Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce este acest modul?

iuli10

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

3

• doru3160

3

• feri.visky

2

• iuli10

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E o cartela cu afisor nixie ce a facut parte din afisajul unui aparat numarator de impulsuri de inainte de perioada TTL.Putea fi de la orice aparat de la voltmetru electronic,la frecventmetru,nimeni nu poate sa-ti spuna cu certitudine daca n-a avut aparatul pe mana,dupa lucratura pare sa fie de IFA dar nu pot spune precis.Se vad divizoarele de frecventa (cele 4 "module" cu cele 8 placute)),cu tranzistoare si elemente discrete,daca ai doar una,nu prea poti face mare lucru,daca le ai pe toate(trebuiau sa fie minim 4)atunci poti refolosi tuburile nixie,in functie de imaginatie,daca ai tot aparatul,atunci merita sa te joci si sa-l repui in functie,chiar daca performantele nu vor fi cine stie ce,e un exercitiu interesant si sigur vei avea de invatat cate ceva.

Link spre comentariu

E o cartela cu afisor nixie ce a facut parte din afisajul unui aparat numarator de impulsuri de inainte de perioada TTL.

Da, este destul de vechi ,anul scris pe cond. electrolitici este 1972.
Link spre comentariu

Este o cartela de la un "Numeprort", adica un numarator de impulsur portabil, realizat in IFA (I.F.I.N.). Realizat cu tranzistori romanesti era o prima incarcare de "integrare". Pe margine se afla niste module bistabile ce puteau fi usor inlocuite daca se defectau. Numeportul era folosit in instalatiile de detectare a radiatilor nucleare, numarind pulsurile date de sonda la vremea respectiva fiind o scula destul de evoluata. Aparatul avea si o sursa IT incorporata.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Va salut,

Am cumparat de la targul de vechituri modulul din poza:

Posted Image

L-am luat pentru tubul Nixie (ZM10180) cat si pentru multimea de diode punctiforme cu germaniu (cateva sunt sparte), dar si pentru tranzistorii de tip EFT323 cu punct rosu - o raritate in ziua de azi, cel putin pentru mine. Acasa am observat ca tubul este crapat. Initial am zis ca e zgariata vopseaua rosie de pe tub. Ghinion, dar la 5 lei ma multumesc cu ce a ramas intreg.

Pe spatele placii are codul : CNBZ-Nx-3-67

Condensatorii electrolitici sunt romanesti IPRS (anul 1968), asadar provine dintr-un aparat fabricat in Romania.

De la ce scula provine modulul ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Norad, este aceeasi cartela ca a lui iuli10, numai ca la a ta sursele de IT pentru tupurile Nixi sunt pe fiecare tub in parte, nu comuna, ca la cartela prezentat de Iuli10. Este o cartela produsa in IFA/IFIN folosita la aparate portabile pentru numararea impulsurilor furnizate de sondele pentru detectarea radiatiilor, Numeport. Au fost proiectate si fabricate in IFA/IFIN prin anii '70.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Din ciclul stiu ce e dar la ce s-a folosit(chiar daca nu are lampi)?Am dat peste un filtru activ RFT,care arata ca in pozele atasate.Se alimenteaza cu 2 baterii de 9V,si e functional.La ce aplicatii a fost folosit?

post-20793-139829603081_thumb.jpg

post-20793-139829603091_thumb.jpg

post-20793-139829603097_thumb.jpg

Link spre comentariu

Este parte componenta a unui lant de masura specializat pe sunete si vibratii. Se foloseste pentru determinarea intensitatii sunetului sau a vibratiilor in pasi de frecventa de 1/1, 1/3 octave (filtre). Pe pozitia "Lin" se masoara intensitatea/valoarea globala de la 31.5 Hz la 16 kHz.O astfel de masuratoare determina contributia frecventelor la intensitatea globala putandu-se identifica si sursa de zgomot/vibratie specifica... Lantul de masura consta din: microfon/accelerometru, amplificator, filtru (1/1,1/3, lin, etc.), masura si imprimare sau inregistrare si prelucrare ulterioara a semnalului prin analiza Fourier...

Link spre comentariu

Multumesc pt detalii...nu am lucrat in domeniu,si nu stiam la ce putea fi folosit...banuiam pt acordul unor instrumente muzicale,dar se vede treaba ca eram departe cu presupunerea.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator cristigion

Va salut,

Am cumparat de la targul de vechituri modulul din poza:

Posted Image

L-am luat pentru tubul Nixie (ZM10180) cat si pentru multimea de diode punctiforme cu germaniu (cateva sunt sparte), dar si pentru tranzistorii de tip EFT323 cu punct rosu - o raritate in ziua de azi, cel putin pentru mine. Acasa am observat ca tubul este crapat. Initial am zis ca e zgariata vopseaua rosie de pe tub. Ghinion, dar la 5 lei ma multumesc cu ce a ramas intreg.

Pe spatele placii are codul : CNBZ-Nx-3-67

Condensatorii electrolitici sunt romanesti IPRS (anul 1968), asadar provine dintr-un aparat fabricat in Romania.

De la ce scula provine modulul ?

Modulul dumneavoastra face parte dintr-un aparat ( numarator ) produs de Institutul de fizica atomica . E un aparat albastru care incorporeaza aproximativ 5 sau 6 de astfel de module , l-am vazut recent desfacut .
Link spre comentariu

cristigion, tu ai citit asta, vreo doua posturi mai sus??

Norad, este aceeasi cartela ca a lui iuli10, numai ca la a ta sursele de IT pentru tupurile Nixi sunt pe fiecare tub in parte, nu comuna, ca la cartela prezentat de Iuli10. Este o cartela produsa in IFA/IFIN folosita la aparate portabile pentru numararea impulsurilor furnizate de sondele pentru detectarea radiatiilor, Numeport. Au fost proiectate si fabricate in IFA/IFIN prin anii '70.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări