Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Dezansambland un invertor 12->220 am vazut ca are nevoie de racire pentru mosfetii de comutatie, diodele rapide pt.redresare, cat si pentru 4 tiristori care formeaza puntea pentru asa-zisa sinusoida. Iar invertoarele care scot half sine wave costa binisor. Cu exceptia unui motor de frigider, masina de spalat si a unor surse arhaice cu toroidal sau E+I, avem tensiune continua,~330V. N-ar fi mai rentabil sa folosim o punte de vreo 50A imediat dupa contoar?(Pe alternativ sunt pierderi mai mici pe fir, dar vorbim de cativa metri de sarma AL sau Cu-in instalatiile mai noi.). La fel, in invertoare, sa scoatem iesire direct de pe condensatorii de 400V? S-ar rezolva multe, inclusiv brumul pe 50Hz care afecteaza unele dispozitive. Ramane doar problema izolarii galvanice?Daca scoatem puntile de diode, orice sistem back-up ar fi mai eficient. Se pot folosi sealed lead inseriate, fara invertoare, comutatii de tot felul care de multe ori dau bataie de cap. De ce nu-i viabila ideea? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Nu,aparatele electrocasnice sant facute sa functioneze pe standardul de 230Vca@50Hz. Si puntea trebuie sa fie un de 300A. Sant curios cum o sa functioneze masina de spalat dupa ce faci modificarea (la tine in casa faci cam ce vrei atata timp cat nu deranjezi vecinii).Raspunsul complect de ce reteua de alimentare e in ca si nu in cc o sa-l primesti de la un energetician. Pana atunci hai sa te intreb ceva: liniile de transport sant pe inalta tensiune (pt valoarea curentului) iar de folosit folosim tensiune la cateva sute de volti - cum? Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 De ce 300A? Cu greu scoti 8-10kW din retea, si asta cu scaderea Ua. Unde ai tu sigurante de 300A? Poate pe panoul blocului. Am precizat: cu exceptia masinii de spalat si a frigiderului. Motorul frigideului e etans, dar cred ca la masina de spalat m-as putea juca putin-un motor pe curent continuu eventual. Nu vreau sa te corectez gramatical, dar se zice complet si nu complect, sunt si nu sant. Si ca sa-ti raspund la intrebare, am testat transferul energiei cu 2 trafuri TV cu HV legate, aprinzand in secundar un stop auto, asta ca distractie. Liniile de inalta tensiune (110-220kV si peste) au pierderi mici-caderea de tensiune pe fir, efectul termic, si in primul rand sunt arhaice, ca infrastructura, dar functionale. Cat despre masina de spalat, ca sa nu deranjez vecinii, pot face o placa cu vreo 5-6 LM555, vreo 2-3 LM358, programare manuala prin semireglabili, reglez turatia la moft. Masinile de spalat vechi aveau "program" cu roti dintate, daca-ti amintesti. Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Pentru HV am folosit 2 surse, una de 45V/10A si alta de 160V/4A, ambele pe toroidal. In primul caz am atacat traful cu 3x2n3772, by228 pe CE, pusi in paralel prin 3x0.1R/10W, in al doilea caz cu BU508, iarasi cu dioda rapida, pentru ca aia interna zboara in milisecunde. Unul din trafurile rebobinate avea sarma de 0.3, iar arcul electric era flacara. Il izolasem cu celofan pe fiecare strat, distantare la margine de 7mm, dar s-a strapuns izolatia, din nefericire. Traful incarca un pachet de 160nF/28kV, facut dintr-o turma de condensatori de 10uF/400V nepolarizati. M-am lasat de HV, dar am pastrat filmulete si poze, pentru pasionati. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Masinile vechi aveau programator mecanic care era actionat de un motor de ca.Cuptorul cu microunde are un traf, asta in cazul cand nu are platan rotitor(atunci mai are si un mototor de ca). Uscatorul de par,are un motor de ca.Aspiratorul are un motor de ca.Rasnita de cafea are un motor de ca......................................................................300A e o valoare estimata,nu calculata. Ce se intampla in cazul unui scurt circuit? Tensiunea scade si curentul creste. Curent ,care pana sa se arda sigurantele ,depaseste valoarea la care se strapunge puntea. Sigurantele-s puse sa nu ia foc instalatia.Deranjarea vecinilor se refera si la goazele pe care le introduc in retea smps-urile.Exemplul cu liniile de inalta tensiune se referea la faptul ca nu se folosesc 110kV ci mult mai putin. Prea curand nu cred ca SEN o sa renunte la transformatoatere clasice ,simple,de incredere ,cu MTBF mare si randament de 90%+ in favoarea unor SMPS de putere relativ scumpe cu randament optimist de 80%. Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Ma gandeam la un proiect de viitor, nu la cazuri particulare. 2kV/890W insa poti scoate dintr-un traf pe ferita.Tunul de microunde iti face un arc electric in frecventa. La uscator, pui un motor cu statorul pe magneti. Chiar am defacut o chinezaraie arsa, avea filamentul de nichelina inseriat cu o punte N4007 bagata pe motoras, ce mai zici de asta? Ca-i uscator, ca-i suflanta, acelasi principiu de functionare. Cand se faceau motoare in serie, era mai scump un magnet decat cateva sute de grame de cupru. Si magnetii, la randul lor, sunt profesionali si de "uz larg". Vezi ce magnetoi are un dinam de bicla, si imagineaza-ti ce-ar iesi daca ai pune neodynium series. Multe experimente "free energy" pleaca de la ideea ca un magnet puternic te scapa de stator, eventual scoti si curenti daca alternezi magneti cu bobine-unul din experimentele Bedini, in care o parte din energia scoasa reintra in sistem. Daca motorasele de floppy ar avea si miez pe acele 6-8 bobine cat erau, ar fi fost bune de generatoare acceptabile ca performanta. Magnetul era un disc cu 2N, 2S, puternic. Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Cat despre sigurante, am gasit undeva un raport intre I si T: 1.5I-1h, 2.1I-2min, 2.75I-400ms...10I-intre 20-150ms. Mai degraba iti zboara siguranta, in timp ce puntea iti ranjeste. Poti testa o punte de 25-50A pe un traf de 200-600W la scurt. Iti scade lumina la becuri, dar puntea rezista niste zeci de secunde. Cele mai bune sigurante nu sunt alea temporizate, ci BU508, cum zic depanatorii TV:). Am incendiat un traf de 600W in cateva minute, s-a ars primarul, insa puntea rezista. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 La bicicleta e alternator, dinamul scoate cc.Unii s-au gandit sa puna magneti puternici,astfe se obtine energie suplimentara...ca nu pot urca dealulsi fara generator,e alta poveste.Ce are de impartit un tun cu faptul ca cuptoarele au transformator?Zici: "cand se faceau motoare in serie" -de ce ,acum nu se mai fac?Revenind la problema ta,de folosirea cc in locul ca in instalatia electrica domestica, motivul principat pt care se foloseste ca e usurinta de transformare. Al doilea e ca nu are polaritate.Al treilea e mentinerea sub control al numarului de pompieri. Exista avantaje si dezavantaje.Si ii las pe alti sa-ti mai explice. Link spre comentariu
vintage Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 La bicicleta e alternator, dinamul scoate cc.Unii s-au gandit sa puna magneti puternici,astfe se obtine energie suplimentara...ca nu pot urca dealulsi fara generator,e alta poveste.Ce are de impartit un tun cu faptul ca cuptoarele au transformator?Zici: "cand se faceau motoare in serie" -de ce ,acum nu se mai fac?Revenind la problema ta,de folosirea cc in locul ca in instalatia electrica domestica, motivul principat pt care se foloseste ca e usurinta de transformare. Al doilea e ca nu are polaritate.Al treilea e mentinerea sub control al numarului de pompieri. Exista avantaje si dezavantaje.Si ii las pe alti sa-ti mai explice.Faptul prioritar pentru care a fost aleasa tensiunea de 220v alternativ 50hz si nu 110v(cum a fost odata) a fost costurile reduse ale instalatiilor de distributie a energiei electrice. Tensiunea de 110v ar fi fost mult mai convenabila deoarece in caz de electrocutare urmarile sunt mult mai usoare, si victime sunt destul de multe (mai ales printre electronisti ) . La americani si japonezi nu s-a facut rabat la aceasta problema. Curentul continuu ,pe langa alte multe dezavantaje, este devastator la electrocutare. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Nu mai vorbim de frumosul arc electric format intre contactele sigurantelor automate Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am pus problema cc vs.ca asa, ca intre noi, nu oricine se poate juca cu din astea. Pe vremuri erau TV-uri A/N care aveau pe fisa de alimentare un punct rosu, pentru faza. La fel s-ar putea face si in prezent, pe continuu. Exista riscuri, ce-i drept. Cat despre siguranta montajelor, acum 2 ani mi s-au ars cateva letcoane doar pentru ca aveam intre 245 si 248V in retea. De ce nu baga Eon dubloare de tensiune, sau diode in loc de sigurante?Cat despre electrocutare, te poti curenta bine si la 24V, depinde de rezistenta pielii. Uscat pe maini si plin de praf, am pus un cui in priza la faza, nici n-am simtit, fiind curent galvanic. Iarasi, nu simti daca pui degetul pe faza unui traf de blitz, care scoate in frecventa. E incredibil, simti efectul termic, se inegreste pielea, dar nu te curentezi. Pe high voltage n-am prea reusit electrocutari pentru ca eram atent by default:D Am simtit insa curent la 12.8V, cand inseriasem 3 accu 12V/17Ah cu 2 bare din aluminiu, avand palmele umede. Cat despre curent si frecventa, am reusit sa inrosesc binisor un bec de 15W de frigider inseriat cu mine, la un traf de blitz. Era cu ani in urma, cand testam. Am testat si un taser cu 2 baterii de 9V, avand pe bobinaj un C in paralel, bagat in lac, cica asta creste curentul. Iti pot ranji in fata mai bine de un minut, timp in care te uiti ingrozit la arcul electric ce ma strabate. Despre taserele mici nu mai intru in detalii, sunt glume. Cazi jos doar daca nu esti pregatit/invatat cu socuri. Cel mai intens soc a fost cand am pus un cablu TV de vreo 10m drept condensator, conectat direct pe un flyback.Cat despre dinamul care scoate cc, nu prea vad cum. Din cate stiam, curentul continuu pe un osciloscop ar trebui sa fie afisat ca o line pe X-Y. Daca incluzi si diodele, e altceva. Am avut dinam pe 6V/0.5A pentru biclele Pegas, alea de odinioara, apoi am vazut dupa 89 varianta ruseasca, 5V/0.85A. Surubul se conecta direct la far, fara diode (pe atunci nu existau mosfeti, capsule cu cadere mica de tensiune, deci era mai eficient fara). Facusem insa comparatia intre un magnet din ala, mare si greu, si un magnetel neodynium pe care il gasesti in casti, dvd-rw-insa care costa mai mult ca pret de vanzare, nu de productie. E drept ca nu cresti prea mult randamentul cu ei decat virtual: cu magneti puternici obtii o tensiune mai mare la gol, dar daca ai sarcina, creste cuplul mecanic. Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Insa cred ca 220V a fost adoptata din motive de randament, nu-i pasa nimanui daca ne curentam, intotdeauna userul (casnic) a fost responsabil, orice s-ar fi intamplat. Sa luam o sursa PC, cu 2 tranzistori care ataca traful pe ferita, alimentati de la 2 condensatori inseriati, incepand cu 330uF-sursele arhaice, si ajungand la 620...820uF, valorile actuale. La o alimentare de 110V ai nevoie de curent cel putin dublu (teoria si practica, deh...), deci radiatoare mai mari, deci mai mult aluminiu si mai mult cupru in bobinaje. Ajungem si la problema dimensionarii; chiar daca in frecvente mari se foloseste fir impletit (cum e cazul bobinelor multilitza AM, pe bara de ferita), asta nu reduce prea mult dimensiunile. Inainte sa apara chinezaraiele, tot calcule de eficienta se faceau. Am testat trafuri de microunde, trafuri de alimentare clasice (inainte sa apara sursele pe comutatie) si am constatat ca 4A/mm patrat de sectiune e un banc sec. Intr-un UPS de exemplu, s-a calculat o "corespondenta" intre capacitatea bateriei si temperatura la care ajunge traful. Se poate verifica ipoteza alimentand UPS-ul cu o baterie auto. Avem multe dispozitive gen P.M.P.O, ca si amplifurile auto din bazar, pe care scrie 1000W audio, si inauntru ai o dioda a prostului de 5A inseriata cu linia pozitiva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 ce inseamna "faza" unui traf de blitz? Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am gasit in bazar o sursa de 19V/4.7A pentru laptop, chinezeasca. Avea ca feedback un optocuplor, secundarul avea vreo 8 piese de toate, in care includ shotkky, C-ul, R+led... in total vreo 20 piese. O alta sursa, japoneza si la acelasi curent, era de 2 ori mai mare, mai grea, nu avea sunturi pe filtrele RLC, totaliza peste 50 SMD-uri, avea controller in secundar, comanda la optocuplor fiind in functie de Uies, I, avand si un histerezis acceptabil, la scurt nu se bloca instantaneu. Sursele pe comutatie vechi aveau pana la 3 bobine soc, prima fiind pe fir. Acum se face economie la filtre, insa se baga cat incape toruri de ferita pe cablurile usb. Viteza de transfer e "blocata" mai degraba de driver (usb1.0, 2.0,3.0) decat de interferentele electromagnetice. Sunt filtre calculate din prastie, asa ca nu ma mira nimic. Link spre comentariu
Vizitator ghiuju Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Faza unui traf de blitz? Daca ai un creion de tensiune, vezi usor care e faza. Sunt 2 variante, fie primarul bobinat peste secundar, fie invers. La tensiuni joase, sub 3V, primarul e preferabil sa fie bobinat peste secundar, deoarece apar caderi de tensiune pe cablaj si fire, chiar daca sunt scurte. Poti avea 2+6 spire bobinate pe secundar, caz in care campul electric scade deoarece faza secundarului e apropiata fizic de miezul de ferita-un conductor electric. Intr-un mediu ideal n-ar trebui sa existe faza si nul, izolatia fata de pamant fiind +infinit ohmi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum