Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE-UL G807

fcon

Postări Recomandate

Stau cu ochii pe orice realizare mai deosebita , G807 este oricum in preferintele mele , alaturi de GU50 , OT100 , dar inainte de toate ma intereseaza calitatea redarii . Am incredere in fcon si urmaresc cu deosebit interes constructiile sale ! Realizarea unui amplificator de calitate nu este un lucru usor .....

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

25

• mișa

23

• hpavictor

13

• zbodeoc

13

Am construit si eu un canal dupa schema de la pagina 1, functioneaza dar dupa cateva minute - tensiunea intre masa si catod incepe sa creasca incet de la 12Vspre 20V, iar sunetul isi pierde din claritate.Am testat cu doua lampi (am 3 in total toate folosite) si se comporta la fel.am respectat in totalitate schema exceptand:rezistenta de pe catod este de 7W/150 Ohmi (in loc de 140 Ohmi)rezistenta de 220 de la alimentarea lui 6H9C este de 200 Ohmi in loc de 220 Ohmice nu e corect ?lampile sunt duse ?sa incerc un regulator pe catod ? 7912 sau LM ?

Link spre comentariu

Pentru a te putea ajuta cineva ar fi necesare cateva date:- cat este tensiunea de alimentare?- cat ai in anodul lui G807?- tu ai 12 V in catodul lui G807 cu rezistor de 150 de ohmi sau ai aproape 13V?

Link spre comentariu

Exista 2 cauze posibile:1.Condensatorul de 0.1uF din grila finalei e defect. Schimba-l.2.Lampa finala intra greu in regim termic stabil. Fenomenul asta se intimpla cu 6s33s, curentul creste timp de 30 minute. Reglajele finale se fac dupa acest timp. Nu am lucrat cu 807, dar tot "lampa mare" e.In cazul asta ar trebui sa maresti rezistenta din catod pina cind vei avea curentul nominal la echilibru termic.Poti incerca un generator de curent cu 317 (nici vorba 7912!) dar nu cred ca merita."Noi si noi succese!"

Link spre comentariu

@adrianalimentare - 260..270Vanod - in jur de 250 .. 260Vin catod am 11V ... si dupa un timp creste@misaintre timp si eu am banuit ca o modificare a rezistentei poate sa modifice functionarea si am pus 620Ohm ... ca a fost prima de putere ce mi-a cazut in mana si a functionat ok un timp mult mai mare - dar am intrerupt din alte cauze.e adevarat si ca am renuntat la UL si am pus un 10K intre G2 si B+o sa incerc cu una mai mica - si revin la ULsper din tot sufletul sa nu fie lampile ... mersi pentru sfaturima duc sa testez si revin pe seara

Link spre comentariu

Lampa mai are vidul bun? mai ales ca are capison.

La unele se intampla sa se ambaleze termic, adica sa ii urce curentul anodic din ce in ce mai mult desi are negativare, dar nu o poti controla.

Ceva nu se leaga, daca ai -11v negativare conform graficului de aici http://klausmobile.narod.ru/td/data/_g807.GIF la 250V ai avea un curent de cel putin 120mA(fara sa-l adun pe cel de G2) ori 120mA prin 150ohmi=18v. Nu inteleg.....

Link spre comentariu

Daca altceva nu ajuta, poti verifica la cald - decupland imediat tensiunile daca nu ai ceva scurt intre G2 si anod - sau chiar G2 si G1? Chiar si o rezistenta de ordinul Kilo-ohmilor la cald poate face surprize...Ca sa te asiguri ca e sau nu condensatorul din grila vezi cum face daca e decuplat condensatorul de intrare - doar cu o rezistenta intre grila si masa. Sper ca aia nu lipseste...Daca lampile au fost folosite in regim de impulsuri am auzit de fenomene din astea - PL500 din TV-urile romanesti era campion la asa ceva - se pare ca din cauza calitatii proaste a izolatiei la trafurile de linii romanesti apareau suprasarcini neprevazute care uzau prematur lampile...poate fi combatut argumentul meu, dar cum va explicati ca Temp-urile si alte TV-uri straine mergeau 20 de ani cu aceeasi lampa finala si in Venus-uri se schimba PL500 la cativa ani? Eventual si PY88...@kosmin227: poate tocmai "fara sa-l adun pe cel de G2" se leaga...daca e vorba de un defect in lampa...Eu am si acum o lampa EL34 cu scurt intre filament si anod - da, anod, nu catod - va dati seama ce fain a facut sursa - filamentul era legat la masa prin mediana secundarului de 6,3V. O tin pentru experimente, ca rezistenta de putere pt. probat trafuri si ca dovada pt. eventualii "necredinciosi":)EDIT: Si o intrebare gen "pana prostului" - cu scuzele de rigoare daca nu se confirma:La cald rezistenta aia de catod mai are 150 de ohmi? Pe masurate, nu doar pt. ca scrie pe ea...

Link spre comentariu

Lampa mai are vidul bun? mai ales ca are capison.

La unele se intampla sa se ambaleze termic, adica sa ii urce curentul anodic din ce in ce mai mult desi are negativare, dar nu o poti controla.

Ceva nu se leaga, daca ai -11v negativare conform graficului de aici http://klausmobile.narod.ru/td/data/_g807.GIF la 250V ai avea un curent de cel putin 120mA(fara sa-l adun pe cel de G2) ori 120mA prin 150ohmi=18v. Nu inteleg.....

Se leagă Kosmin 227, presupun Ua=300V, ce constat ?!, pentru un ia aprox 70mA-72mA (aproape prag disipaţie maximă anod) am nevoie în catod de 19V-20V aproximativ asta înseamnă un curent de catod 73mA-75mA, conduce la o rezistenţa în catod cu valoare 270Ω (negativare automată g807-tetroda-SE) preferabil 3W-minim 2W-chinuită.

"Nu stiu de ce?!" 140-150Ω în catod?!, dar mă rog nu_i treaba mea..., chiar dacă avem Ua=265-275V consider că în catod ar fi normal să găsim 17V-18V adică Rc poate avea circa 220Ω (g807-tetroda-SE) chiar peste această valoareb , adică nu se supăra g807 cu 240Ω în catod, în schimb cu 140Ω în catod se "supără" g-807.

Link spre comentariu

Lampa mai are vidul bun? mai ales ca are capison. La unele se intampla sa se ambaleze termic, adica sa ii urce curentul anodic din ce in ce mai mult desi are negativare, dar nu o poti controla.Ceva nu se leaga, daca ai -11v negativare conform graficului de aici http://klausmobile.narod.ru/td/data/_g807.GIF la 250V ai avea un curent de cel putin 120mA(fara sa-l adun pe cel de G2) ori 120mA prin 150ohmi=18v. Nu inteleg.....

Se intimpla, dar nu la 3 lampi testate consecutiv...dupa cum a spus mai sus...
Link spre comentariu

Ca să "înţelegi" mai bine kosmin 227 valoarea rezistenţei de catod(140Ω-150Ω) este improprie (pusă din burtă cred).

Să modifice valoarea rezistenţei din catod , cred că problema va înceta ,să înserieze încă 100Ω poftim astfel va avea în catod 250Ω şi gata(va avea în acesta situaţie 17V-18V tensiune stabilă în catod în raport cu masă).

Link spre comentariu

am revenit la UL.am pus 620Ohm - si dupa 10 minute s-a stabilizat la 50-60 mA.a functionat asa in continuare fara problemeam incercat apoi 270 Ohm - si curentul a urcat la 110 mA - iar dupa 90mA a inceput sa se auda distorsionat si din ce in ce mai incet.voi lasa 620 Ohm - cu toata pierderea de tensiune. multumesc tuturor care s-au dat interesul sa ma ajute.

Link spre comentariu

Valderama, eu nu am mers pe presupuneri am luat de bun ce tensiuni a masurat fgbogdan. Clar 150ohmi erau cam putini pt regimul ales. Vad ca s-a rezolvat problema cu o rezistenta mai mare, ceea ce era de asteptat daca lampa nu era defecta.Fgbogdan nu cumva la 90mA se satureaza miezul trafo out?

Link spre comentariu

@Kosminnu stiu :-) - si nici nu stiu sa masor.trafo sunt realizate de mine (doua dintr-un trafo de microunde) - cam 10-12 cmp - intrefier din coala ministeriala.se comporta cam asa ...urca curentul si la 90 mA incepe sa se auda prost.se stabilizeaza pe la 110 - 120 mA - dar se aude incet si cu distorsiuni.

Link spre comentariu

...Fgbogdan nu cumva la 90mA se satureaza miezul trafo out?

Asta as vrea si eu sa stiu, cum ar trebui sa se comporte curentul anodic la saturatia miezului, sau cum se poate determina asta inainte de a avea acces la osciloscop - eu am osciloscop, dar sunt si situatii cand nu l-as scoate de sub masa doar pt. o asemenea masuratoare......asta daca exista o relatie directa clara intre cresterea curentului anodic si saturatia miezului trafo out...evident in conditiile in care negativarea automata e bine calculata si montajul ar fi perfect functional in rest.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări