Vizitator MIRCEABONDAR Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Am un led cu tensiunea de alimentare recomandata 3.2v iar intensitatea 20ma, tensiunea de alimentare este de 12v. Rezistenta am calculat-o in felul urmator: din 12v am scazut 3.2 si mi-a rezultat 8.8v (tensiunea absorbita de rezistenta), iar 8.8 i-am impartit la 0.02a si mi-a rezultat o rezistenta de 440ohm. Puterea rezistentei cum o calculez? inmultesc 8.8 cu 20ma?O seara buna Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Exact. Eventual poti sa pui o rezistenta de valoare chiar mai mare un pic, 500 - 560 de ohmi. Cat despre puterea rezistentei, nu-ti fa probleme....pune de care gasesti....numa sa aiba o valoare apropiata de ce am zis eu. Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Puterea rezistentei cum o calculez? inmultesc 8.8 cu 20ma?Puterea rezulta cam 0,18 Watt. Asta e puterea pe care trebuie s-o disipe rezistenta (sub forma de caldura) fara sa se deterioreze. Poate fi insa si de putere mai mare; singurele dezavantaje sunt volumul si pretul mai mari.Practic rezistentele se fabrica cu puteri standardizate; tie iti trebuie valoarea imediat superioara (0,25W) sau 0,5W.Nici valoarea 440 Ohm nu o s-o gasesti; valori superioare uzuale sunt 470, 500, 510, 560 Ohm.Cum a scris mai sus si @tessla, e mai prudent sa alimentezi LED-ul sub valoarea nominala 20 mA daca nu ai un interes special pentru iluminat. Si tensiunea de 12 Volt poate fi 14,4 V daca provine de la un acumulator. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Dupa ce calculezi puterea ce trebuie sa o disipe o rezistenta, pentru marirea fiabilitatii montajului si evitarea distrugerii rezistentei prin supraincalzire, alege o rezistenta cu puterea de 2...3 ori mai mare decit cea rezultata din calcul. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Ptr viaţă lungă a ledului, eu folosesc în jur de 10mA ptr cele normale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum