Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Canar electronic

bion

Postări Recomandate

am nevoie de ajutor in realizarea unui transformator de iesire pt o sonerie pt usa de laintrare ,(canar electronic)nu stiu cum sa calcules nr. de spire in primar si secundar.multumesc mult.

Robeert: modificare titlu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bion

25

• remus68

20

• George

7

• iod2

5

Tranzistorii aia NU se mai fabrica de vreo... 30 de ani. Poti gasi echivalenti - in schema aia merge orice PNP cu germaniu.Trasformatorul de la iesire il poti realiza pe un miez cu sectiunea de 1cmp, bobinind 2 x 800 spire/CuEm 0,15 in primar si 200 spire/CuEm 0,25 in secundar.Sigur vei gasi in localitatea ta electronisti pasionati care mai au in "cutia cu maimute" EFT-uri, AC-uri sau MP-uri.

Link spre comentariu

Merge orice tranzistor cu germaniu - PNP. Cauta ceva AC-uri pe la depanatorii mai vechi in meserie, ca sigur vei gasi. Eu am facut mai multe modele de sonerii cu un montaj de "canar electronic" mult mai simplu, cu un tranzistor (tot PNP cu germaniu) si utilizeaza un singur transformator (identic).

Link spre comentariu

Dacă nu mă înşel, era o schemă de ''canar'' şi în cărţile lui G.D. Oprescu. Cred că mai repede se poate apela la generatoare audio cu NE555, există cîteva scheme pe net, de genul acela.

Link spre comentariu

Aceasta este o schema publicata de citeva ori in paginile revistei Tehnium in anii '70...'80. Am facut-o in diferite variante, in general utilizata ca sonerie sau avertizor sonor. Cind am alimentat-o de la transformatorul de sonerie clasic de 6Vca am utilizat un dublor de tensiune cu doua diode si doi condensatori electrolitici de 220uF, butonul soneriei fiind conectat in serie cu infasurarea de 6Vca. Are un timbru foarte placut si la eliberarea butonului functioneaza pina la descarcarea electroliticului de filtraj (inca vreo 5 secunde), efectul acustic fiind interesant.ATENTIE !!! Oricit vi se pare de tentant, NU inversati polaritatea electroliticului inseriat cu rezistenta de 1K dintre baza si emitorul tranzistorului.Nu vi se pare ca acum 30...40 de ani electronica era mai frumoasa fara PIC-uri, memorii si alte integrate?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări