H Robert Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Am si eu nevoie de ajutor la o problema, avem un ampermetru cu In=100 mA, Ra=45 ohm,avem 2 sunturi legate in serie primul sunt are valoarea de 0,99 ohm, al 2-lea sunt este de 5 ohm,care este valoarea maxima pe care o poate masura ampermetrul? Puteti sa-mi aratati si cum ati calculat. Link spre comentariu
rasputin Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 O cale rapidă ar fi folosind relaţia Iş= Ra*Im/Rş, unde-Iş, curentul ce trece prin şunt-Ra, rezistenţa ampermetrului-Im, curentul ce poate fi măsurat de ampermetru la legarea directă-Rş, rezistenţe şuntului. Iş=45*0,1/5,945=0,757ACalea mai lungă ar fi:Ampermetrul măsoară 100mA, atunci cînd la borne se aplică o tensiune de 4,5V U= Ra*Im, adică U=45*0,1=4,5VCum şuntul se leagă în paralel cu ampermetrul, vom avea ceeaşi tensiune şi pe rezistenţa şunt.Treaba asta o interpretăm la modul că, pentru a nu se depăşi domeniul de lucru al ampermetrului, căderea de tensiune la bornele şuntului trebuie a fi mai mică sau egală cu tensiunea de 4,5V. Mai departe nu rămîne decît să calculăm valoarea curentului care, la trecerea prin şunt, determină o cădere de 4,5V. Iş=U/Rş, Iş=4,5/5,945=0,757APS. Văd că între timp aţi modificat valoarea şuntului, de la 0,945 la 0,99 ohm, paşii rămîn aceiaşi. Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Cum ii legat ampermetru? In paralel peste ambele sunturi inseriate? In acest caz ce a aratat rasputin este real. Link spre comentariu
H Robert Postat Ianuarie 25, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Multumesc foarte mult de raspunsuri mi-ati fost de mare ajutor. :multumescO intrebare acel Im de ce e 0,1? Cand In este 100 de ce ati trecut ca 0,1 si nu 100mA? Link spre comentariu
costi002 Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 se calculeaza in A si V si ohm sa nu te incurci in ordinele de marime Link spre comentariu
H Robert Postat Ianuarie 25, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Multumesc am inteles acei mA au fost transformati in amperi,multumesc mult pt raspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum