Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi fluorescente- probleme


GEO 53 BN

Postări Recomandate

In baie am tub fluorescent de 18W alimentat cu montaj electronic.Problema e ca tubul nu rezista foarte mult,se inegreste la un capat si dupa un timp nu se mai aprinde.Verificind filamentul (unde capatul tubului este inegrit)cu aparatul de masura, am constatat ca este intrerupt.Ce este foarte interesant e ca numai intr-o parte ,mai precis in partea dreapta,se inegreste tubul.Nu pot sa-mi explic de ce se intimpla asta.Dumneavoastra a-ti intilnit asa ceva?O zi buna sa aveti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    10

  • validae

    9

  • Spitfire

    6

  • gica70

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se datoreaza balastului electronic. Probabil greseala de executie sau proiectare. Alimenteaza respectivul filament cu o tensiune mai mare decat ar trebui si in timpa il arde. Il puteti schimba cu altul sau cu un montaj de la un bec economic de 18-20W decedat. Dar cel mai bine schimbati toata lampa (la cat costa nu merita bataia de cap).

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Asa e cum spune _farad_ , avand in vedere ca astea de cumparat din magazinele noastre sant chinezarii de mana a doua ,in baie merge cel mai bine unul cu balast electromagnetic.

Link spre comentariu

Vreau sa va spun ca lampa respectiva am cumparat-o dintr-un magazin renumit Pract.....tocmai pentru a avea garantia ca nu cumpar o facatura,chinezarie si la un pret nu tocmai mic.De unde pot sti ce cumpar?Peste tot se vind lucruri similare.Vezi lucruri cu preturi destul de piperate si deasemenea lucruri cu preturi modice.Daca alegi lucruri cu preturi mici, nu te astepti sa mearga foarte bine si nici foarte mult dar alegind lucruri cu preturi marisoare te astepti sa fie si de calitate.Va dau un exemplu.Am cumparat bec economic Osram la un pret de 20 si ceva de lei,care a mers doar 3 saptamini.In schimb am cumparat un bec economic de la 38+ chinezesc care a mers 1 an.Sincer nu ma asteptam sa mearga atit de mult,l-am cumparat pentru ca aveam nevoie urgenta de bec.Ce sa mai intelegi?Nu intotdeauna pretul garanteaza calitatea.Inclin sa cred ca tot ce se comercializeaza azi la noi sint lucruri achizitionate la preturi mici si vindute la preturi mari.Tot corpurile cu tuburi fluorescente cu balast electromagnetic sint cele mai bune, in schimb consumul nu este foarte mic,dar mic in comparatie cu becurile cu incandescenta.Mai cred ca actualele tuburi fluorescente nu sint facute sa functioneze in CC.La fel am observat acelasi fenomen si la becurile economice(inegrirea la capetele cu filamente).Deci??????? In urma cu ceva ani am facut montaje (dubloare de tensiune) pentru alimentarea tuburilor fluorescente arse.Mergeau un timp dupa care se inegreau la capete si nu se mai aprindeau.In acest caz nu se mai pune in discutie tensiunea prea mare la filamente.La capetele tuburilor se aplica o tensiune de +310V si -310V.

Link spre comentariu

Sa o luam pe rand, desi am mai spus-o. Chinezii nu fabrica dora panarame. Au produse de o calitate fantastica. Dar nu ni le permitem. Ceea ce ne permitem sunt rebuturile acestor produse. "Bulelile" mai pe romaneste. Prak.... credeti ca nu importa aceleasi porcarii? Ba da. Sau le cumpara de la distribuitorii din tara/ terti, care bineinteles ca nu se sfiesc sa spuna de calitate cand de fapt importa rebuturi. Sau cum mai spun eu fgacute pe vapor, intre doua hatanaturi.Corpurile de iluminat cu balast electromagnetic este adevarat ca au un consum real ceva mai mare decat balastul electronic. Dar sunt de 100 de ori mai fiabile. Am la munca unul de 2x36, o uratanie ruginita ca vai de mama ei, babana, cu niste drosere cat Matizul, dar care dupa 18 ani inca merge stas. Bravo Romania, asa da!. Si cred ca diferenta de pret la consum intre ele nu prea conteaza, din moment ce unul clasic ma tine ani de zile, iar celalalt cateva luni. Sau pocneste tuburile unul dupa celalalt.

Link spre comentariu

De obicei,balasturile prea ieftine,se ard inaintea tuburilor :rade: Dar duupa inlocuirea tranzistorilor si a catorva rezistente...merg ca noi,mai departe

Adica dupa inlocuirea tuturor pieselor ca ce ai descris mai sus e aproape tot montajul :rade:
Link spre comentariu

Nu.Sa fim seriosi,2 rezistente si 2 tranzistori nu fac un balast intreg (mai are si bobine,diode,alte rezistente,condensatori...)Dar fiind asa simplu,se repara imediat,in caz ca se arde,ca am unele care merg de ceva timp fara nici o problema!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Treaba cu(,) calitatea e o problema care a venit cu vremurile noi. Ca in Romania , URSS , Polonia ,Ungaria nu se faceu lucruri de calitate? Ba da! In prezent produsele se fabrica mai la est , in PRC. Si ei au de toate,dupa pret. In RO degeaba ceri 60 lei pe o ,sa zic, o lanterna cu led care sa te tina 10ani, ca nu iei decat 40lei , asta in cel mai bun caz (si in 2 rate!) .Si cum imbogatirea rapida din comert presupune sa cumperi ieftin si sa vinzi scump ,ai nostri comercianti cumpara ce gasesc mai ieftin . Comerciantul se gandeste cum sa vanda si atrage clientul cu preturi mici, ofera lanterne la 10 lei care daca ai noroc merg 6 luni. Si romanasul cumpara la 10 lei,de fapt cumpara acelasi serviciu de cateva ori mai scump-cum zicea Marinelul? 'Sa traiti bine!' Andrei Muresanu zicea ,pe la 1840 si ceva,'desteaptate romane'.Poate acestea sant cauzele pt care cumpar din afara sau direct de la taran. Bine,curentul ,gazul ,apa si alte (pita cu E-uri) le iau de aici,sa nu gresesc. Asta despre calitate.Produsele de pe piata,nu numai ca sant chinezarii, dar sant facute si cu piese 'original' chinezesti - aici chinezii exceleaza. Fac economie si la Cu din terminale ca de: la 100 000 de loturi ori 100g de Cu ce mai economie de material poate fi raportata partidului! la ei inca sistemul asta mai e de actualitate.

Link spre comentariu

De unde credinta ca un drossel clasic ar face vreo risipa de energie?!

Pierderea de putere intr-un drossel de 18W bobinat nu e decat de vreo 4W...vax albina!

Un drossel bun pt. incaperi cu umezeala ridicata, e cel romanesc, complet ingropat in rasina epoxy, tine si 100 de ani, mai-mai ca ar merge si sub apa... :rade:

Dar ce rost are un "neon" la baie? Pt. o jumatate de ora/zi, nu faceti nici o economie, tot un bec clasic e mai bun...mai ales ca lumina e aprinsa/stinsa de multe ori pe zi acolo...

Posted Image

Link spre comentariu

Alimenteaza respectivul filament cu o tensiune mai mare decat ar trebui si in timpa il arde.

Nu cred ca aceea esta cauza. La ambele topologii (clasica sau cu invertor), filamentele sunt inseriate, deci primesc acelasi curent (vezi poza cu bobina atasata de @Spitfire, pentru varianta clasica).Innegrirea prematura a tuburilor se datoreaza de obicei subalimentarii tubului. E posibil ca unul din condensatorii de DC-blocking sa aibe pierderi, sau un tranzistor sa nu amplifice bine, sau o rezistenta in emitorul tranzistorului prea mare, si atunci tensiunea la bornele tubului sa fie decalata cu o componenta continua, astfel ca la o semialternanta, curentul sa fie prea mare, iar la cealalta foarte mic, iar pentru ca tubul are rezistenta diferentiala negativa, tensiunea la tub sa creasca foarte mult cand curentul este foarte mic, pentru a mentine arcul.Tensiunea mare pe tub e foarte periculoasa. CFL-urile fara soft-start de aia mor asa de repede. Electrodul pozitiv este bombardat foarte puternic de electroni, spulberand stratul termoemisiv, iar apoi filamentul.
Link spre comentariu

Nu-i chiar asa.Droserul ala disipa mai mult de 4W,ca altfel nu ar lucra la 60-70 de grade.Practic un neon de 18W consuma ~40W (nu VA),ca am masurat,din curiozitateUn drosel se incazeste semnificativ mai mult ca un balast electronic. Dar pentru casa,economia asta e nesemnificativaDa,neoanele care sunt alimentate in cc se inegresc la un capat (si cedeaza repede)!

Link spre comentariu

Practic un neon de 18W consuma ~40W (nu VA),ca am masurat,din curiozitate

Ati masurat FOARTE gresit, fara suparare... nu ati tinut probabil seama de defazaj, cos fi al unui drossel e 0,5.Ar fi aberant ca un tub de 18W+drossel sa consume 40W!!! :ras: In lucrarea "Iluminatul electric-indreptar" a lui Bailescu/Savopol-Ed. Tehnica,1962 balastul BIA-20 este prezentat ca inducand o pierdere de putere de 4W. De incalzit se incalzesc foarte tare doar drossel-urile turcesti si chinezariile pe care scrie Philips...un drossel BIA40 aproape ca nu se simte la mana ca ar fi cald, dupa 30 minute de functionare...dar unul bun, fabricat de Electrofar.
Link spre comentariu

Am citit mai demult un articol in Tehnium; se spunea acolo ca aceste balasturi mai noi sunt cu impendanta mai mica si fizic sunt mai mici in dimensiuni (deci astea tip bobina) si intr-adevar se incalzesc mult mai mult decat cele din poza de mai sus. S-a ajuns la solutia de a inseria 2 asemenea drosere pentru o functionare normala a tubului. Oare trebuie fazate la inseriere?.

Link spre comentariu

fazarea are sens la circuite cuplate magnetic(transformatoare) nu la bobine independentebobinele se incalzesc nu ca au impedanta mai micadimensiunea mai mica cere spire mai multe pentru aceeasi inductanta,deci sarma mai subtire si incalzire datorita R seriedimensiune mai mica inseamna lucrul cu miezul mai aproape de saturatie(nu cred eu ca pun miez mai bun) ceea ce inseamna incalzirea miezului avem 2 elemente care prin insumarea efectelor duc la un drosel excesiv de cald

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări