Dumitrache_S Postat Februarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Am mai facut o cutie pentru urmatorul preamplificator : http://imgur.com/a/GOmyY Astept sa-mi simuleze domnul Lazaroiu schema si ma apuc de treaba . Editat Februarie 20, 2016 de dumitrache_s Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Asa parca mai merge..frumoasa cutia, bravos, moncher! Editat Februarie 20, 2016 de Untold Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Am mai facut o cutie pentru urmatorul preamplificator : http://imgur.com/a/GOmyY Astept sa-mi simuleze domnul Lazaroiu schema si ma apuc de treaba . Dl.Dumitrache,schema de preamplificator low voltage cu ECC82,este o gluma pentru un preamplificator HI-FI la tensiunea anodica de 9V pe bara de +Ua,tubul lucrand la radacina carateristicilor intr-o zona extrem de neliniara si instabila.Aceasta schema este un booster overdrive pentru chitara,adica ceva care asigura o amplificare la gain maxim de 4,2 distorsiuni (5%....>13%) de overdrive "utile" unui amplificator de chitara.In consecinta nu merita investitia pentru aplicatiile dv.In acea cutie,ar fi potrivit un preamp &RIAA corector,sau chiar un corector de ton pe trei canale,uneori foarte util intr-un lant audio,parerea mea. In imaginile de mai jos aveti schema dar si diagrama Bode (banda de frecventa) pentru acel preamp.,de fapt booster overdrive,pana la urma poate ar fi util unui impatimit constructor de pedale pentru chitara. Editat Februarie 20, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
romicap Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Senzational regulatorul de ton , imi aduce aminte de primul meu amplificator facut cu multa vreme in urma .Simplu si suficient . Editat Februarie 20, 2016 de romicap Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 Dl.Dumitrache,schema de preamplificator low voltage cu ECC82,este o gluma pentru un preamplificator HI-FI la tensiunea anodica de 9V pe bara de +Ua,tubul lucrand la radacina carateristicilor intr-o zona extrem de neliniara si instabila.Aceasta schema este un booster overdrive pentru chitara,adica ceva care asigura o amplificare la gain maxim de 4,2 distorsiuni (5%....>13%) de overdrive "utile" unui amplificator de chitara.In consecinta nu merita investitia pentru aplicatiile dv.In acea cutie,ar fi potrivit un preamp &RIAA corector,sau chiar un corector de ton pe trei canale,uneori foarte util intr-un lant audio,parerea mea. In imaginile de mai jos aveti schema dar si diagrama Bode (banda de frecventa) pentru acel preamp.,de fapt booster overdrive,pana la urma poate ar fi util unui impatimit constructor de pedale pentru chitara.Nici pentru chitara nu este bun,stiu citiva care au pierdut timpul cu asa ceva,spunindu-le sa nu abordeze acea schema.ECC82 functioneaza corect de la 180V in sus.Senzational regulatorul de ton , imi aduce aminte de primul meu amplificator facut cu multa vreme in urma .Simplu si suficient .Mai bine zis simplu si ineficient,acel reglaj de "ton" de fapt taie doar inaltele,plaja de reglaj este destul de mica. Link spre comentariu
romicap Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Am scris suficient nu eficient ...este o mare diferenta ! E totusi un regulator chiar daca taie doar inaltele si cred ca este primul tip din istoria regulatoarelor de ton . Daca altcineva stie sa fi existat altfel de regulator de ton inaintea acestuia sa`l posteze . La asta m`am referit... Editat Februarie 20, 2016 de romicap Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Cu oarece modificari, cred ca acest "distors" s-ar putea transforma intr-un "voice morpher" prin care ai putea sa-ti injuri sefii la telefon fara sa te recunoasca... Catalin, ai sefi de treaba sau nu? Editat Februarie 20, 2016 de Untold Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Februarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2016 Categoric da. Nu am sa fac acest preamplificator intucat nu sunt chitarist. Deoarece am facut cutia si am montat soclurile pe cablajele de test, am sa fac acelasi preamplificator cu PCF802 sau poate imi pica alta schema. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) Am scris suficient nu eficient ...este o mare diferenta ! E totusi un regulator chiar daca taie doar inaltele si cred ca este primul tip din istoria regulatoarelor de ton .Daca altcineva stie sa fi existat altfel de regulator de ton inaintea acestuia sa`l posteze . La asta m`am referit...Se mai poate face un "regulator de ton" la fel de ineficient,daca ghicesti cum iti trimit o rachie irlandeza,la fel de simplu. Editat Februarie 21, 2016 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) ...va rog sa-mi simulati si mie aceasta schema... Respectând întocmai schema și simulând pe Multisim 11 eu am găsit rezultatele din atașamente. Alimentarea se face la 12 V. Simularea s-a făcut cu modelul aflat în biblioteca simulatorului. In atașamentul 1, semnalul are nivelul de 0,1 mVvv. Amplificarea maxima, este de 32,5 dB. Pentru o marja de atenuare de +/-3dB, răspunsul în frecventa este cuprins intre 17 Hz și 35 kHz. THD-ul la un volum maxim, este de 0,007%. Pentru un preamplificator care lucrează la rădăcina caracteristicilor, nu este chiar rău. Totuși, ținând cont ca prin adăugarea etajului final, toate aceste caracteristici se vor altera, ar fi preferabila cel puțin dublarea tensiunii de alimentare și tatonarea rezistentelor din schema pentru creșterea frecventei limita maxime, la cel puțin 100 kHz. Părerea mea este, ca ceva sigur și de o calitate mai buna, se poate obține undeva la o tensiune de alimentare de peste 40 V. Pentru obținerea la ieșire a unui nivel de 0,1 Vvv, rezultatele sunt cele din atașamentul 2. Singurul care se alterează este THD-ul, care încă rămâne acceptabil. Pentru 1 Vvv la ieșire, rezultatele din atașamentul 3 sunt într-adevăr modeste. Editat Februarie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) Respectând întocmai schema și simulând pe Multisim 11 eu am găsit rezultatele din atașamente. Alimentarea se face la 12 V. Simularea s-a făcut cu modelul aflat în biblioteca simulatorului. In atașamentul 1, semnalul are nivelul de 0,1 mVvv. Amplificarea maxima, este de 32,5 dB. Pentru o marja de atenuare de +/-3dB, răspunsul în frecventa este cuprins intre 17 Hz și 35 kHz. THD-ul la un volum maxim, este de 0,007%. Pentru un preamplificator care lucrează la rădăcina caracteristicilor, nu este chiar rău. Totuși, ținând cont ca prin adăugarea etajului final, toate aceste caracteristici se vor altera, ar fi preferabila cel puțin dublarea tensiunii de alimentare și tatonarea rezistentelor din schema pentru creșterea frecventei limita maxime, la cel puțin 100 kHz. Părerea mea este, ca ceva sigur și de o calitate mai buna, se poate obține undeva la o tensiune de alimentare de peste 40 V. Pentru obținerea la ieșire a unui nivel de 0,1 Vvv, rezultatele sunt cele din atașamentul 2. Singurul care se alterează este THD-ul, care încă rămâne acceptabil. Pentru 1 Vvv la ieșire, rezultatele din atașamentul 3 sunt într-adevăr modeste. Daca respectam schema asa cum a fost propus acest montaj,adica sa avem pe bara de +Ua=9V si chiar 12V,cu tot respectul,dar in simularea dv. s-au strecurat niste greseli.Eu nu gasesc un PSF pentru ECC82(primul si chiar al doilea tub) cu Ua=1.26V...5V fata de catod,pentru diverse pozitii ale potentiometrului din catod si un curent anodic de numai 17uA...35uA,in conditiile in care declarati acel THD,dupa parea mea ceva este gresit.Modelul utilizat de mine nu este din libraria Lt.Spice ci este un model real generat dupa cateva tuburi ECC82. Sunt curios sa vad o familie de caracteristi in zona Ua=5V si Ia=17uA. Acest montaj este un mare generator de distorsiuni,proiectat tocmai pentru un overdrive de chitara,sigur asta,in niciun caz pentru amplificari HI-FI.Daca dorim amplificari HI-FI alimentate la tensiuni reduse,putem utiliza ECC86 sau chiar ECH83,tuburi ce se gasesc foarte greu. P.S tensiunile si cutrenti de pe schema sunt cei REALI dintr-un montaj practic facut pe masa la repezeala cu un ECC82 TESLA si o baterie "anodica" de 9V iar filamentul alimentat la 6,3V~ din traf.Oricine poate insira pe masa in cateva minute un astfel de montaj si se poate convinge singur,iar THD-ul este cu adevarat overdrive !!!!! Daca vom majora tensiune pe bara de +Ua la cel putin 200V totul incepe sa capete sens. Editat Februarie 21, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) da domnule Lăzăroiu aveţi dreptate, vedem o simulare de tip fiasco(lipsită de un fundament real "THD-ul la un volum maxim, este de 0,007%" cu un tub 12AU7 pus să lucreze la fantasmagorica tensiune anodică 9V). cine poate considera datele/rezultatele din simularea cu pricina(12AU7 9V) ca fiind apropiate de realitate ?! Editat Februarie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) ...in simularea dv. s-au strecurat niste greseli... Imi pare rau, dar eu doar am facut o verificare rapida cu ceea ce am avut la dispozitie. Daca nu regasiti psf-ul pe datele de catalog, cu tot respectul va trebui sa il atentionati pe autorul modelului, domnul W. Marshall Leach Jr. Acel THD, care va deruteaza, corespunde unui semnal de nivel foarte mic la intrare. Discutia mea a fost facuta dupa acest criteriu. La urma urmei, este vorba despre un preamplificator si nu despre un amplificator final. Exercitiul pe care il fac tinerii in legatura cu montaje cu tuburi alimentate la tensiuni mici, este destul de util. Tin minte ca in anii '80, era o adevarata frenezie in construirea montajelor cu tuburi la tensiuni joase. Banuiesc ca daca schema circula pe Internet, atunci cineva a conceput-o si construit-o. Eu nu am realizat-o practic. De aceea, este posibil sa aveti dreptate. Poate era mai bine sa nu ma amestec! * 12AU7A Triode EWB Model 8/96, Rev. 1.0 (fp)* -------------------------------------------------------------------* This model is provided "as is", with no warranty of any kind,* either expressed or implied, about the suitability or fitness* of this model for any particular purpose. Use of this model* shall be entirely at the user's own risk.* For a discussion about vacuum tube modeling please refer to:* W. Marshall Leach, jr: "SPICE Models for Vacuum-Tube Amplifiers";* J. Audio Eng. Soc., Vol 43, No 3, March 1995.* -------------------------------------------------------------------* This model is valid for the following tubes:* 12AU7A/ECC82, 6680, 6C4/EC90, 12DW7/7247 (Unit #2);* at the following conditions:* Plate voltage : 0..400V* Grid voltage : 0..-18V* Cathode current: 0..30mA* Connections: Plate* | Grid* | | Cathode* | | |*SUBCKT 12AU7A P G K*Section 1BE1 2 0 v=v(P,K)+18.28*v(G,K)R1 2 0 1.0KBGp P K i=10.88E-6*(pwr(v(2),1.5)+pwrs(v(2),1.5))/2Cgk G K 1.6PCgp G P 1.5PCpk P K 0.5P Editat Februarie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) Imi pare rau, dar eu doar am facut o verificare rapida cu ceea ce am avut la dispozitie. Daca nu regasiti psf-ul pe datele de catalog, cu tot respectul va trebui sa il atentionati pe autorul modelului, domnul W. Marshall Leach Jr. Acel THD, care va deruteaza, corespunde unui semnal de nivel foarte mic la intrare. Discutia mea a fost facuta dupa acest criteriu. La urma urmei, este vorba despre un preamplificator si nu despre un amplificator final. Exercitiul pe care il fac tinerii in legatura cu montaje cu tuburi alimentate la tensiuni mici, este destul de util. Tin minte ca in anii '80, era o adevarata frenezie in construirea montajelor cu tuburi la tensiuni joase. Banuiesc ca daca schema circula pe Internet, atunci cineva a conceput-o si construit-o. Eu nu am realizat-o practic. De aceea, este posibil sa aveti dreptate. Poate era mai bine sa nu ma amestec! Modelul lui W.Marshall Leach NU este gresit ci simularea dv.,eu la simularea dv. am facut referire.Modelul este OK,vedeti o simulare P.Spice cu acest model iar rezultatul este cel din realitate masurat de mine practic. Daca o schema circula pe net nu inseamna ca este si buna sau corecta,mai mult decat atat eu am specificat clar ca este vorba de un efect overdrive pentru chitara,adica ceva care distiorsioneaza controlat,daca putem spune asa,in niciun caz nu este vorba de un preamplificator HI-FI cu THD atat de mic,sa fim seriosi,eu il am pe masa si nu vorbesc prostii !!!! Nu trebuie sa va suparati,doar discutam fara sa avem pretentia ca nu gresim sau ca intotdeauna trebuie sa avem dreptate,pana la urma este problema dv. daca va bagati intr-o discutie sau nu,nu-i asa ? Editat Februarie 21, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) ...,eu la simularea dv. am facut referire.Modelul este OK,vedeti o simulare P.Spice cu acest model iar rezultatul este cel din realitate masurat de mine practic... Verificati inca odata diferentele dintre scheme. Este normal sa obtineti alte rezultate cu o tensiune anodica de 9 V, fata de 12 V la simularea mea. In plus as mai putea cita si alte diferente: R4=1M/0,47M; C3=0,047u/0,47u; Rv1=25k la mine (50 % din nominal); Rv2=50k la mine (50 % din nominal); nivel semnal la intrare 0,1 Vvv versus 0,0333 V in cel mai nefavorabil caz expus de mine mai sus. De curiozitate, ce nivel aveti la iesire pentru acest semnal? Dumneavoastra ati evaluat negativarea grilei in domeniul 0... 0,9 V. De unde stiti ca in cazul concret pe care l-ati simulat nu va aflati cu valoarea de psf a negativarii sub nivelul de 0,1 V al semnalului? Analizele dv, trebuie sa fie foarte atent facute. Eu nu am facut altceva decat sa desenez schema pe simulator. Daca am vre-o greseala concreta, atunci semnalatimi-o. Simularea poate fi eronata, doar din cauza unei asemenea greseli. Pentru verificare, am adaugat in atasament si parametrii psf ai schemei din cazul 3 al postarii 325. Editat Februarie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum