nico_2010 Postat Septembrie 17, 2013 Partajează Postat Septembrie 17, 2013 ce parere aveti de frecventimetrul asta tot cu 16f628a pare fain http://www.neoteo.com/frecuencimetro-pr ... tales-diy/ Depinde ce vrei de la el!Rezolutia nu e stralucita, dar daca nu vrei sa vezi 1Hz cu el atunci merge. Link spre comentariu
remus2509 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 aici cu rezolutia is cam bata de fapt nici nu o inteleg clar .cine imi explica mai babeste.mai am 2 frecventimetre cu pic 16f84a de pe radoamator.ro .si unul varianta australianului ala piere rike asa ceva.eu crede-am ca cu cat are maimulte cifre 7 sau 8 cifre pe ecran este mai precis Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 aici cu rezolutia is cam bata de fapt nici nu o inteleg clar .cine imi explica mai babeste.mai am 2 frecventimetre cu pic 16f84a de pe radoamator.ro .si unul varianta australianului ala piere rike asa ceva.eu crede-am ca cu cat are maimulte cifre 7 sau 8 cifre pe ecran este mai precisRezoluția este abaterea maximă (sau poate fi exprimată ca valoare efectivă a abaterii, dacă zgomotul aleator este rezoluție limită) între doua măsurători succesive in conditii constante de mediu și de intrare si pe o perioada de timp suficient de scurta pentru ca procesul de imbatranire al bazei de timp sa fie nesemnificativ. Practic vorbind, aceasta reprezintă cea mai mică schimbare la borna de intrare, care poate fi observată în rezultatul măsurătorii. Uneori, rezolutia este considerata a fi egala cu ultimul digit afisat (LSD).In cazul frecventmetrului la care ai facut trimitere si avand in considerare caracteristicile lui rezolutia frecventei masurate este de +/-4 LSD (la o schimbare de 1Hz- sau 1 impuls - variatia este de 4Hz), in schimb precizia de masurare este de 100Hz (valoarea minima certa este de ordinul 100Hz). Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Pe romaneste, rezolutie inseamna cat de precis un aparat de masura citeste marimea respectiva.Exemplu.Sa zicem ca ai 2 frecventemetre. Primul arata 3.705.253 Hz, iar al doilea doar 3,705 MHz. E clar ca atunci cand faci acordul pe emisia corespondentului e mai bun primul.Dar practic daca nu te acordezi bine, normal ca nu il vei auzi corect, asa ca mana ta va fugi spre sistemul de aocrd si vei remedia imediat problema.Oricum frecventmetrele PIC-ate au un oscilator bazat pe un quartz chior, deci o precizie de 1*10 la -6. adica la 1MHz fuge cu 1 Hz.Crede-ma, am reparat 4 ani statii de emisie-receptie profesionale (RTM si RTP).Ambele foloseau la oscilator un quartz simplu, adica nu aveau termostatare. Si lucrau in conditii grele, pe masini, adica vara la +35 iar iarna la sub minus multe grade. Nici macar statiile de dispecerat nu aveau termostatare, care ar fi marit precizia la 1*10 la -8. Adica la 100Mhz ar fi deviat cu 1 Hz.Asa ca nu te mai framanta pe tema asta. Mergi la cineva care are un frecventmetru calibrat, sau cauta un post de radio comercial, a carui frecventa o cunosti, si e "batuta in cuie", iti calibrezi jucaria, apoi dai cu oja peste elemetul reglabil si gata, uiti de problema asta. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 @Flor: Problema frecventmetrului la care face trimitere colegul nostru de forum are o deficienta de soft, intalnita si la varianta lui Sprut: este folosit prescalerul pe divizare cu 4 si in consecinta ultimile doua cifre afisate sunt departe de valoarea reala la frecvente mai mari de 10MHz. Asta i-am spus si eu: daca vrea masuratori generale fara pretentii de precizie mare il poate construi . Daca vrea sa "vada" si variatii de 1Hz atunci ar fi bine sa se orienteze spre o alta schema.Cum sicea un savant: "Mai bine sa ai un raspuns aproximativ la o intrebare exacta decat un raspuns exact la o intrebare gresita". Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Eu am aparatul construit de ceva timp, dar il folosesc numai pentru verificarea cristalelor unde este suficient de OK. Pe partea de masurat frecvente, lipsa amplificatorului de intrare face ca sensibilitatea sa fie undeva spre 2 Vvv, ceea ce nu convine in majoritatea cazurilor. Rezolvarea consta in aplicarea semnalului de masura pe pinul oscilatorului cu cristal (cel pe care se afla conectat condensatorul semireglabil) situatie in care sensibilitatea este mai buna de 0.3Vvv functie de frecventa, sau mai bine construirea in aer, pe linga mufa de intrarea a arhicunoscutului amplificator cu un tranzistor folosit in majoritatea schemelor. Pt. Flor: si eu am reparat o jumate de viata radiotelefoane IEMI, dar acolo fiind vorba de FM (+/-7.5 Khz) o diferenta de 2-3 Khz intre echipamente nu se observa!! Link spre comentariu
remus2509 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 http://dfi57.blogspot.ro/2010/12/frecve ... u-pic.html https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2 eu am astea doua frecventimetre cu pic facute .care credeti ca are rezolutie mai mare este mai bun .ca la unul vreau sa renunt, vreau sa pun lcd la alt montaj.asa se explica faza cu frecventimetrul spaniol deci nu este mai bun cu nimic ca aste doua ce le am facute .pacat imi placea ca la urma afisa ...Bye-Bye! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Alege tu!Ambele au aceeasi rezolutie (10Hz) si aceleasi facilitati. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Personal, daca nu asi detine un frecventmetru adevarat (adica cu numaratoare decadice si baza de timp termostatata) l-as folosi pe acesta despre care discutam, adaugindu-i un mic etaj separator/amplificator. Motivul ar fi ca desi rezolutia este variabila functie de frecventa, eroarea indicatiei este compensata pe deplin de linearitatea excelenta a montajului. Pot spune ca am testat cam tot ce am gasit cu pic pe internet, iar cea mai buna linearitate cu frecventa a avut-o acesta din urma. Exceptind desigur, asa cum am spus, frecventmetrele clasice cu numaratoare decadice. De asemenea poti achizitiona inca un lcd, e plin de oferte pe forum si nu trebuie sa renunti la niciunul.Emil Link spre comentariu
remus2509 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Domnul Mare Savant aveti dreptate,am observat si eu ca frecventimetrul asta spaniol cum zic eu, alimentat de la retea daca .la intrarea de frecventimetru este agatata o simpla sarma de 10 cm,in aer apare pe ecran 48 de herzi ,ca eu lam facut si pe asta dar doar pe placa bredboard asa de test sa vad daca este functional Link spre comentariu
remus2509 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 apropos .is curios cum este etalonare dupa un post de emisie batut in cuie? eu ma gandeam cam asa. sa fac un receptor simplu cu amplificare directa pe unde lungi 153 khz parca ,fac un oscilator colptis cu un tranzistor ,rotesc din bobinuta oscilatorului el find lega de frecventimetru cu pic,reglez din bobinutza pana aud in casca receptorului un fluierat care se suprapune pe emisunea postului de radio,reglez sa fie un ton cat mai jos ceva batai atuncia imi arata pe displaiul frecven 153khz sau daca nu imi arata asa ,rotesc din condesatorul trimier in paralel cu cuartul la pic. asa sau ceva mai simplu?... is suparat ca toate imi arata ceva diferit mai mult de 100 de herti ultimele doua facute este diferenta intre ele si de 3khz intre ele.nu stiu care spune adevarul . ...si prieten cu frecventimetru etalon aici nu exista ! sunt in oras in sighisoara dar cei 2 sau 3 depanatori de pe aici ,cand aud de frecventimetru .... zice mai baiete tu esti bolnav cu capul ... ,aici nu stie nimeni deasa ceva parca vb de ozn Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 nico_2010 Nu stiam buba de soft. remus2509 Hai sa raspund in ordine inversa. Sighisoara este, dupa mine, un oras frumos, mare si vechi. Asa ca as cauta prin pagina http://www.radioamator.ro/call-book/cbjud.php radioclubul din oras, sau un radioamator mai "instarit". Si mers cu sarut mana. Nu cred ca te va refuza.. Asta pt ca majoritatea statiilor moderne au si un frecventmetru incorporat. Deci si prin urmare, hi, hi, sti exact ce frecventa receptionezi.... Etalonarea dupa receptia unui post de radio. In mare e cum ai scris. Cand faci acordul pe maxim de semnal, acolo unde se aude cel mai bine, inseamna ca ai "cazut" exact pe frecventa emitatorului. Evident ca nu vei obtine o precizie fabuloasa, ca dupa un oscilator calibrat.. Altfel, extrem de sincer, te intreb ce aplicatii superprofesionale construiesti de ai nevoie practica de +/-1Hz. Dovada e ca depanatorii de TV-uri nu au frecventemetre, desi in aceste aparate exista macar 1 oscilator, sau 2, uzual 3, hi, h.. PS. Vezi sa nu te imbolnavesti de microbul radioamatorismului. Intoxicarea e foarte usora, dar aproape intotdeauna iremediabila. Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 @remus, cred ca ar fi si o alta solutie pentru o etalonare relativ corecta (spun relativ corecta deoarece ne inbatam cu apa de ploaie daca vom crede ca jucariile acestea nu au abatere) ar fi sa desfaci un ceas electronic care stii ca functioneaza corect (adica sta limba in limba cu YO3) si masori frecventa cuartului sau, daca esti masochist, cauti punctul unde ieste tactul de 1Hz. Daca se pupa cu frecventmetul este bine, daca nu, rotesti si tu ce ai pe acolo pentru a aduce frecventa unde vrei. Daca in final nu iese cum vrei tu aduni smelturile intr-o batista si le arunci cu atentie pe fereastra (mai stiu eu pe unul care a facut asa si ce i-au auzit urechile de pe trotuar se poate povesti doar dupa ora 24, hi).Serios vorbind, faptul ca indica 48Hz cu o sirmulita la intrare indica o functionare relativ corecta deoarece cam asta este frecventa reala a retelei, asa ca nu ai de ce sa iti faci prea multe griji. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 Cu tot regretul ca va contrazic, dar trebuie sa spun ca 48 de HZ in retea n-au fost nici in vremurile de trista amintire, iar acum nici atit.Am lucrat in termocentrala si stiu exact cum stau lucrurile -ce se auzea prin popor constituie legende urbane. In conditiile actuale nici macar la 49.8 nu este admis sa mai scada frecventa. Etalonarea pe zero beat dupa un post de radio ma cam indoiesc ca se poate face cu o rezolutie prea grozava (pentru anul 2013) tinind cont de subiectivitatea urechii la o emisiune MA. Necesara este etalonarea datorita dispersiei foarte mari a cristalelor de calitate comerciala folosite de obicei. Daca se doreste o calibrare corecta singura solutie o constituie apelul la un coleg care detine un f-metru industrial. Chiar daca nu a trecut pe la metrologie de 2-3 decenii tot va fi mult mai precis. De asemenea e bine sa existe mai multe cristale de schimb, deoarece nu intotdeauna este posibila o calibrare corecta din cond. trimer. Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 Eeeeee, eu nu spuneam ca este o realitate frecventa de 48 Hz ci doar o indicatie pe frecventmetru "cam asta" fiind frecventa retelei. Bineinteles ca nu este vorba de o etalonare in adevaratul sens al cuvintului ceeace sugeram eu ci doar un mod de ati face de lucru, hi. Eu tot incerc sa il determin pe remus sa renunte la firele insirate pe cablaje de test si sa faca ceva batut in cuie. Oricit ar bibili la un frecventmetru insirat asa cum este al lui si oricite etalonari ar face nu cred ca poate avea pretentia unei stabilitati deosebite. O scula care face masurari orientative nu cred ca trebuie etalonata prea precis. Asta era ideea... Stiu ca frecventa retelei nu mai este o problema si se si foloseste, chiar, drept referinta pentru unele ceasuri nepretentioase. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum