Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit care sa nu lase sa treaca decat 12v

Vizitator papu84

Postări Recomandate

Vizitator papu84

Buna ziua tuturor. Am o problema si nu am gasit nicaieri o schema simpla care sa functioneze. Poate vine cineva cu o idee sa ma ajute.Problema e in felul urmator. Am niste stop-uri cu led si vreau sa fac urmatoarea modificare:Din blocul de lumini imi pleaca 1 fir masa si un fir pentru pozitie+frana. Blocul de lumini (calculatorul de lumini) cand aprind pozitia imi alimenteaza becul mai slab, cand calc frana mi-l aprinde mai tare. am asa, legate 2 becuri. As vrea ca unul din ele sa stea stins si sa se aprinda doar cand pun frana. In mod normal mi-ar trebui 2 circuite, unul pt pozitii, altul pt frana dar eu am un singur circuit pe care variaza doar tensiunea sau fregventa, nu stiu exact ... Exista vreun montaj simplu pe care sa-l fac care sa faca urmatoarele. daca primeste mai putin de ...9-10-11v sa nu deschida circuitul, daca primeste peste 10v sa functioneze ca si cum n-ar fii. Cu alte cuvinte cand acel bec la care am pus acest circuit e pe pozitie(lumineaza slab) sa nu se mai aprinda deloc. Cand calc frana sa se aprinda puternic.Ma gandeam cu o dioda zenner poate? si un tranzistor? Chiar ma depaseste. Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BCF

1

• adi1967

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Ar fi bine sa cunosti si modul in care are loc iluminarea mai slaba. Personal cred ca e vorba de o frecventa anume cu un factor de umplere mai mic. Se poate face o schema pentru asta dar e mai simpla daca comanda nu e asa, ci in tensiune continua mai mica.Incearca asta:post-1-139829374741_thumb.gifDaca frecventa e mica, valoarea condului de 10u poate creste (22-100u) cu cresterea timpului de raspuns. La 100u e aprox. 0,2s.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Filamentele becului sant alimentate separat. Celelalte capete ale filamentelor sant legate impreuna (din constructie).La transformarea cu leduri,trebuie avut in vedere si circuitele de semnalizare 'bec ars'.Ledurile se leaga la firele care vin pt bec in felul urmator :[attachment=0]S-F.PNG[/attachment]unde R3=(21/5)R4 . Daca lampile sant facute sa functiioneze direct la 12V,atunci R3=0 ohm(lipseste, o sarma) ,pt a afla R4 trebuie sa fie cunosctul Iled.Trebuia sa postezi la auto sau la leduri.

Link spre comentariu

O schema luata de pe net poate este utila.Cand este actionat SW 1 ledurile au o anumita luminozitate ,iar cand este actionat si SW 2 luminozitatea creste.Numarul de leduri inseriate se calculeaza in functie de tipul ledului si tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări