Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta termica sarma cupru em

Vizitator unique

Postări Recomandate

Vizitator unique

Salut.M-ar interesa parerea unui profesionist.Nu le am cu electrica si ma intrebam daca s-ar putea face un fel de generator eolian pe care sa-l folosesc pe post de "calorifer" :)) sa nu lesinati de ras :d

Ideea era in felul urmator:daca nu scot destul curent din generator ca sa alimentez o aeroterma ceva de 1000w,am zis ca poate merge sa folosesc direct generatorul prin folosirea unei sarme mai subtiri,pus un consumator....bec sa zicem de 100w si astfel sa se incalzeasca bobinele la cca 70-90 grade C.Suportul bobinelor sa fie din aluminiu pt disiparea rapida a caldurii si oarece modificari la fluxul de aer dintre stator si rotor.

Generatorul actionat la pedale :d dai 5 minute greu>se incalzesc bobinele>punem un termostat sa decupleze automat can ajung la cca 80grade,dai usor la pedale pana se mai racesc bobinele si iar cupleasa consumatorul.

Nu stiu ce fel de sarma CuEm ar fii mai potrivita pt ciclurile astea de inclazire racire dese si pana in 100 grade,fara sa miroasa a ars,sa se topeasca emailul etc.Daca puteti sa-mi spuneti de pe site ul asta :

http://www.cuprom.com/projects/cuprom/lang_ro/page_25/sub_49/oldpage_25/conductoare-emailate-ET-2-200.html

Sus sunt mai multe tipuri de sarme.

Ce spuneti,visez frumos ? :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

3

• __farad__

3

• icar

1

Top autori în acest subiect

Vizitator unique

N-am inteles nimic. Ce bobine vrei sa incalzesti? Ce rol are becul? Daca generatorul este eolian, de unde pana unde pedale? Eventual fa o schita.

Bobinele de pe statorul generatorului vreau sa se incalzeasca.
Becul ca alternativa la punerea bobinelor in scurt.Am zis "un fel de" :d pentru ca folosesc generatorul la "sol",in casa,nu il folosesc la o eoliana ci il "leg" la bicicleta.Un generator Muller sau piggott
folosit cam asa dar fara a mai incarca baterii
:)
Link spre comentariu

Si care-i scopul incalzirii bobinelor?

Pai iarna bagi generatorul intre pedale (adica te sui pe el) si te incalzesti la dos :ras: @unique, nu te supara dar nu m-am putut abtine. E neverosimil ce vrei tu sa faci. Nu te poti incalzi cu sarma de cupru. Dupa mai multe cicluri va pocni invariabil.
Link spre comentariu

Ups, vrem sa revolutionam fizica, adica sa consumam mai mult decit producem...interesant!E drept, cam inciultita cerinta, dar noi vorbim de curenti, tensiuni si puteri.Nu putem sa facem ca P>UxI! Nu se poate dect P=UxI!

Link spre comentariu
Vizitator unique

Si care-i scopul incalzirii bobinelor?

Pai iarna bagi generatorul intre pedale (adica te sui pe el) si te incalzesti la dos :ras: @unique, nu te supara dar nu m-am putut abtine. E neverosimil ce vrei tu sa faci. Nu te poti incalzi cu sarma de cupru. Dupa mai multe cicluri va pocni invariabil.
:rade: nu vai :) Ma uitam pe site ul ala cu sarme de cupru si din cate am inteles acei conductori suporta peste 150 gr C .Si ma gandeam ca daca eu vreau sa l folosesc pentru caldura,daca nu reusesc sa scot 1kw din el,sa alimentez aeroterma,atunci sa incalzesc direct bobinele,la 70-80 gr C,ca tot caldura e.Am intalnit transformatoare care se incalzeau tare si de aici speranta ca rezista la astfel de cicluri si temperaturi.Consumam cat producem,icar,cat ne tin picioarele sa pedalam :) nu i nici o revolutie :limb: OK...lasand gluma la o parte,farad,eu am mentionat si un termostat,in primul post,care decupleaza cand temp pe bobina ajunge la un anumit grad C.Chiar crezi ca nu rezista sarma pana la 80 gr C mai multe cicluri?Te ai uitat pe site ul ala cu conductori din primul post?
Link spre comentariu

Nu rezista. Sarma din centrul bobinajului nu are cum sa se raceasca, ea va avea temperatura mult mai mare. Senzorul va sesiza temperatura bobinajului din exterior. Mai simplu e sa faci o aeroterma de putere mai mica (100-200W, depinde cat te tin picioarele) si sa o alimentezi. Dar, dupa ce pedalezi sa produci cei 100W, oricum nu mai ai nevoie de caldura :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator unique

Nu rezista. Sarma din centrul bobinajului nu are cum sa se raceasca, ea va avea temperatura mult mai mare. Senzorul va sesiza temperatura bobinajului din exterior. Mai simplu e sa faci o aeroterma de putere mai mica (100-200W, depinde cat te tin picioarele) si sa o alimentezi. Dar, dupa ce pedalezi sa produci cei 100W, oricum nu mai ai nevoie de caldura :aplauze

Asa ma gandeam si eu ca se va incalzi bobina si as fi pus senzorul acolo.Eu am inteles ca daca pun sarma subtire pot sa invart putin mai usor generatorul,fata de unul cu sarma groasa.asa e?
Link spre comentariu

Dar, dupa ce pedalezi sa produci cei 100W, oricum nu mai ai nevoie de caldura :aplauze

off topic sper sa nu mi-o iau :speriat Un mos cumpara lemne pt iarna. Si alegea numai buturugi noduroase, radacini, numai noduri toate. Vanzatorul:- stiti au acelasi pret toate, cu sau fara noduri. Mosul:- stiu da asa ma incalzesc de doua ori. Cand le crap si cand le ard.Succesuri unique :rade:
Link spre comentariu

Eu am inteles ca daca pun sarma subtire pot sa invart putin mai usor generatorul,fata de unul cu sarma groasa.asa e?

Problema se pune altfel: fiecare material are o asa numita densitate de curent. Se masoara in A/mmp si reprezinta intensitatea care poate trece printr-o sectiune de 1mmp din acel material (evident fara sa se incalzeasca/topeasca/distruga). Punand o sarma mai groasa la generator, practic acesta poate debita un curent mai mare. Dar, curentul debitat de generator depinde de rezistanta de sarcina (consumator). Avantajul este ca vei putea avea consumatori mai mari. De dat din pedale.... vei da la fel de greu la un generator de 1kW care alimenteaza un consumator de 100W, ca si la un generator de 200W care alimenteaza acelasi consumator, deoarece ambele debiteaza aceeasi putere - 100W si, pentru actionare, au nevoie de aproximativ aceeasi putere mecanica (putin mai mult de 100W, din motive de randament). Ideea ta este teoretic realizabila, dar nimeni nu va incalzi locuinta cu un generator pe post de resou, din cauza ca un generator este sensibil mai scump decat o bucata de nichelina. Iar generatorul nu a fost conceput pentru incalzire, ci pentru a produce energie electrica.Pentru treaba cu densitatea de curent, poti face o analogie intre debitul de apa printr-o conducta si curentul printr-un conductor. Cu cat teava (si conductorul) are diametrul mai mare, cu atat debitul (si curentul) este mai mare.O zi buna.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări