Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aspirator 110V

Vizitator andreisimion

Postări Recomandate

Vizitator andreisimion

Salut, Daca ma puteti ajuta... am un aspirator care se alimenteaza la 110V, 60Hz, 12A, se poate modifica etajul de intrare pentru a-l putea trece la 220V? Daca nu, care ar fi solutia? Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

2

• validae

2

• c_anicai

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

banuiesc ca rotorul este conectat in serie cu statorul, nu se poate face nimic, doar un autotransformator pentru injumatatire a tensiunii dar trebuie de putere si e mai scump ca aspiratorul, sau o dioda in serie de putere si atunci merge sau se arde motorul.etaj de intrare ?nu stiu la ce te referi.

Link spre comentariu

In locul diodei, e de preferat un tiristor, comandat cu unghi de faza fix, astfel ca tensiunea sa fie mai putin de jumatate din cea de alimentare. Asta pentru ca frecventa la care va lucra e mai mica (50Hz) decat cea pentru care e construit (60Hz). Nici cu dioda motorul nu e in pericol, data fiind functionarea intermitenta, dar se va incalzi putin mai tare decat normal. Comanda cu tiristor se poate face destul de simplu, doar cu grup RC, deci pretul n-ar fi mult mai mare decat cu dioda.

Link spre comentariu

oricum e cam riscant, chiar daca tensiunea medie cu dioda/tiristor se incadreaza, dupa parerea mea exista varfuri de tensiune si se strapunge in timp izolatia intre spire la bobinele motorului care a fost proiectat pt o tensiune de 110 volti. Dar merita incercat ca oricum nu ai ce face cu aspiratorul respectiv iar varianta cu autotransformator e scumpa.deci ori e ok ori crapa, ori il faci cadou la o ruda/prieten din state.

Link spre comentariu
Vizitator andreisimion

Am gasit un autotransformator cu specificatiile:Tensiune intrare 220V 50Hz/60HzTensiune iesire 0 - 220V reglabilPutere maxima 2000W Credeti ca ar fi in regula atat timp cat pe aspirator frecventa este 60Hz?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Va dau solutia pe care am aplicat-o eu la astfel de aspirator.Se ia un variator de turatie cu triac, de putere corespunzatoare - nu-i scump, se fac probe cu el in exteriorul aspiratorului pana se ajunge la tensiunea potrivita. Odata stabilita pozitia potentiometrului, se demonteaza potentiometrul si se masoara rezistenta echivalenta inlocuindu-se cu o rezistenta fixa de valoare apropiata.Se monteaza variatorul in compartimentul sacului, intr-un loc degajat, astfel va beneficia de racire corespunzatoare.Cred ca e cea mai buna solutie la raportul pret/calitate. Bafta !

Link spre comentariu

Va dau solutia pe care am aplicat-o eu la astfel de aspirator.Se ia un variator de turatie cu triac, de putere corespunzatoare - nu-i scump, se fac probe cu el in exteriorul aspiratorului pana se ajunge la tensiunea potrivita. Odata stabilita pozitia potentiometrului, se demonteaza potentiometrul si se masoara rezistenta echivalenta inlocuindu-se cu o rezistenta fixa de valoare apropiata.Se monteaza variatorul in compartimentul sacului, intr-un loc degajat, astfel va beneficia de racire corespunzatoare.Cred ca e cea mai buna solutie la raportul pret/calitate. Bafta !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări