Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertoare, trafuri FeSi, surse comutatie

Vizitator ghiuju

Postări Recomandate

Vizitator ghiuju

La tensiuni mai mari, faza devine un soi de legatura la pamant, nulul devenind un fel de faza. Montajele de alimentare in cascada, tip Cockroft-Walton, dar si generatoarele Marx au aparut ca solutie la pierderile HV prin camp. N-am reusit sa elimin efectul Corona desi am pus destula izolatie. Pierzi watti buni doar ionizand aerul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

3

• vintage

1

• lorik199

1

Intre nul si...?Adica firul legat la masa televizorului? La care e legata si clema de tine miezul de ferita? Kirchhoff ce ar zice despre asta? :rade: Si din cate stiu eu,nici un tv nu are vre-un efect corona in timpul functionarii normaleLa experimentele pe care le faci tu,poti stabili dupa propia vointa care sa fie nulul si care sa fie faza,dar daca le legi pe dos,poti avea acele descarcari de care zici :da

Link spre comentariu
Vizitator ghiuju

Un TV nu are efect corona pe traf pentru ca intra intre 90-110V ( in functie de model) si nu supratacteaza nimeni miezul, intrefierul fiind calculat pentru o putere de cel mult 100W, la TV-urile cu diagonala mai mare. Daca bagi insa intre 40 si 160V in 10 spire, efectul e altul. A trebuit sa folosesc vechile trafuri de linii A/N pentru ca cele color faceau arc electric. TV-urile A/N alde Diamant 220 aveau o izolatie mai proasta pe secundar, efectul Corona aparand la maxim 2mm de carcasa. Erau trafuri incleiate in lac, bobinajul nu depasea 8mm (sa spunem), aveau si rol de capacitor. Experimentele mele au fost cu trafuri rebobinate, alimentare 12-48V pe placa din pal, izolata pe cat posibil de pamant.

Link spre comentariu

@ghiuju:ce scrieti dvs. e un amestec de termeni tehnici pe care in parte ii stapaniti si multa literatura/compozitie personala--habar n-am cum sa definescLa tv-an un capat al secundarului este la masa direct;la tv color un capat al secundarului este legat la masa prin circuitul abl.Asa ca tensiunile mari nu pot fi decat la celalalt capatEu am un mic montajel cu care testez trafo linii;la un traf nei/110 grade am uitat sa pun pin abl la masa.Prin capacitatile distribuite si rezistentele de focalizare/g2 ambele capete ale secundarului capata potential mare fata de masa(evident de polaritati diferite).Asa ca pinul abl a facut o frumoasa descarcare la pinul cel mai apropiatSi iarasi folositi parametrii care nu au nicio importanta la stabilirea valorii inaltei tensiuni la tv.Mult mai important este condensatorul de intoarcere si acordul secundarului pe o armonica decat tens. de alimentare.Si daca faci un montaj oarecare(nu finalul linii tv)inalta tensiune nu depinde de tensiunea de alimentare ci de ce flux este in miezul magnetic cand se blocheaza elementul comutator1/2LIpatrat=1/2CUpatratDaca lipseste capacitatea la un tv energia magnetica se transfera in capacitatile parazite(care sant mult mai mici decat condensatorul de intoarcere),tensiunea va tinde sa creasca cu acelasi ordin de marime iar cel ce sufera este tranz. final linii care va trece in lumea dreptilorAti amintit de diamant 220;avea acelasi tub cu cel romanesc dar finalul linii se alimenta pe la 32v(avea traf separator de retea) fata de ale noastre alimentate cu 140v(125v de fapt direct pe traf)---cum va explicati?

Link spre comentariu
Vizitator ghiuju

Nu m-am ocupat cu tv-uri, dar am recuperat piese de pe ele, e 5-10lei placa in talcioc:) Un TV auto an merge pe 12V, ce-am vazut eu avea trafu de linii alimentat de un T tip BD, fara dioda protectie. BU508D se arde si el din cauza varfurilor care apar la gol. Intr-adevar, la vechile TV-uri era un fir alb care venea la masa/tablele alea fixate cu suruburi de 3, dioda HV fiind pe un soclu. Cautasem TV20 mult si bine, pana sa gasesc alea FIT.32V e o valoare ok pentru alimentare, doar ca cere un curent mai mare. Pentru protectia T o placa avea dioda dubla pe radiator, in capsula TO247, iar filtrul RC era de putere.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

BD-ul ala (care de fapt e un BU in capsula TO126) are dioda de intoarcere incorporata...condicul e extern. Tranzistorii seria BU finali linii ,care au sufix D au dioda incorporata.Inteleg ca esti autodidact si unele lucruri le intuiesti; totusi ,multe persoane s-au caznit de au pus la punct un sistem de valori,cu definitii pt aproape orice. Ce s-a descoperit deja e catalogat iar termenii tehnici sant consacrati. Nu e vorba de un pat al lui Procust ci de incadrarea relativa in anumite tipare. Ceea ce ne spui trebuie si explicat ,uneori (de',ce sa-i faci,santem noi mai 'slabi de inger'). Un exemplu concret despre incadrare e gramatica: poti sa spui cam ce vrei, dar ca sa fi repede si pe deplin inteles trebuie sa respecti anumite reguli .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări