Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema alimentare leduri de mare putere

Vizitator petrud

Postări Recomandate

Vizitator petrud

buna seara! as avea nevoie, daca ma puteti ajuta, cu o schema cat mai simpla cu putinta de alimentare pentru 10 leduri de putere, care sa contina un dimmer, pentru reglarea luminozitatii. in momentul de fata, lampa pentru care am nevoie este echipata cu leduri totalizand 18 w, cu 1800 lux. alimentarea actuala este duala, ori din camera unde am 14,4 volti, ori dintr-un acumulator de 7,2 volti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

8

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar fi utile cateva precizari:- Lampa care trebuie alimentata exista si contine deja 10 LED-uri (albe?) sau urmeaza sa fie construita/modificata?- Daca exista deja, LED-urile sunt conectate intr-un anumit mod (in paralel, serie si paralel, cu rezistente de limitare a curentului)?- Lampa are niste caracteristici electrice date de constructor (tensiune, curent)? Are deja un montaj de alimentare?- "Camera" este o camera video? Are niste limitari date de constructor in ce priveste consumatorul auxiliar (lampa) - putere sau curent maxim?- Alimentarea duala actuala (14,4 si 7,2V) trebuie mentinuta obligatoriu?

Link spre comentariu
Vizitator petrud

da,exista si contine deja 10 leduri albe, inseriate cate 5. are deja un modul de alimentare, insa este atat de prost incat, in prima luna a iesit fum din toate. din punct de vedere a consumului, singurul lucru pe care il gasesc este ca, folosind un acumulator sony npf 970(7,2 volti, 6300 mAh, ea poate functiona pana la 2 ore jumate. da, camera este o camera video, si nu stiu sa aiba limitari, iar alimentarea trebuie mentinuta pe cat posibil, datorita carcasei lampii si limitarilor impuse de necesitatea mobilitatii( sper ca m-am exprimat corect, nu mi-am baut cafeaua inca :jytuiyu ). pot incerca sa pun o poza cu placa actuala, dar asta abia pe miercuri / joi. va multumesc mult de ajutor!

Link spre comentariu

Pentru putin, deocamdata nu v-am ajutat cu nimic, incercam cu totii sa ne lamurim care e problema si speram ca vor fi idei constructive.Puterea rezulta cam 18W, deci 1,8W pe fiecare LED, adica un curent de circa 1,8/3=0,6A.De gruparea in serie cate 5 sunteti sigur? Ar rezulta alimentare la o tensiune de cel putin 3,2x5=16V. Si un curent de 2x0,6=1,2A.Puteti pune niste poze ale lampii si ambelor fete ale placii defecte? De asemenea tipul/fabricantul alimentatorului si lampii. Din cate stiu, pozele se accepta format .jpg, dimensiune maxima 1200x1200 pixeli.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Avand in vedere cum sunt conectate ledurile,cate cinci in serie,cat si alimentarea de la 7 la 14V,cred ca alimentatorul original foloseste un convertor ridicator.Daca se doreste folosirea ambelor surse de tensiune,de 7 si de 14V,nu exista decat varianta unei surse in comutatie.Ar exista posibilitatea unei surse mai simple,doar daca s-ar opta pentru o singura tensiune,7 sau 14V.

Link spre comentariu
Vizitator petrud

@Ticu : este exact acel model de lampain sfarsit m-am intors si eu dintre nameti( de miercuri sunt la buzau, abia acum am ajuns acasa), asa ca iata si pozele cu placa bubuita a lampii; sper sa nu fi gresit punandu-le aici direct post-63258-139829377046_thumb.jpg post-63258-139829377054_thumb.jpg post-63258-139829377062_thumb.jpg. pe langa ce este evident, este ars si tranzistorul care apare in poze, el fiind P60NF06. ca idee, o vedere generala a placii : fata post-63258-13982937707_thumb.jpg si spate post-63258-139829377077_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mai poti citi ce scrie pe:- cele 3 diode si piesa invecinata cu tranzistorul ars (termistor?)- integratul cu 16 pini din ultima poza (nitel cam incompleta)- celalalt tranzistor (sau ce-o fi)Posibil sa fi inceput totul de la tranzistorul fara radiator sau diodele cu terminale scurte (racire proasta) care s-au supraincalzit la functionare indelungata. Tranzistorul e vreo 20 lei.

Link spre comentariu
Vizitator petrud

diodele sunt 1N4007 termistorul este NTC 2,5 integratul este TL494C ambele tranzistoare sunt P60NF06tranzistorul nu l-am prea gasit, insa am gasit niste echivalenti(aprox) IRFZ44VPBF si voi incerca cu el, dar mai dureaza cateva zile, ca sa imi vina statia de lipit cu aer cald(pentru integratul cu 8 pini) si sa cumpar si termistorul, ca am uitat sa il comand. daca nu merge cu acest tranzistor echivalent, are cineva de pe forum cateva de vanzare, insa as prefera sa mearga cu cele deja comandate( acest model putand fi gasit mult mai usor). cu toate acestea, tare cred ca mult mai practic ar fi o alta schema, mai simpla, acesta fiind si motivul pentru care v-am cerut sfatul...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Montajul lucreaza asa:-494 e in configuratie de booster(ridicator) de tensiune;-tranzistoarele sint elemente de executie;-LM 358 compara tensiunea de pe o rezistenta (Res3) ,rezistenta de valoare mica in serie cu alimentarea ledurilor;-D1 si Q3 fac parte din booster (se pare) ,iar celelalte diode sant ceva zenere? inseriate pt compensarea termica? compensare care nu a lucrat corect;-NTC-ul e pt inrush current.Daca ridici sch-ul(montajul e la tine in mana!) o sa afli mai multe...pana atunci masoare rezistentele si schimba electroliticii (din poze se vede numai unul).Verifica traseele si trecerile. Araseaza ,cu izolator(de mica/siliconic) radiatoare mici de tranzistori de putere ;si de diode.Spor.PS la ce ai nevoie de aer cald,ca smd-urile alea merg si cu pistolul/ciocan de lipit?

Link spre comentariu

tranzistorul nu l-am prea gasitcred ca mult mai practic ar fi o alta schema, mai simpla

Tranzistorul ar fi aici (vezi atas). Operationalul de ce vrei sa-l schimbi?Schema nu o avem inca pe hartie. Totusi, la prima vedere mi se pare dificil de gasit una mai simpla. Ma tem chiar ca simplitatea a facut-o sa nu fie fiabila. Totusi sa asteptam si alte pareri. Inteleg ca trebuie mentinuta alimentarea 6-16V si incadrarea in volumul existent al lampii.Deocamdata as reface montajul cum a zis @tyc. Testat cu atentie, mai ales sub aspect termic. Poate niste gauri suplimentare in carcasa sau chiar un mic ventilator.

post-29403-139829377194_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări