Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterna neon defecta

diaconuliviu

Postări Recomandate

Am primit o lanterna de camping LENOIR LE131.Cea cu 2 "neoane", o lanterna cu bec si baliza.Are un comutator cu nul central, cu care se pot aprinde ambele "neoane" sau doar unul.Nu se mai aprinde decit unul.Se vede ca firele au fost relipite pe acolo.Are cineva schema sau poze cu interiorul ei, in partea de invertor/comutator?Invertorul e "singulair" si alimenteaza ambele lampi, dar..nu stiu cum.Daca pui lampile in paralel nu se aprinde decit una, probabil cea cu tensiunea de amorsare mai mica...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• diaconuliviu

2

Top autori în acest subiect

Vizitator andreimihai3

Ce tranzistori ai acolo? 8050 cumva? Am avut ceva similar, sunt sute de modele cu 6V/4A, fie cu neon si bec, fie cu leduri. Comutatorul tau e cu 3 pozitii, On1, On2, Off. In cazul tau, neonul 2 se aprinde dupa neonul1? Ordinea aprinderii neoanelor e determinata de un T care primeste polarizare prin On1. Daca ai 7T, e o mizerie de schema. Ai insa spatiu garla sa inlocuiesti partea de comutatie fara probleme. viewtopic.php?t=5657&p=43748. Daca nu-i busit chiar comutatorul, se pot gasi o varietate de scheme, intensitatea o reglezi prin reactie, neoanele fiind fie serie, fie paralel, cum ai chef. Verifica si lipiturile aparent bune; chinezaraiele au cel mai prost cositor.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Cum n-am gasit o schema, m-am gandit la asa ceva http://postimage.org/image/in3neyw77/ On1 e separat de On2 prin diode. Daca schema e functionala, cel mai sigur ti s-a ars T-ul inseriat cu N2. On1 alimenteaza oscilatorul, N1 fiind in sarcina printr-un C de cativa nF(valoare f-tie de U, I, f oscilator si parametrii lampii), iar On2 face acelasi lucru prin dioda, dar polarizeaza un T pe tensiune mare, care sta inchis prin R, avand rol de comutator ieftin si prost. Panarama pe care am avut-o avea cam 7T, vreo 6 diode, in fine, placa avea si incarcare pentru acumulator. Schema n-avea 2T in PP dar consumul e foarte mic, cu mult sub puterea nominala a neoanelor. Oops...am uitat sa pun un 1-2R/2W intre L2 si +...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

multumesc tuturor pentru raspunsuri dar s-a rezolvat: acel comutator cu doua rinduri de contacte in afara de alimentarea invertorului mai face un singur lucru: pune scurt pe unul din tuburi. Adica, pe romaneste, tuburile sint inseriate. In cazul in care se comuta pe 2 lampi, comutatorul doar alimenteaza invertorul printr-o sectiune. Prin cealalta, la pozitia "o lampa", el "by-pass-eaza" una din lampi, punind-o in scurt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări