Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M-am apucat de urmatorul amplificator

Dumitrache_S

Postări Recomandate

@Valderama

Sunt foarte curios ce rol important joaca valoarea rezistentei R5 ?

Daca nu va suparati, puteti sa imi explicati ?

Citeste cu atentie aici :        http://vega.unitbv.ro/~pana/cia.c/Capitolul%203.pdf             ( cam pe la pagina 39...!) si vei intelege ce inseamna un CCS si ca acea rezistenta este un CCS aproape perfect .

Doamne! daca as avea eu ani tai zau daca m-as dezlipi de stiudiu si carti,cutii gaurite si circuite imprimate vei avea timp suficient sa faci.

Rares! incearca sa intelegi bazele electricitati si in speta ale electronici,o sa vezi cat de simplu iti va prea atunci cand te vei uita pe o schema ca pe o poza oarecare in care vei "distinge" totul dintr-o privire.

Vorba lui T.Arghezi : "Pacat ca D-zeu a dat tineretea pe mana copiilor...!"

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

De dragul simplitatii schemei cred ca mergea si o sursa de curent constant cu 2-BC-uri (sa nu zic tl431) alimentate din tensiunea de filament a finalelor redresata si stabilizata ca sa nu mai aducem acei 600V in zona diferentialului din intrare.

Link spre comentariu

Ar putea fi o varianta de ccs "low-voltage" simpla :

Posted Image
Variatia rezistentei vazuta in colectorul lui Q2 in alternativ:
Posted Image
Bag seama ca pe la 220-250kHz tot mai are 1,2Mohmi.

Daca are timp @LMO poate mai ruleaza o simulare si cu aceasta sursa de curent constant, sa vedem macar daca se pastreaza parametrii schemei.

In varianta 2.0 se poate cascoda iesirea si decupla baza lui Q2 etc. dar in spiritul simplitatii schemei cred ca functioneaza si varianta de mai sus.
Link spre comentariu

Oscilogramele promise , in prima poza avem o oscilograma cu semnalul de intrare .

Aveti toate datele pe ecranul osciloscopului :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

cam mică tensiunea la bornele sarcini (12,5Vrms în medie) 8Ω desigur depinde pentru ce amplitudine se intra în limitare(sinus), mă aşteptam să văd o tensiune ceva mai mare ,răspuns bun la joase sinus 20hz ,ceva mai slăbuţ răspunsul pentru 20Khz-sinusoricum felicitări pentru realizare şi la mai multePS  instructiv când sunt prezentate oscilograme(atunci când se poate).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca incepator, vin si intreb... in poza 2 si 3 sinusoida nu pare a fi perfecta(un pic trage spre dreapta), care ar fi motivul si cum poate fi remediata.

Interesant ar fi fost ca cele doua semnale, cel de intrare si cel de iesire sa fi fost pe acelas osciloscop.

Nu stiu sa comentez mai multe ...asa ca ii las pe cei mai avizati ca mine (asa mai invat si eu...si nu numai)

Stima.

Link spre comentariu

Patefon, am mai pus si eu linkul acesta http://ttradio.net/tube_output_transformer_concept_pictures/ facind referire la curba frumoasa de histerezis ce o obtine Tamura. Asta aratind stiinta lor de a face transformatoare.

1.- Acelea sunt curbele de histerezis ale transformatoarelor nu ale miezurilor si sunt valabile numai in acel punct de masura/vizualizare. Cu alta tensiune de masura si la alta frecventa vom avea alte curbe.

Am presupus ca toate transformatoarele au fost testate in eceleasi conditii altfel comparatiile nu sunt relevante.

2.- Ce se scrie in text e aberant. Desenul asta http://ttradio.net/wp-content/uploads/2015/10/magcurrent_10.png se refera la joasa frecventa unde miezul intra partial in saturatie. Se vede si dupa curba de histerezis sub forma de "S". La o frecventa mai mare si/sau tensiune mai mica nu mai avem acel "S". La ferosiliciu devine o curba ovala spre rotunda. Acel desen nu e valabil si la inalta frecventa.

3.- Distorsiunile date de miez au valori mari doar la joasa frecventa. La o frecventa de test de 10kHz distorsiunile miezului sunt atit de mici incit nu se merita a fi luate in considerare.

4.- Distorsiunile din oscilogramele la 10kHz si 20kHs ale lui dumitrache_s nu provin din miez.

Link spre comentariu

Va multumesc dar meritele cele mai mari le are domnul Lazaroiu .

Mai am un amplificator pp cu tuburi miniatura si apoi ma gandesc sa trec de 100 W .

Stima .

Link spre comentariu

Ca incepator, vin si intreb... in poza 2 si 3 sinusoida nu pare a fi perfecta(un pic trage spre dreapta), care ar fi motivul si cum poate fi remediata.

Interesant ar fi fost ca cele doua semnale, cel de intrare si cel de iesire sa fi fost pe acelas osciloscop.

Nu stiu sa comentez mai multe ...asa ca ii las pe cei mai avizati ca mine (asa mai invat si eu...si nu numai)

Stima.

Deformarea formei de unda 20KHz la acest amplificator nu este din cauza transformatorului de iesire (in simulare se observa aceeasi deformare a formei de unda) ci este din cauza comportamentului defazorului in cazul asigurari unui curent constant cu o rezistenta in emitori comuni,se dovedeste ca un CCS este cel mai potrivit pentru aceasta aplicatie corectand daca pot spune asa,raspunsul sinus la 20KHz.

In ceea ce priveste formele de unda masurate pe acest amplificator...ce pot sa spun (!?),este bine dar se putea si mai bine dar pana la urma important este rezultatul final,se aude bine ???...perfect,asta am urmarit,nu-i asa ??

Pentru oscilograma la SQW 10KHz mi-ar fi placut o alta baza de timp ca sa se poata vedea mai bine oscilatiile pe paliere,cred ca oarece "bibileala" mai poate aduce imbunatatiri acestui amplificator.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In oscilogramele de mai jos obtinute din simulare,se observa exact acelasi comportament la 20KHz sinus ca si in cazul real si mai ales putem constata ca semnalul deja vine deformat pe G1 tuburi finale.Dupa atasarea unui CCS in diferentialul de intrare se va constata clar imbunatatirea formei semnalului pe sarcina ca dealtfel si pe grilele de comanda tubri finale GU50.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dl.Dumitrache,poate va faceti timp si pe o placuta de test faceti acest mic CCS,tensiunea de 12V o faceti din tensiunea de filamente GU50 (redresat,filtrat simplu CRC),apoi comparati rezultatele sunetului si mai apoi vedeti oscilogramele atunci cand veti mai avea prilejul sa va deplasati la colegul dv.,sau cu alt osciloscop nu este obligatoriu sa fie unul digital.

post-175212-0-53543300-1458628592_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@Kosmin

posibil ca varianta asta a ta trebuie trecută pe curenţi ceva mai mari 4mA, 2x2mA în defazorhttp://postimg.org/image/bkqgeq6z7/

astfel cred că va sta mai bine la 20khz(cu hFE/2mA  cât mai mare Q1/Q2 Lăzăroiu eventual Q1/Q2 cu C în coadă marcaj)

practic Q1/Q2 nu cuplează prea grozav la 20khz(trebuie diminuat cumva efectul capacităţilor ccs/q1/q2)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări