mircang9 Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Salutare la toata lumea ***Am o problema. XR2206 vreau sa-l folosesc ca modulator FSK.M-am gandit si la varianta cu PIC dar vreau totusi sa fac cuXR2206.In datasheet se spune ca trebuie ca la PIN9 FSK Keying level sa fie maxim 2.4 V. Am bagat si 5V Vf-Vf semnal digital 50 Hz si nu s-a ars. Se alimenteaza la maxim 26 V.Am un semnal digital de 25 V !!!! Vf-Vf de 50 Hz si vreau sa-lreduc ca amplitudine la 5V Vf-Vf si apoi sa-l bag la PIN9 laXR2206. Acest integrat este foarte sensibil la zgomot. Daca la pin 9 semnalul digital are putin zgomot si sinusoidamodulata FSK de la iesire in PIN 2 devine urata adica cu zgomot.Cand semnalul la PIN9 este fara zgomot si sinusoida la pin2 estecurata. Deci vreau o schema care sa reduca cei 25 V pana la 5 V SIsa nu apara zgomot.Am incercat cu divizor rezistiv si cu operational ca in schemelede mai jos si nu scap de zgomot chiar daca amplitudinea esteredusa la 5 V Vf-Vf.La un moment dat a mers prima varianta si era curat fara zgomot DAR nu stiu din ce cauza a revenit acel zgomot si nu mai scap de el.Am verificat de mai multe ori lipiturile si tot degeaba.Var rog, ajutor !!! :cry: Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 18, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 please .... o schema cat mai simpla de adaptare. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 SalutDe ce folosesti condensator de separare a componentei continue (exista asa ceva in generatorul de semnal care debiteaza impulsurile cu amplitudinea de 24V)?Poti atenua amplitudinea cu un divizor de tensiune si sa folosesti un trigger schmidt (gen cd4093). Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 18, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Mersi mult Nico pentru raspuns. Ramasesem in pana de idei. Maine o sa incerc. Nu stiu daca are condensator de separare placa ce scoate semnalul digital de 24 V. O sa postez maine sau poimaine rezultatele.Poate reusesc cu divizor rezistiv si cu o poarta logicaCD4075 pentru ca CD4093 n-am si ar trebui sa cumpar. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 18, 2012 Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Condensatorul de separare a componentei continue l-ai figurat tu in schemele postate (47uF). Asta este motivul pentru care te intrebam daca ai componenta continua peste semnalul dreptunghiular. Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 18, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2012 Nu stiu care era diferenta daca puneam un condensatornepolarizat. In a 2-a varianta am eliminat condensatorul si am pus doar divizorul rezistiv iar in loc de condensator am pus o rezistenta de 6K si n-am scapat de zgomot. La prima varianta la fel am eliminat condensatorul de 47 uF si am pus rezistenta de 6K.Si n-am scapat de zgomot la iesire din ao ( in gol fara partea cu acele condensatoare de 22 nF si rezistentele de 47K si 6K care o intercalasem intreiesirea AO si PIN 9 ).Nu stiu ce inseamna componenta continua pestecomponenta alternativa. Pe osciloscopul digital dau de pe alternativ pe continuu si semnalul este dusdeasupra axei orizontale unde pot masura nivelele de 5V, 12V, 24V ale semnalelor cat si tensiunea de 5V si 12V de la LM7812 si7805. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Daca semnalul vizualizat pe osciloscop s-a deplasat, inseamna ca ai si o componenta continua.In acest caz, foloseste un condensator electrolitic (asa cum l-ai folosit in schemele postate), insa inverseaza-i polaritatea (pe - primeste semnalul). Verifica si continuitatea conexiunii la masa deoarece este posibil ca imperfectiunea acesteia sa iti induca zgomot.Succes Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 20, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Am rezolvat problema. Schema postata de mine este functionala in afara de condensatorul de la intrarea neinversoare de la AO( LM339 ) care l-am eliminat deoarece deplasa semnalul ( pe continuu la osciloscop ) peste pragul de medierecu rezistentele de 22K mai exact zero logic era chiar lapragul de mediere de la intrarea inversoare.Problema ce cauza zgomotele era firul cu care alimentam placape partea de plus 24V care masurandu-l cu ohmetrul indica valori oscilante de la 0 - 200 ohmi. Am eliminat acel firsi am scapat si de acele zgomote induse pe partea de alimentare a montajului. Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 mai exact zero logic era chiar la pragul de mediere de la intrarea inversoare.Condensatorul nu deplasa nimic, ci doar "anula" componenta continua din semnalul de intrare, lasand intrarea neinversoare sa "se duca" langa intrarea inversoare (dpdv continuu intrarea neinversoare e in aer).Ceea ce de altfel e perfect normal, tinand cont de modul de functionare al unui AO. Nu? Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 20, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Da. Afisez ce am observat. Cu condensatorsemnalul fiind deasupra pragului de la intrarea inversoare evident iesirea din AO nu urmarestesemnalul de la intrare.Fara condensator semnalul oscileaza in jurul valorii medii ( pragului de la intrarea inversoare )si iesirea la AO urmareste semnalul de la intraresi-l reduce pana la 5V amplitudine de la 24V cat avea la intrare in AO. Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 20, 2012 Partajează Postat Ianuarie 20, 2012 Eu am inteles ce zici, doar ma mir ca te miri ca se intampla ce zici. Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 21, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Sa inteleg ca componenta continua este masa adica zero volti ? Intrucat firul de masa al sondei osciloscopului este legat la masa montajului in acestcaz componenta continua fiind masa. Daca legamfirul de masa al sondei osciloscopului la un alt potential ( punct ) al montajului atunci potentialulde acolo era componenta continua ( referinta ), nu ?Cand e cu condensator elimina componenta continua ( masa ) sireferinta semnalului este mutata la referinta de la intrarea inversoare( ca si cum intrarea neinversoare ar fi "in aer" ) ?Ori daca chiar ar fi ca in aer n-ar trebui sa apara nici un neam de semnal asemanator cu semnalul aplicat ci exact potentialul de la intrarea inversoare, nu ? adica sa nu oscileze nimic si sa arate exact ca "semnalul" de la intrarea inversoareadica o linie orizontala, nu ? cu amplitudinea de Vdd/2 fata de masa ca intrarea inversoare, nu ?Cand e fara condensator trece si componenta continua ( masa )semnalului ? Asa ar trebui sa inteleg ? Normal condensatorul nu lasa sa treaca componenta continua( se comporta ca o rezistenta "infinita" ). Iar componenta alternativatrece prin condensator datorita schimbarii polaritatii acesteiachiar daca condensatorul are o rezistenta "infinita".La mine un semnal continuu insemna o tensiune sau un curent continuucare nu oscileaza ( e o linie ). Iar un semnal alternativ un semnal care oscileaza ( un semnal neperiodic sau periodic ).Din aceasta cauza am ajuns sa ma mir de ce am vazut. La scoala auzeam de componenta continua si de componenta alternativaa unui semnal si era o enigma pentru mine pentru ca nu ma "chinuiam"sa inteleg. Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 In curent continuu (sau pe "bucatile continue" - palierele - semnalului de intrare), condensatoarele sunt intreruperi, incep sa conteze cand semnalul variaza. La semnalul tau dreptunghiular, prin condensator "trec" comutarile - cand semnalul de intrare isi schimba starea, condensatorul se incarca/descarca. Dupa ce s-a incarcat/descarcat, pe durata palierelor semnalului de intrare (in functie si de valoarea condensatorului/frecventa semnalului), intrarea neinversoare "sta langa" intrarea inversoare. La palierele astea ma refeream cu "componenta continua", o exprimare nu tocmai fericita, recunosc.LE Ca sa vezi ce se intampla, cred ca cel mai simplu te uiti cu un osciloscop (am senzatia ca ai) la semnalul de pe intrarea neinversoare cand folosesti condensator.Conectezi cate o sonda de la osciloscop pe fiecare armatura a condensatorului (semnalul de intrare si intrarea neinversoare), setezi osciloscopul pe normal, folosesti semnalul dreptunghiular (de intrare) pe post de trigger si vezi ce se intampla la "iesirea condensatorului". Repeti masuratorile pentru ambele fronturi ale semnalului de intrare. Link spre comentariu
mircang9 Postat Ianuarie 21, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Da, Liviu multumesc mult pentru explicatii. Acum am inteles mai bine. Am datpe google pentru "componenta continua" si nu prea m-a lamurit. Saptamana viitoare la muncasunt curios sa urmaresc pe osciloscop mai bine aceste semnale. Inainte si dupa condensator cu ambele sonde ( canale ) astfel ca ambele semnalesa-mi apara pe osciloscop si apoi o sa postezce apare pe ecranul osciloscopului. Am osciloscopdigital Metrix OX 5100 ce ruleaza cu sistem de operare Linux. Oricum e bine ca am rezolvat cu emitatorul FSK cu XR2206. Merge foarte fain. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 21, 2012 Partajează Postat Ianuarie 21, 2012 Mircang9, componenta continua reprezinta tensiunile de polarizare existente la iesirea din etajul anterior (spre exemplu, in cazul unui etaj anterior format dintr-un etaj de amplificare in configuratie emitor comun, componenta continua este data de tensiunea continua masurata in colectorul tranzistorului, fara semnal alternativ aplicat in baza). Peste aceasta componenta continua se suprapune semnalul alternativ (care va modifica punctul static de functionare al tranzistorului din exemplul anterior). Fenomenul poate fi lesne urmarit pe un osciloscop conectat DC la montaj. Inainte de conectarea sondei la iesirea din amplificatorul operational din fisierul atasat de tine, aduci trasa pe linia de mijloc a ecranului (pozitia initiala), setezi atenuarea la intrare la 5V/div, indepartezi rezistenta conectata la +5V si fara semnal dreptunghiular la intrare conectezi sonda. In acest moment ar trebui ca trasa sa se deplaseze in sus cu 2,2 diviziuni (12V). Aplica apoi semnalul dreptunghiular si, fara sa modifici pozitia trasei vei observa ca semnalul este redat la iesire deplasat fata de pozitia initiala cu 2,2 diviziuni (si va fi vizualizata o eventuala limitare). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum