Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare difuzoare pro subwoofer

Vizitator

Postări Recomandate

Atasat este o captura de pe situl lui Zaph care descrie difuzorul Usher 8137. Este fratele mai scump al lui 8133. Acelasi sasiu, acelasi magnet, aceeasi margine de membrana, singura diferenta ar fi membrana care in cazul lui 8133 este carton iar la 8137 este Kevlar.

post-755-139829375646_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• liviu

6

• CBI

5

• ahegyes

4

• adrian lucian

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

CBI, ce se intimpla la legarea in serie a difuzoarelor de joase ? Am un proiect in derulare si destul de avansat si acum aflu ca nu-i cea mai fericita solutie, m-ai nenorocit ! :nas: Am doua wofere in 4 ohm legate serie :cry:

Link spre comentariu

Cum nu sunt doua picaturi identice de apa tot asa si difuzoarele, adica o mica diferenta a frecventei de rezonanta deci a impedantei la rezonanta incarca difuzoarele in tensiune diferit. Ce ar mai fi ?

Link spre comentariu

Eu zic ca exagerati, fiind vorba de un subwoofer nenorocit, cu un TDA punte in spate... Nu e un Brabus al incintelor acustice. Sa ramanem cu picioarele in spectrul TDA. Si daca totusi insistati, cum dracu' obtin eu 16 omi?Imaginati-va, ca dupa ce am citit in toate cartile planetei, ca se pot lega paralel, serie, serie/paralel, sa aflu acum ca e o tragedie... mi se da universul peste cap...

Link spre comentariu

(si personal,nu as lega difuri de bas in serie in aceeasi cutie)

Cred ca se refera la impendanta difuzoarelor ( ca ea nu poate sa fie egala) si atunci ar fii mai bine , ca wooferele sa fie separate .
Link spre comentariu

(si personal,nu as lega difuri de bas in serie in aceeasi cutie)

Cred ca se refera la impendanta difuzoarelor ( ca ea nu poate sa fie egala) si atunci ar fii mai bine , ca wooferele sa fie separate .
Se poate masura impedanta ansamblului de doua difuzoare, montate in cutie? Ma refer folosind instrumente de masura, gen WT3, s.a.m.d....Daca la asta se referea...In cazul meu, daca despre asta e vorba, prea putin conteaza, sunt legate direct la amp. Sa fie impedantele atat de diferite, incat sa exista diferente atat de mari intre puterile debitate?
Link spre comentariu

lasa ba ca merge si-asa...incinta br este mai sensibila la tolerantele parametrilor decat hornuldar oricum majoritatea incintelor de inceput asa zise diy sunt facute cam la nimereala,asa ca nu mai conteaza cum sunt legate difurile,filtrele,serie/paralel ,sansele sa iasa niste incinte acustice cu performante ridicate de la primele tentative(adica nu sa sune tareee) sunt destul de micieu unul nu prea mai am timp de forumuri,asa ca deocamdata o mica polemica pe subiect iese din discutiea nu se uita zicala:teoria ca teoria,dar practica ne...cu lasa ca merge si-asa...NU merge

Link spre comentariu

Nici pe departe nu sunt un om ignorant, si inteleg pe deplin implicatiile, eforturile intelectuale si logistice, pe care cineva trebuie sa le depuna, ca sa obtina o capodopera, vorbind, in cazul asta, de incinte acustice...Intrebarea mea este: In miile de variante cunoscute, de incinte 3 cai/4 difuzoare (inalta/medie/2basi), cu o calitate de necontestat, cum sunt ele legate? Am inteles punctul tau de vedere, si cred ca e sustinut de argumente solide. Care sunt alea? In 3 randuri, te rog...Repet, nu spun ca nu e adevarat, dar, este oare atat de grav? Cat de grav? Dat fiind faptul ca eu am nevoie de o impedanta de 16, iar difuzoarele cu doua bobine de 8, nu se gasesc chiar la colt de strada...

Link spre comentariu

poate sa fie destul de grav daca ai ghinionpractic insa,in miile de variante intalnite,presupunand ca vorbim de firme serioase de boxe si nu diy in balcon cu winisd sau cu pixul,componentele se imperecheaza,se aleg ,pt ca au de unde!si chiar si asa,de obicei sunt alese cele mai simple variante,legarea in paralel prin folosirea de difuzoare la comanda pe 12 sau 16ohmi,separarea volumului comun cu un perete despartitor,care nu se observa de afara la primul contact sau legarea directa in paralel obtinand o impedanta f extenuanta pt amplificator dar mintind cu nerusinare pe etichetaca diy daca poti face asa ceva,e okdaca nu,merge si asa,dupa cum ai zis,dar multi au avut surprize,woferele nu se comporta cum ar trebui,unul din ele avand cu ochiul liber deplasari mai neregulate,mai ales pe masura ce se creste puterea.Ele trebuie sa lucreze in tandem,nu sa se influenteze reciproc,pt ca se produc distorsiuni si chiar uzura prematura,mai ales ca imbatranirea datorata timpului nu-si lasa amprenta in mod egal asupra fiecarei componenteinterventia mea nu mai avea rost daca consideram ca e ceva nesemnificativexplicatii mai stiintifice se pot gasi si pe netdeci nu zic NU la nimicdaca esti sigur ca difurile sunt in tolerante(cam greu la componente de cativa $ la poarta chinezului) ,se pot lega oricum.Atentie totusi cum masori,pt ca cu instrumente de amator gen wt3 abia daca gadili bobina la ce curent poate sa ofere(se alimenteaza din usb-ul pc-ului)

Link spre comentariu

Inclin sa-i dau dreptate lui CBI. Azi am zis sa fac niste probe , am riscat un 2 ohm legind in paralel woofer-ele si apoi serie, conform proiectului. Pe linga faptul ca se aude diferenta (serie suna minjit) la regim 20-30 watt (peste e deja harmalaie si nu mai am acuratete auditiva) la legarea serie unul din difuzoare are momente cind o ia razna, cursa este exagerata. Am zis ca-i iluzie optica asa ca am recurs la o lampa blitz. In 30 secunde m-am edificat, nu-i iluzie. Daca prinzi un unghi lateral potrivit e evidenta difererenta de cursa , complet aiurea, parca se incurca unul pe altul. Multumesc CBI pentru informatia impartasita. Din pacate proiectul e mult avansat (voicing spre final, timplarie la finisaj ) . Solutie imediata sa dau dif-urile la rebobinat pe 8 ohm (4x35 ron) si sa refac trece jos (injumatatit L dublat C ) si regindite L-pad. In noua arhitectura ma vad cu 3dB de joase in plus pe care nu am de gind sa-i "arunc". Sint recunoscator ca am aflat asta, mai bine mai tirziu decit de loc.

Link spre comentariu

ai avut ghinionsi eu ...dar depinde si de tolerantele componentelor folositept ca solutia cu rebobinatul e totusi cam extremadaca sunt ceva chinezarii,nu mai conteaza,dar niste difuri decente,parca ar fi mai la indemana separarea volumului comun(daca chiar sunt asa evidente diferentele)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Atentie totusi cum masori,pt ca cu instrumente de amator gen wt3 abia daca gadili bobina la ce curent poate sa ofere(se alimenteaza din usb-ul pc-ului)

USB ori nu, uite ce spun baietii de la SB Acoustics:http://www.sbacoustics.com/index.php/download_file/-/view/191/In pagina 2-ua, inainte de graficul cu impedanta spun ca tensiunea la care se face ridicarea graficului trebuie sa fie de aproximativ 1V. Eu zic ca WT3-ul are pe USB 1V - linistit. Nu stiu de unde ai luat tu ideea ca parametrii T\S se masoara la 100W.Din experienta personala si din review-uri pe net ale aparatului WT3 - se poate spune linistit ca masoara parametrii T\S suficient de bine pt. a fi utilizati in regim de amator sau chiar profesional. WT3 a fost comparat cu un sistem de masurare profesional care este folosit in industrie (Liberty Instruments) - si care costa o mica avere. Rezultaul, vezi fisier atasat.

wt3.pdf

Link spre comentariu

Nici eu nu recomand legarea in serie a difuzoarelor, dar daca nu ai alta varianta, ce sa faci...Cand legati difuzoare in serie si vreti sa verificati daca nu apar problemele de mai sus cauzate de tolerantele parametrilor difuzoarelor, puteti testa cu un generator de ton si un voltmetru. Ideal, tensiunea de pe un difuzor trebuie sa fie egala cu tensiunea de pe celalalt . Testul trebuie facut si la putere mica, dar si la putere mare si la mai multe frecvente de exemplu la 32hz,40,50,63,80,100,125,160,200,250. Daca tensiunile au fost aproape egale , ( diferente sub 5%) , parerea mea este ca ansamblul de difuzoare-cutie functioneaza optim si cu difuloarele legate in serie.

Link spre comentariu

Eu parca am vazut undeva ca poate sa apara un defazaj de 15 grade(intre difuzoare) daca doua difuzoare sunt legate in serie in aceeasi incinta,am facut niste teste mai demult ,ca sa observ diferenta am legat in serie si paralel si bubuia mai tare cand difurile erau in paralel(reglat in asa fel ca sa fie aceasi putere debitata)chestia e ca difurile nu erau asa pricopsite, erau niste blaupunkturi de renault pe 4 ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări