Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru cu PIC16F628A

adicontakt

Postări Recomandate

@remus2509: Asa cum a sugerat si mosu20, gaseste un ceas electronic de mana care nu-ti mai foloseste si cauta locul unde ai 32768Hz. Pune acest semnal la intrare si daca frecventmetrul iti va arata 32764 Hz sau 32772Hz inseamna ca l-ai etalonat "corect". Si totusi, abaterile cauzate de modul in care a fost conceput softul, numai caracter de aparat de masura de precizie nu il confera montajului.

Google translate din articolul in limba spaniola, aferent "frecventmetrului" masurator de cristale :"Tu ar trebui să ia în considerare faptul că rezoluția de instrument nu este 1Hz, dar variază în funcție de frecvența observată. Până la patru 4MHz, va 4Hz, adică frecvența de rețeaua de domiciliu nu vor fi exacte, dar poate varia de la 50Hz la 48Hz și 52Hz, 60Hz timp de posibilități de precizie sunt mai bune. Apoi, între 4 și 8 MHz, rezoluția devine 8 Hz, 8 la 16MHz avea o rezoluție de 16Hz, 16 la 32Hz și va 32MHz la 32MHz pe, rezoluția este de 64Hz. Această rezoluție, frecvență variabilă, este produs de ai spus inainte despre ajustarea automată prin frecvență divizor admise pentru RA4.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

29

• nico_2010

22

• Marele Savant

13

• iora

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fara a intra in explicatii, dar un frecventmetru cu microcontroler dedicat a fi folosit la (zeci) de megaherti, nu il etalonezi la 32 de Khz.

Maistre, ce sa etalonezi la acest frecventmetru? Poate abaterea de max.64Hz la peste 32MHz, care aduce precizia de masurare a aparatului la 100Hz sau si mai rau!!!!! Cat depre liniaritate, da, este liniar cu puterile lui 2.@remus2509:Pastreaza oricare din cele doua frecventmetre pe care le ai. Sunt net mai bune ca precizie decat cel spaniol care masoara cristale de quartz.Daca totusi insisti sa ai si un aparat care mai masoara si cristale (si face chiar un pic mai mult decat atat), pe langa frecventmetru descarca atasamentul.
Link spre comentariu

De fapt voiam pur si simplu sa spun ca pina la urma se descurca fiecare cum poate astfel incit pina in final sa obtina ceeace isi doreste de la sculele construite. Pina la urma niciunul dintre aceste frecventmetre (si orice alt aparat de masura) nu poate indeplini, simultan, toate cerintele noastre asa ca eu cred ca prima intrebare ar fi ce anume se doreste de la el, lucru pe care @remus nu l-a mentionat. N-as prea crede ca in configuratiile in discutie sa gaseasca ceva ieftin, usor de facut, foarte precis si cu rezolutie la 1Hz. Pina la urma poate ne spune el ce doreste de fapt sau daca, fiind dezamagit, il pune in batista, hi.

Link spre comentariu

@mosu20: Colegul nostru de forum a solicitat o parere despre un frecventmetru de pe un site de limba spaniola, care i-a placut pentru ca la sfarsit ii spune si "bye-bye". De asemenea, a mai afirmat ca mai are doua frecventmetre dupa schemele a doi autori diferiti.Parerile exprimate referitoare la primul montaj au fost diferite, insa unii au talentul de a divaga de la subiect doar de dragul de a-si da cu parerea. In rest nu este o discutie aprinsa si nici locul de a promova struto-camile gen "briceag elvetian" bune la toate si de fapt la nimic.

Link spre comentariu

""Colegul nostru de forum a solicitat o parere despre un frecventmetru de pe un site de limba spaniola, care i-a placut pentru ca la sfarsit ii spune si "bye-bye""" Este un argument la fel de valabil ca oricare altul...precum se vede in foto, chiar spune "bye-bye". La vremea de afara cred ca mai putem face si cite o gluma, chiar daca nu e topicul dedicat. Chestia cu f-metrele cred ca deja am lamurit-o.Cele bune, Emil

post-3863-139829680111_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum, fara suparare, zic si eu parafrazind rabinul: toata lumea are dreptate. Chestia cu gluma cred ca este valabila oricind, si asa au unii talentul de a trage tuturor suturi in profundor si pumni in nas orideciteori au ocazia. Sa fim noi sanatosi cite pocnitori d'astea vor mai fi circulind pe net! Nu stiu, dar din cite observ cu adevarat utile, fiecare pe tarlaua lui, sunt 2 sau 3 variante de frecventmetru, dupa parerea mea. In rest, variatii pe aceiasi tema, unele mai reusite, altele mai putin reusite. Intre noi spus, eu nu as folosi ca instrument de laborator un frecventmetru cu PIC. Ma multumesc cu vechitura mea cu divizoare decadice care, pina acum, nu mi-a facut probleme.

Link spre comentariu

Corect. Si eu am printre altele industriale, unul home made cu divizoare decadice construit prin 1981 dupa o schema excelenta (ma refer la partea de comanda desigur, restul fiind clasice) a lui Andrian Nicolae. Pe partea de intrare pentru frecvente sub 70 de Mhz am clonat intrarea "A" de la un E0204, pe partea de frecvente mari am un etaj original de E0204 "cumparat" de la un angajat din raposata IEMI de pe vremea cind faceam delegatii pe acolo, desigur si o baza de timp termostatata tot din aceeasi sursa. Deci dupa parerea mea solutia pentru o masurare cit mai corecta si cu o linearitate pe masura este f-metrul cu divizoare decadice!

Link spre comentariu

mai nam dormit pana la ora asta .am macelarit doua ceasuri de mana care orcum aveau bratara rupta.nu a vrut nici cum frecventimetrele mele sa citeasca oscilatorul de cuart din ceas.ma mai ca credeam ca is defecte ceasurile.noroc cu osciloscopul cu care am vazut ca de fapt am oscilati pe cuart .asa mam prins ca este vb de semnal mic si foarte mare impedanta.am pus inaintea frecventimetrului un etaj cu un tranzistor repetor pe emitor ca sa am rezistenta mare la intrare bufer.si a mers din prima am exact 32.773khz .maine il iau la purecat si pe al doilea frecventimetru Buna ideia asta cu ceasul dar neaparat trebuie un tranzistor in montaj colector comun

Link spre comentariu

am pus inaintea frecventimetrului un etaj cu un tranzistor repetor pe emitor ca sa am rezistenta mare la intrare bufer.si a mers din prima am exact 32.773khz .maine il iau la purecat si pe al doilea frecventimetru Buna ideia asta cu ceasul dar neaparat trebuie un tranzistor in montaj colector comun

Daca masuratoarea ai facut-o cu unul din cele doua frecventmetre pe care le ai deja, atunci ar fi bine sa mai umbli la trimmerul plasat pe pinul 16 al uC, astfel incat sa obtii o valoare cat mai aproipiata de 32768Hz. Cand ti-am dat celelalte valori ma gandeam ca ai realizat deja frecventmetrul de pe site-ul spaniol.
Link spre comentariu

ala spaniol nu stiu daca il mai fac. orcum de baza am acela versiune 2 al australianului .si scala hex.acela de pe radioamatori.ro pe asta parca un italian lo facut.orcum bine ca am acuma o baza de timp precisa ca sa le reglez.ca amandoua indicau diferente mari intre ele 5 sau 6 khz si nu stiam dupa cine sa ma iau.din pacate neoteo arata sexy dar am vazut si eu legate in paralel .la iesirea de 4 mhz a oscilatorului din bitx20 pe frecv australianului deriva de frecventa a oscilatorului se vede cum urca din hert in hert .in schimb neoteo sare direct cu pasi de 40 sau 50 chiar si 70 de herti .raman la sculele mele merci mult la toti ptr informati .parerea voastra ma facut sa vad mai bine ca nu tot ce zboara pe net se si mananca.

Link spre comentariu

Schema italianului -daca la IK3OIL va referiti prezinta avantajul ca are implementata si o functie de FLL care este foarte folositoare daca aparatul este folosit intr-un trx home made!

Link spre comentariu

Domnu Emil, italianul mai are un frecventmetru cu 16F84 cu prescaler dar este cam aceeasi Marie cu alta palarie, adica nimic altceva decit un frecventmetru cu PIC, daca ne referim la rezolutie, stabilitate si precizie. Pe de alta parte, pentru conditia amatorului care construieste un transceiver nu cred ca este o solutie sa faca o caramida cu divizoare decadice pe care sa o bage intr-o cutie care are pe un cablaj cit palma pe care este facut un BITX. Daca faci frecventmetrul cu CDB-uri si iti consuma 2A atunci o asemenea scala care consuma de 15-20 ori mai mult decit TCVR-ul este exact chestia pe care nu vrea nimeni sa o faca. Cred ca solutia logica este, la nivel de amator, sa fie pe masa un frecventmetru cu CMOS-uri, divizoare decadice si ce mai este pe acolo, pentru a avea un instrument "etalon" iar pentru BITX una din numeroasele scale numerice existente pe net. Dat fiind faptul ca are implementata si posibilitatea calibrarii din soft pe mine ma atrage scala lui Phil Rice dar faptul ca pentru a modifica offsetul trebuie reprogramat PIC-ul ma face sa optez pentru scala de la FLL-ul lui IK3OIL. Bineinteles ca si asta are dezavantaje dar acum depinde ce este acceptabil pentru fiecare. Ca sa nu fiu partinitor am facut si acel FLL si scala lui Phil Rice asa ca le schimb functie de nevoi. Nu am spus nimic de scala de pe HamRadioIndia deoarece am facut ambele variante si am fost dezamagit de ele pe functia de scala. Singurul avantaj este faptul ca masoara de undeva de la 10Hz, lucru necesar uneori atunci cind o folosesti ca frecventmetru chior.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări