenţa şunt.Treaba asta o interpretăm la modul că, pentru a nu se depăşi domeniul de lucru al ampermetrului, căderea de tensiune la bornele şuntului trebuie a fi mai mică sau egală cu tensiunea de 4,5V. Mai departe nu rămîne decît să calculăm valoarea curentului care, la trecerea prin şunt, determină o cădere de 4,5V. Iş=U/Rş, Iş=4,5/5,945=0,757APS. Văd că între timp aţi modificat valoarea şuntului, de la 0,945 la 0,99 ohm, paşii rămîn aceiaşi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări