Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M-am apucat de urmatorul amplificator

Dumitrache_S

Postări Recomandate

Dar daca va uitati pe placa, v-ati putea da seama ce DAC aveti? Datasheet-ul DAC-ului ar fi mai usor de gasit decat schema intregului DVD.Cel mai bine ar fi sa faceti o poza la o rezolutie buna cu placa DVD-ului si s-o postati aici.Poate reusim impreuna sa identificam DAC-ul.Numai bine!

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa fac pentru ca DVD-ul nu are volum pe telecomanda si de aceea i-am pus un potentiometru de volum separat.In general vorbind nu are nici un pic de zgomot.Stima

Link spre comentariu

Nu-i vorba de zgomot, ci de felul in care se aude. Dupa convertorul digital-analog,(DAC-digital-analog converter) exista niste amplificatoare operationale cu filtre care, dupa unii, ar inrautati spectrul redat.Ca sa eliminam treaba asta, semnalul audio se ia direct de la iesirea DAC-ului si se amplifica sau se "buffer"-izeaza cu un etaj cu tub de genul celui cu 6N16B, pentru imbunatatirea redarii armonicilor de ordin par, ce suna mai cald si plac mai mult urechii. Insa, cum va spuneam, parerile sunt impartite: unii considera efectul "lampizarii" ca fiind real, iar altii pierdere de timp si resurse. Ca sa vi se confirme sau infirme lucrul asta, nu trebuie decat sa incercati si sa lasati propria ureche sa judece.Iar ca "lampizarea" sa aibe efect, etajul cu tub trebuie intercalat musai intre iesirea DAC-ului (convertorul digital-analog) si un alt amplificator, de preferat tot cu tuburi; dvs aveti de unde alege! :da Numai bine!P.S. Etajul meu cu 6N16B a iesit asa:

post-71315-13982958133_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Niste poze cu amplificatorul puteti pune?De auzit, cum se aude?Ati incercat sa inversati infasurarea secundara la trafo out?...conteaza cand are NFB. Inceputul bobinelor trafului e marcat cu un punct pe schema simulata de Dl. Lazaroiu.Nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar intreb, asa mai invat si eu ceva.

Link spre comentariu

Am terminat acest amplificatorhttp://postimage.org/image/czzfuvtf9/Tensiunea de alimentare este de 340VProbleme;Tensiunea pe catod la GU50 este de 74V si se incalzeste rezistenta de pe el (catod)foarte tare.Va rog niste sfaturiRezistenta mea este de 450 ohmi la 50 de vati

Este prea mare curentul catodic, rezistorul disipa cam 11w, practic pt un rezistor este bine sa se majoreze puterea calculata de 8-10 ori deci rezistorul ar trebui sa aibe aprox 100w. Problema este ca tubul lucreaza la limita max de disipatie pe anod, nu va rezista prea mult , in plus la acest curent este greu de evitat saturarea transformatoruluiSfatul meu este sa reglezi curentul anodic la aproximativ 90mA modificind R3 cu un potentiometru de 250 ohm
Link spre comentariu

Refa legaturile in amplificator,ai bucle de masa.Acestea sunt si mai evidente atunci cand avem reactie..Pune aparatul de masura pe rezistenta aia,tensiunea de 74v fluctueaza sau e constanta?

Link spre comentariu

Refa legaturile in amplificator,ai bucle de masa.Acestea sunt si mai evidente atunci cand avem reactie..Pune aparatul de masura pe rezistenta aia,tensiunea de 74v fluctueaza sau e constanta?

Fara potentiometru de intrare legat am un brum sesizabil cand leg potentiometrul se mareste.Parerea mea este ca este sensibilitatea prea mare.Daca U1 il avem de 25V ,eu il am de 70 si tot asa toate tensiunile sunt aproape duble.Lucrez de azi dimineata la el si maine am sa pun toate tensiunile reale.Stima si va multumesc anticipat.
Link spre comentariu

Parerea ta e gresita.Ai o frumoasa bucla de masa.Zgomotul creste cu cat consumul montajului va fi mai mare...si invers. Vezi ca si lampile astea au o limita.Schema nu este una de joaca,oscilatiile pot sa apara usor,leagaturile de masa la acest amplificator sunt cruciale. Conexiunile intre lampi trebuie sa fie cat mai scurte posibil! Si pentru ca ai problema cu consumul marit,ai si problema zgomotului. remedieaza pe prima si poate scapi de a doua.

Link spre comentariu

Parerea ta e gresita.Ai o frumoasa bucla de masa.Zgomotul creste cu cat consumul montajului va fi mai mare...si invers. Vezi ca si lampile astea au o limita.Schema nu este una de joaca,oscilatiile pot sa apara usor,leagaturile de masa la acest amplificator sunt cruciale.

Da dar eu la intrare nu am conectat nimic ( cablu RCA) si cu cit dau volumul mai mare asa cerste si zgomotul.Stima
Link spre comentariu

Pentru ca ai problema cu consumul marit,ai si problema zgomotului. remedieaza pe prima si poate scapi de a doua.Tu in schema ai un C3 de 100uf.Tu fizic ai doua sau doar unul singur pt ambele montaje?

Link spre comentariu

Refa legaturile in amplificator,ai bucle de masa.Acestea sunt si mai evidente atunci cand avem reactie..

Pune aparatul de masura pe rezistenta aia,tensiunea de 74v fluctueaza sau e constanta?

Fara potentiometru de intrare legat am un brum sesizabil cand leg potentiometrul se mareste.Parerea mea este ca este sensibilitatea prea mare.Daca U1 il avem de 25V ,eu il am de 70 si tot asa toate tensiunile sunt aproape duble.Lucrez de azi dimineata la el si maine am sa pun toate tensiunile reale.

Stima si va multumesc anticipat.

Daca luam in calcul dispersia parametrilor tuburilor comparativ cu modelele de catalog (perfecte) ; fabricantul tubului,loturile de fabrica,echivalentele mai mult sau mai putin precise,uzura tuburilor si altele,a trebuit sa inserez in schema originala rezistenta R13 din care se poate regla foarte usor curentul anodic pentru tubul final GU50,deci putere disipata anodica, masurand in punctele de pe schema;fie tensiunea pe grila (grilele) de comanda,fie tensiunea in catodul tubului final GU50 fie curentul anodic (o masuratoare mai dificila si mai periculoasa!!!!) si va veti stabili la un Pda=21W...22W,pentru inceput.

Dupa ce puneti lucrurile la punct puteti "ridica" incet Pda pana sub limita de Pdamx=40W.

Cu cat veti lucra cu Pda mai spre limita maxima cu atat viata tubului se va scurta,chiar daca aceste tuburi sunt militare,foarte bine facute si extrem de rezistente.

Am luat in considerare si faptul ca dv. ati spus ca tensiunea pe bara de plus este de 340V.

Tot pe aceasta schema o sa gasiti si filtrul R12,C5,filtru ce l-am considerat necesar avand in vedere curentul foarte mic la care lucreaza tubul U1,adica Ia[u1]=0.68mA.

Daca totul este ca in schema nu vad de ce nu ar functiona bine GU50 in aceasta configuratie (!?).

Aceasta schema avand cuplaj galvanic de la intrare pana la tubul final,punerea la punct si buna functionare dar si stabilitatea depind foarte mult de CALITATEA tuturor componentelor.

Dupa ce veti stabili o valoare pentru R13 (semireglabil) pentru ambele canale,atunci puteti inlocui acesti semireglabili cu rezistente cu valorile gasite,preferabil ca toate rezistentele din acest amplificator sa fie de 1W,bineinteles ca R8 trebuie sa fie de puterea recomandata.

Link spre comentariu

Va multumesc din suflet , maine am sa fac modificarile de rigoare.Stim si respect la toti cei care mi-au raspuns la intrebarile mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări