Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M-am apucat de urmatorul amplificator

Dumitrache_S

Postări Recomandate

@Kosmin

posibil ca varianta asta a ta trebuie trecută pe curenţi ceva mai mari 4-5mA, 2x(2-2,5mA) în defazorhttp://postimg.org/image/bkqgeq6z7/

astfel cred că va sta mai bine la 20khz

Am incercat si la curenti mai mari prin diferential,insa raspunsul la 20KHz cu rezistenta in emitori este acelasi (forma de unda deformata ).Trebuie luat in calcul evolutia impedantei rezistentei de 1.2Meg odata cu cresterea frecventei comparativ cu un CCS care la randul lui depinde de tranzistori folositi,cu BF450 se comporta cel mai bine (vedeti evolutia impedantei in poza postata de @Kosmin la #394).

Poate fi gandit un alt tip de CCS care sa raspunda cerintelor noastre in cazul acestui amplificator hibrid,asta daca vrem sa mai aducem ceva imbunatatiri.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am sa construiesc acest montaj si am sa cumpar tranzistoare deoarece sunt si eu curios  de rezultat .

Stima .

Editat de dumitrache_s
Link spre comentariu

@Kosmin

posibil ca varianta asta a ta trebuie trecută pe curenţi ceva mai mari 4mA, 2x2mA în defazorhttp://postimg.org/image/bkqgeq6z7/

astfel cred că va sta mai bine la 20khz(cu hFE/2mA  cât mai mare Q1/Q2 Lăzăroiu eventual Q1/Q2 cu C în coadă marcaj)

practic Q1/Q2 nu cuplează prea grozav la 20khz(trebuie diminuat cumva efectul capacităţilor ccs/q1/q2)

Rezistenta de iesire a bipolarului e data de tensiunea Early si curentul de colector, mai exact Ro=Va/Ic.

Marind Ic ... e clar ca acest Ro va scadea. In schimb se pot cauta alti tranzistori cu tens. Early mai mare sau se poate aborda alta topologie (cascode etc).

Astfel ca la 5mA fata de 0,5mA (la 20kHz de ex) vom gasi 9Mohmi/10 adica ~0.9Mohm in schema de mai sus.

Link spre comentariu

aş fi curios să văd aici numai defazorul(ieşirile) recalibrat pus să lucreze cu ccs-4mA pentru 50Khz/sinus(sau mai mult 200Khz poftim)

comparativ cu situaţia 600µA(ccs) 50khz/sinus(sau mai mult 200Khz poftim)

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2016/post-175212-0-53543300-1458628592.png

pentru o mai bună edificare.

rogute fă dumneata dacă vrei acest oficiu

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am edificat. Nu OT-urile si nici lampile finale au creat acea sinusoida deformata  ci partea de atac cu SS.

Astept cu nerabdare rezultatele dupa inplementarea CCS-ului si impresiile constructorului.

Am intervenit in acest subiect deoarece am si eu in lucru un PP cu GU50 (de aproximativ 2 ani) pe care nu am reusit sa il termin...tocmai din aceasta teama.

Stima.

Link spre comentariu

pentru R7 din schema asta

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2016/post-175212-0-53543300-1458628592.png

văd o valoare mult mai mică(100Ω-1kΩ) evident scade simultan şi R10, consider schema Lăzăroiu foarte elegantă ar trebui insistat astfel încât să răspundă corect pentru sinus 10.000-20.000Hz

înrămez această schemă Lăzăroiu sau o derivată a ei imediat după ce se va cuminţi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

posibil cu aceste valori dă mai bine pentru 20.000Hz-sinus etc(eventual se poate înlocui ccs cu o rezistenţă 20k* cu +80V/V4 la oha să vedem cum se manifestă comparativ)

necesar un sinus in/out suprapus(rescalare amplitudine)

PS evident pentru mine prezintă interes schema asta(şi numai schimbarea valori R7/1k-R10/22K în schema iniţială trebuie să aducă rezultate benefice 20.000Hz-sinus)Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

sau o variantă nfb uşor diferită(dependentă oarecum de de Ri/V3 sursa de semnal, pentru diminuarea dependenţei se poate înseriata o rezistenţă circa 18K cu sursa de semnal V3)
Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nici nu se pune problema sa lucram cu mai mult de 0.6mA prin CCS,tot ce depaseste acest curent strica toate performantele amplificatorului incepand de la simetria semnalelor defazate pe grilele de comanda pana la distributia armonica si chiar raspunsul in frecventa.

Cred ca se pot lua in seama pentru aceasta configuratie doua idei bune si anume:

- implementarea acestui CCS propus de colegul @kosmin si

- modificarea valorilor pentru rezistentele din bucla de NFB propusa de colegul @valderama,

din punctul meu de vedere aceste doua modificari aduce un castig important in ceea ce priveste performantele acestui hibrid,un amplificator extrem de simplu si la indemana oricui,cine mai are timp poate sa mai "slefuiasca" pe ici pe colo si poate sa mai aduca ceva imbunatariri,peste tot e loc de mai bine,nu-i asa ?

Schema cu modificarile facute si rezultatele din simulare:

post-175212-0-96302100-1458719120_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Si schema acestui hibrid cu un CCS performant propus de colegul @Victor,care ar fi trebuit sa intervina direct atata timp cat aici este vorba de un forum tehnic iar d-lui dupa cate stiu are o vasta experienta in amplificatoarele cu SS...

post-175212-0-88639500-1458724694_thumb.png

Link spre comentariu

aş fi curios să văd aici numai defazorul(ieşirile) recalibrat pus să lucreze cu ccs-4mA pentru 50Khz/sinus(sau mai mult 200Khz poftim)

comparativ cu situaţia 600µA(ccs) 50khz/sinus(sau mai mult 200Khz poftim)

pentru o mai bună edificare.

rogute fă dumneata dacă vrei acest oficiu

Am rulat o mica simulare cu etajul de intrare din schema aferenta. Fiind in bucla deschisa i-am adaugat si pe cealalta intrare aceeasi structura (RC). Sunt capturate mai jos 3 situatii: 1. var. clasica 1M2+600v; 2. var. ccs 0,6mA si 3. var. ccs 4mA. Evident ca sarcina am modificat-o astfel incat negativarea sa ramana aceeasi pentru etajul final. Cam asta a iesit:

Var.1 schema:

Posted Image
50kHz:
Posted Image
200kHz:
Posted Image

Var. 2 schema:
Posted Image
50kHz:
Posted Image

200kHz:
Posted Image

Var. 3 schema:
Posted Image
50kHz:
Posted Image

200kHz:
Posted Image
Link spre comentariu

da, simetrie totală ac dc(rămâne în studiu buclă închisă posibil prin R7, decuplată R7 din masă şi dusă la ieşire)

în buclă închisă(nfb, schema întreagă) posibil să apară ceva "bâzdâcuri"(simularea va include fuga-fazei dată de OT la capetele benzi).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Victor m-a intrebat ce se intampla daca nu ai prin sertar BF450 si folosesti tot BC-uri "chioare". Impedanta variaza cam asa:

Var. cu BF450:

Posted Image

Ro_ccs:

Posted Image

Var. cu BC-uri(chioare):

Posted Image

Ro_ccs:

Posted Image

Cursorul a fost pozitionat la 1,2Mohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări