Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta

Vizitator MIRCEABONDAR

Postări Recomandate

Vizitator MIRCEABONDAR

Am un led cu tensiunea de alimentare recomandata 3.2v iar intensitatea 20ma, tensiunea de alimentare este de 12v. Rezistenta am calculat-o in felul urmator: din 12v am scazut 3.2 si mi-a rezultat 8.8v (tensiunea absorbita de rezistenta), iar 8.8 i-am impartit la 0.02a si mi-a rezultat o rezistenta de 440ohm. Puterea rezistentei cum o calculez? inmultesc 8.8 cu 20ma?O seara buna

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

1

• remus68

1

• Ticu

1

• TESSLA

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Exact. Eventual poti sa pui o rezistenta de valoare chiar mai mare un pic, 500 - 560 de ohmi. Cat despre puterea rezistentei, nu-ti fa probleme....pune de care gasesti....numa sa aiba o valoare apropiata de ce am zis eu.

Link spre comentariu

Puterea rezistentei cum o calculez? inmultesc 8.8 cu 20ma?

Puterea rezulta cam 0,18 Watt. Asta e puterea pe care trebuie s-o disipe rezistenta (sub forma de caldura) fara sa se deterioreze. Poate fi insa si de putere mai mare; singurele dezavantaje sunt volumul si pretul mai mari.Practic rezistentele se fabrica cu puteri standardizate; tie iti trebuie valoarea imediat superioara (0,25W) sau 0,5W.Nici valoarea 440 Ohm nu o s-o gasesti; valori superioare uzuale sunt 470, 500, 510, 560 Ohm.Cum a scris mai sus si @tessla, e mai prudent sa alimentezi LED-ul sub valoarea nominala 20 mA daca nu ai un interes special pentru iluminat. Si tensiunea de 12 Volt poate fi 14,4 V daca provine de la un acumulator.
Link spre comentariu

Dupa ce calculezi puterea ce trebuie sa o disipe o rezistenta, pentru marirea fiabilitatii montajului si evitarea distrugerii rezistentei prin supraincalzire, alege o rezistenta cu puterea de 2...3 ori mai mare decit cea rezultata din calcul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări