Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE-UL G807

fcon

Postări Recomandate

Treaba cu acea zona chiar inainte de intrarea in limitare e foarte interesanta ca sunet la amplificatoarele cu lampi in general (am observat eu) si in special la pp-uri. Zona aia are ceva special in sunet...Ce sa mai vorbim de lampi celebre. Cred ca sunt celebre tocmai pentru asta.

Pai de acea totusi sint utile masuratorile de putere si distorsiuni, prin comparatie cu datele acestor amplificatoare deosebite se poate vedea calitatea celor facute de noi, chestia cu sunetul lor si perceptia urechii pot fi influentate de traductorul electroacustic, de acea parerea mea este ca initial cele doua trebuiesc sa fie apreciate separat, mai ramine apoi adaptarea intre ele, deja ma doare capul...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

25

• mișa

23

• hpavictor

13

• zbodeoc

13

Am ascultat azi ampliful cu 807, sună surprinzător de bine pe incintele cu difuri coaxiale. Secretul pare să fie în trafo de ieşire, o aplicaţie surprinzătoare a unui model cunoscut. Bravo! :aplauze

Link spre comentariu

Interesant cum descrii auditia , pentru ca te stiu carcotas , dar corect .Puteti oferi detalii despre infasurarile acelui trafo out ?Abia astept sa il ascult si eu , data viitoare !

Link spre comentariu

Pai de acea totusi sint utile masuratorile de putere si distorsiuni, prin comparatie cu datele acestor amplificatoare deosebite se poate vedea calitatea celor facute de noi, chestia cu sunetul lor si perceptia urechii pot fi influentate de traductorul electroacustic, de acea parerea mea este ca initial cele doua trebuiesc sa fie apreciate separat, mai ramine apoi adaptarea intre ele, deja ma doare capul...

:nebunrau: Considerati aparatul auditiv (urechea medie si interna) ca un preamplificator cu microfon (timpan), un etaj repertor pe catod (sistemul mecanic compus din oscioare, de altfel etajul cel mai liniar al sistemului), apoi un traf interstage (membrana bazilara) si un amplificator mai ciudat, neliniar (hai sa zicem, cu excitatie opto-mecanica) si cu feedack negativ de cca. 13-15% (celule ciliate interne receptoare si ciliate externe ce primesc semnal de feedack de la creier). Analogia arata atat simplitatea cat si limitele sistemului; pentru organismul uman, acest sistem este suficient; ganditi-va ca este necesar initial doar pentru relationarea la mediu si pentru comunicare. Muzica, formata mai ales din sunete complexe, nenaturale (in masura in care nu o prea intalnesti in natura), este perceputa neliniar, intr-un domeniu limitat de frecvente. Acest lucru ne ajuta pe noi in proiectarea amplificatoarelor, dupa tipicul majoritatii inventiilor omului: imitarea naturii...

Puteti oferi detalii despre infasurarile acelui trafo out?

Exact McIntosh! :nas: (transformator de Doina Alfa):2 x 900 spire CuEm 0,3 mm in primar si 63 spire CuEm 1,2 mm in secundar.Despre sectiune, ei zic 32 x 44 mm, insa este numai 32/35 mm, la ambele transformatoare.Eu am demontata tolele si le-am montat cu intrefier; am masurat bobinele din primar (bineinteles, sunt inegale ca impedanta si rezistenta in cc, insa trafurile aproape egale ca parametri, ceea ce-i o chestie...) si am folosit/repartizat aceleasi sectiuni pentru UL la ambele transformatoare.Ma gandeam la o impedanta mai mica (6,3 K ar fi fost mai bine la alimentare cu 500V), prin punerea in paralel a sectiunilor primare, insa am testat (si mi-a placut) conexiunea UL.
Link spre comentariu

Exact cum banuiam......simplu si eficace !

In cartea lui Ion Presura din 1964 , Amplificatoare de Inalta Fidelitate la pagina 91 sunt descrise cateva metode de reducere a inductantei de scapari......parametrul " m " este factorul de micsorare al inductantei de scapari .

Desigur , in lumea reala nu este chiar asa simplu , exista si capacitate parazita , distorsiuni datorate secundarelor in paralel etc .......practicienii deja stiu acest lucru !

Posted Image

Multumim pentru lamuriri si auditii placute !

Link spre comentariu

Au fost intercalate bobinajele la Alfa? Interesant, eu am desfacut doua transformatoare de acest fel si erau bobinate PPS - ca cele de alimentare...cel putin despre unul garantez ca nu s-a umblat la traful de iesire - erau prea ruginite suruburile sa se fi intamplat asta...si a fost doar pe inventarul tatalui meu pana s-a casat...si a ajuns la mine. Probabil au fost mai multe variante constructive...despre variatia inductantei cu aproape 50% schimband doar doua miezuri intre ele am mai spus deja pe aici...

Link spre comentariu

Probabil au fost mai multe variante constructive...

Se poate sa fi fost facute special pentru Patriarhie (de unde provin amplificatoarele), ca sa sune cat de cat la cantarile bisericesti, si nu pe instrument la nunti...... sau au fost bobinate intr-o perioada cand nu se puneau sarme indoite in loc de suruburi, si vopsea in loc de rasina, sau plastic in loc de metal.... sau a fost vorba de un bobinator mai in varsta si pasionat de meserie. Cine stie? Dupa ce le-am scos din cutii si am vazut ca sectiunea este mai mica decat in schema, am renuntat sa fac, asa cum doream initial, un PP stereo cu 6P3S si le-am pus deoparte. Abia acum le-am studiat putin si le-am masurat, gasindu-le intrebuintare. Daca nu ar fi sunat bine, le-as fi pus iar la pastrare.Nu neg faptul ca un transformator dedicat ar fi ridicat peformanta la alt nivel, insa, vorba lui Adi , suna neasteptat de bine.
Link spre comentariu

Mda, parcă încep să fiu invidios, mai ales că le-am avut pe acele Alfa în mînă. :limb: Nu-i nimic, e o aplicaţie interesantă şi e cazul să adun de unde voi găsi astfel de amplifuri sau trafo. :freaza: Eu aş fi făcut redresarea cu 5U3C, ar fi fost 3 clondire mari mai în spate şi cele două cinzeci mai în faţă.

Link spre comentariu

Mda, parcă încep să fiu invidios, mai ales că le-am avut pe acele Alfa în mînă. :limb: Nu-i nimic, e o aplicaţie interesantă şi e cazul să adun de unde voi găsi astfel de amplifuri sau trafo. :freaza: Eu aş fi făcut redresarea cu 5U3C, ar fi fost 3 clondire mari mai în spate şi cele două cinzeci mai în faţă.

Nu ai de ce...combinatia d-lui fcon a fost una fortuita si recunoaste ca nu te-ai fi gandit... :ras: Foarte probabil ca repetand experimentul cu alte exemplare vei obtine un amplificator cu diferente semnificative intre canale...Doua din ele - alea care au ajuns la mine - le-am dat mai departe unui amic care are ambitia sa le puna la punct asa cum sunt pt. doua monoblocuri...nu e mare lucru de refacut transformatorul ala, eventual marind numarul de infasurari intercalate macar laP+S+1/2P+1/2P+S+P.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări