Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare turatie flex Einhell 11.000 RPM

Arise

Postări Recomandate

...Vreau sa reduc dimensiunile la niste profile din aluminiu. Exact cam ca in poza atasata.Am o banuială ca acel polizor cu banda nu se invarte la 11.000 RPM...

Daca adaosul care trebuie indepartat este mai mare de 1...3 zecimi de milimetru, atunci trebuie facut printr-o operatie de frezare. Altminteri, nu numai ca operatia va fi costisitoare prin consum energetic mare si cantitati mari de panza abraziva utilizata, ci se va modifica si forma regulata a produsului prelucrat. Prin slefuire nu se poate controla uniformitatea adaosului indepartat. Acea masina de slefuit cu banda (nu este polizor) poate avea o turatie a motorului de antrenare de cel mult 3000 rpm. Important este insa ce viteza liniara are banda antrenata. Intrucat antrenarea benzii se face cu un tambur cilindric, aceasta viteza liniara depinde de diametrul acestui tambur. Daca acest diametru este de ordinul a 200...250 mm, atunci vitezele liniare ale benzii sunt apropiate ca marime cu al unui disc de 100 mm, care se roteste la turatia flexului.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costinium6

5

• Arise

5

• fenobarbital

2

• mihaighe

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atunci cand este vorba despre chestiuni tehnice, nu este cazul sa parasim topicul in favoarea mesajului privat. Raspund deci aici PM-ului primit de la @Arise.

Daca am inteles bine, nu dispui de fapt de acea masina de slefuit cu banda. In activitatea mea am intalnit astfel de masini. Ele sunt de o simplitate extrema. Au un batiu-suport, peste care evolueaza banda de abraziv pe suport textil. Aceasta banda, care este continua (lipita cap la cap) este antrenata de un tambur, fixat direct pe arborele unui motor, care are de regula o turatie de 3000 rpm. Diametrul tamburului masinilor pe care le stiu eu (de provenienta industriala) era de aproximativ D=300 mm. Avand in vedere ca viteza liniara a benzii in mm/min, este data de relatia v=πnD, putem compara aceasta viteza liniara cu viteza periferica (maxima) a unui disc cu diametrul de 115 mm, fixat in flex.

1 - Pentru banda abraziva pe suport textil avem: vbanda=πx3000x300≅2827433 mm/min, adica aproximativ 47 m/s;

2 - Pentru discul din flex avem: vdisc=πx11000x115≅3974115 mm/min, adica aproximativ 66 m/s.

Daca avem in vedere ca in centrul discului viteza liniara este nula, atunci viteza medie de aschiere este undeva in jurul a 33 m/s. Ceea ce inseamna ca te situezi sub viteza liniara a unei masini de slefuit cu banda abraziva. Parerea mea, asa cum spuneam si mai sus este sa renunti la micsorarea turatiei, care se face si cu micsorarea puterii flexului.

Link spre comentariu

Corect, nu dispun de acea mașină. Am văzut-o în Obi la aprox. 300 lei, dar sincer nu aș cumpăra-o pentru că nu aș avea ce face cu ea. Totuși am remarcat că banda abrazivă are în spate și un suport pe care se poate sprijini la nevoie. Asta corelată cu mișcarea liniară duce probabil la rezultate mult mai bune decât discul abraziv montat pe circular. Când spun rezultate mult mai bune mă refer la operațiunea de ajustare a muchiilor tăiate inegal cu fierăstrăul de mână, evident.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator Shady

Buna ziua! Am si eu un flex bosch de 2300W si 6500rot/min, iar unul mic de 600W si 11000rot/min. La unul din ele (dati cu parerea care),vreau sa ii pun un regulator de turatii pentru a-l folosi la polisare auto. Eu am scos un regulator de turatii dintr-un blender, aveti si poza. Nu sunt sigur ca acela e un regulator de turatii, dar rolul asta il avea la blender :nas: . Va rog frumos, daca are cineva rabdare sa imi explice si mie unde vin legate firele de la regulator, la flex. Am fost pe la diferiti electricieni si nimeni nu se baga. Nici nu vor sa auda. Regulatorul din poza are 6 trepte. Rosu stop, albe, treptele 1,2,3, galben face ca butoanele albe sa devina treptele 4,5,6. Daca imi iese, scutesc 300ron pentru un flex nou cu trepte de viteze.Multumesc anticipat! Bogdan.

post-56637-139829472724_thumb.jpg

post-56637-13982947275_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu poti folosi claviatura aia, ea functioneaza numai cu motorul de blender (cu mai multe trepte pe stator). Foloseste un regulator clasic de aspirator sau de lumina. Pentru a creste foarte mult puterea unui astfel de regulator, se poate folosi urmatoarea schema; se iau doua tiristoare, si se leaga antiparalel (anodul primului la catodul celui de-al doilea si vice-versa), apoi intre grile se pune un montaj de regulator cu triac, cele doua tiristoare se leaga in serie cu consumatorul si gata, avem regulatorul de 2kW+ (si asa e plina piata de tiristoare foarte mari). Eu folosesc un astfel de montaj de ani buni, la orice flex-masina de gaurit (obligatoriu cu perii), fara probleme. Este deosebit de comod ca potentiometru sa fie de tipul liniar (cursa liniara). Evident la limita inferioara, in functie de puterea motorului folosit, unele functioneaza cu intermitenta (tensiune de excitatie prea mica) dar acest lucru se elimina cu un semireglabil (daca montajul original nu-l are) calculat sa elimine acest efect.Marele dezavantaj al acestor montaje cu tiristoare si triace este "poluarea" retelei electrice, motiv pentru care nu veti vedea niciodata un variator comercial de putere mare.

post-1848-139829472777_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Shady

Pare simplu. Un regulator de lumina, tiristoare si montaj de regulator de triac, de unde as putea lua? Probabil de la un magazin de specialitate. Nu ati vrea, sau cineva de pe forum, nu ar vrea sa imi faca acest montaj si sa mi-l trimita prin posta? Contracost.

Link spre comentariu

Te complici prea mult... montajul este banal, de cele mai multe ori se renunta la repararea unui aspirator din cauza defectarii motorului; imposibil sa nu gasesti unul cu un variator bun. Sau cumperi un variator de lumina si il folosesti pe ala. Precautii speciale de electrosecuritate trebuie insa luate (o cutie/doza IP54, o priza cu impamintaree, nu se atinge nimic metalic, axul/cursorul potentiometrului va fi intotdeauna de plastic), avind in vedere ca se lucreaza cu tensiunea de la retea care poate fi mortala.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut colegi.... am avut si eu un topic de genu dar sefu lo inchis mi-o zis sa mai caut pe forum ..... in fine ... sa trec la subiect...Vreau sa fac un montaj... cablaj orice... pentru un motor alimentat la 220V de 2.2.kw in asa fel in cat sa ii schimb turatia dar fara sa isi piarda din putere este vorba de un motor cu peri ... si vreau sa il folosesc la o freza de aschiere in metal vine motorul cutia de viteze si freza asa va fi montat sper sa gasesc un raspuns sau o schema pentru motorul asta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări