Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE-UL G807

fcon

Postări Recomandate

Felicitări cu întîrziere şi din partea mea. 807 e o 6L6 supravoltată, idem G807 cu 6P3S, fiind ajutor de război ptr sovietici de la tovarăşii americani. Construcţia internă e identică între ele la ruşi, excepţie doar izolatorii ceramici şi ''căciuliţa'' montată peste grile şi catod pe foaia de mică superioară, dar astea sînt elemente secundare. Cred că la tensiunea aceea de alimentare, se pot folosi datele ptr 6P3S în calcule. Se poate folosi şi 6P3S prin adaptor?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

25

• mișa

23

• hpavictor

13

• zbodeoc

13

Felicitări cu întîrziere şi din partea mea.

Multumesc; o sa-ti placa sunetul...

Se poate folosi şi 6P3S prin adaptor?

Cred ca ar fi destul de dificil de facut un adaptor, mai ales ca soclul lui 807 este cu 5 contacte si nu prea vad cum as cupla alimentarea anodica flotanta pentru octalul lui 6P3S.La EL81 am facut usor adaptarea pentru EL84, ca folosesc acelasi soclu, dar aici...

post-6580-139829371532_thumb.jpg

Link spre comentariu

O masuratoare destul de precisa a puterii poti sa o faci in felul urmator:Montezi un potentiometru la intrare pe care il dai la minim.La iesire legi o rezistenta de sarcina, nu boxa.In paralel cu rezistenta de sarcina conectezi niste casti in serie cu o rezistenta de 1K sa zicem.Dai 50 Hz la intrare dintr-un traf oarecare de alimentare care scoate cutiva V.Manevrezi potentiometrul pina la limita la care inca nu auzi distorsiuni in casti. (daca se aude prea tare sau prea incet in casti cresti respectiv scazi rezistenta din serie cu castile)Masori cu un aparat de masura pus pe AC tensiunea de pe rezistenta de sarcina. Aia e valoarea efectiva.Calculezi puterea P= Tensiunea la patrat supra rezistenta de sarcina.Daca in loc de rezistenta de sarcina vei lega boxa, functie de model eroarea poate sau nu sa fie mare deoarece nu cunosti impedanta boxei la 50Hz.

Link spre comentariu

Admirabil, la mai multe!807 a aparut prin 1937 varianta supravoltata si de transmisie derivata din 6L6, de acord cu Zal. Am intilnit-o prima data prin anii '80 intr-un sistem de amplificare cinematograf de prin anii '50-'60, unde deja functionase ceva ani ☺ Principala mea sursa de inalta tensiune are trei 807 in paralel si a fost fabricata in 1964. N-as spune ca-i o lampa exotica, doar ca nu-i asa raspindita la noi...

... lampa este condusa usor, nu este mofturoasa, iar sunetul este foarte placut, puternic si complet.

De acord, asa ar trebui sa fie. Am insa o mica problema cu sintagma "lampa este condusa usor". Am mai intilnit-o de multe ori pe acest forum si se refera la lampile care sint conduse intr-o plaja de bias de pina-n 0 V cu limita inferioara nedepasind -30, -40V. De acord iarasi dar cu ce pret?... E o tema de gindire... Eu as spune ca lampile care sint conduse "greu" au impedanta de iesire scazuta, cu toate avantajele ce deriva de aici. Nu vreau sa isc o polemica, iarasi, doar ca s-a facut o trimitere la incepatori si ce vreau eu sa subliniez este ca... nimic nu-i gratis.Inca o data felicitari!
Link spre comentariu

Cu o tensiune anodica decenta ( 500V ) si trafo out corespunzatoare + CFB eventual ultraliniar se pot obtine performante mult mai bune .

Nu insist asupra acestor amanunte sau a altora , Dnul Florin @fcon le cunoaste foarte bine !

Propunerea mea ar fi sa foloseasca in intrare in varianta novala EF86 sau EF80 sau si mai bine varianta octala in tabla gen 6J4 sau 6J8 .

Cred ca 6J8 si G807 ar face o pereche impresionanta !

Sper ca acest amplificator SE sa evolueze deoarece din G807 se pot obtine distorsiuni mai mici , la o putere utila mai mare .

Acest lucru este benefic in cazul utilizarii unor incinte OB sau horn !

Se va obtine o dinamica a redarii mult imbunatatita , fara un efort foarte mare .

Auditii placute si succes in constructii de calitate !

Posted Image

Link spre comentariu

Nu vreau sa isc o polemica, iarasi, doar ca s-a facut o trimitere la incepatori si ce vreau eu sa subliniez este ca... nimic nu-i gratis.

De multe ori, nu avem exact ceea ce dorim/ne trebuie/ar trebui...Eu insumi incerc, cu ceea ce am, sa obtin un maxim de eficienta, in masura in care ma pricep, iar experimentele si reusitele/nereusitele fac parte din normalul procesului de invatare.Asta nu inseamna ca nu incerc sa respect datele de catalog si ca fac compromisuri mai mari decat trebuie pentru un rezultat decent/asteptat.Ideea e ca "merge si asa" este un principiu care desfiinteaza educatia si performanta.Cautarea unor solutii ieftine nu este de blamat, insa exista, totusi, un prag peste care n-ar trebui sa se treaca. Daca nu doreste sa iste polemici, o fac eu...-----------------M-am adresat incepatorilor nu dintr-o superioritate egocentrica si mandrie prost inteleasa, cu toate ca recunosc ca nu am o prea mare consideratie pentru incepatorul roman obisnuit... Cu toate acestea, era un apel sincer si dezinteresat; daca se pot obtine rezultate, prefer (din cand in cand) sa intarat si sa enervez lumea cu pareri personale.----------------- In general, incepatorul roman este o specie entuziasta, care ar dori sa scoata performanta din piatra seaca, daca se poate fara eforturi si fara invatare, si sa si mearga totul din prima.Facand parte din socialul cotidian, incepatorul roman ar dori sa i se dea, si principala sa ocupatie este sa ceara.Incepatorul roman nu are incredere in romani (este, ca noi toti, un patit!); asa cum, in general, sunt mai bune perele din gradina altuia, la fel increderea este acordata mai usor strainilor, pe care ii tot asteptam si ii credem cu un fel de adoratie care nu mai exista demult la alte popoare.Incepatorul roman are la dispozitie laptopul si surfingul www, care tine loc de auto-educatie, de stiinta si de tehnica.Incepatorul roman nu doreste sa invete de la "A"; el nu doreste sa invete deloc... Cum crede ca timpul inseamna bani, prefera sa se acopere cu un fel de spoiala subtire de informatie trunchiata, de ici - de colo, care spera sa-i tina de cald si sa-i ofere un somn bun, dovada a lucrului bine facut.Exceptiile... confirma regula si ma doare sa constat ca lucrurile au luat-o razna in toate domeniile.OK, voi lua o pastila, sa-mi treaca... :nebunrau:
Link spre comentariu

Frumos zis, un pic reglat bias-ul si iese un... eseu in toata regula.Eu prin incepatori inteleg pe domnii mai de la 2x20 de ani in sus care au avut suficient noroc in aceasta perioada de tranzitie incit sa-si aranjeze ploile in asa fel incit sa mai aiba timp si de hobby-uri. Nici macar nu ma inchipui explicindu-i unui iPlod ce-i acela bias sau... inductanta.

Link spre comentariu

Foarte frumos domn Florin!! G-807 e o alegere buna. Ce trafo out ati folosit, unul DIY?

Multumesc pentru mesaj.Acum desconspir metode neortodoxe, pe care un profesionist nu le-ar face si nu le-ar recunoaste... De cativa ani aveam niste transformatoare de iesire de la doua statii Doina, PP cu 6P3S.Gandirea mea a fost urmatoarea:- sectiunea transformatoarelor este buna ("fier destul") pentru un SE de pana in 10W;- numarul de spire, diametrul conductorului si impedanta in 8 ohmi (cat sunt incintele mele de auditie) erau suficiente pentru un experiment obisnuit (6,3 K in primar si posibilitatea punerii in paralel a infasurarilor)- desfacerea tolelor si crearea unui intrefier nu punea probleme- calitatea acestor transformatoare lasa de dorit (tole, infasurari), insa pentru teste am considerat ca sunt OK.Din toate aceste consideratii, un profesionist adevarat nici nu s-ar fi apucat de montaj cu transformatoare pentru instrument ... insa eu nu sunt profesionist, asa incat i-am dat drumul...Am facut destule improvizatii la viata mea, astfel incat pot adeveri ca putine dau rezultate.Uite ca in acest caz, rezultatele imi plac mie si sper sa placa si colegilor si prietenilor care vor asculta amplificatorul.

Pt "fanii" octalelor cred ca s-ar putea folosi si 6P7S ... asa e?

Mie imi plac toate lampile de tip "Matroshka"; au un "ceva" care ma inspira. Chiar daca sunt la al patrulea amplificator cu 6N13 (alta lampa cu niste curbe feminine placute), nu ma las...Daca as avea 6P7S sau alte lampi mai putin folosite/accesibile, le-as folosi cu aceeasi placere...
Link spre comentariu

Eu prin incepatori inteleg pe domnii mai de la 2x20 de ani in sus care au avut suficient noroc in aceasta perioada de tranzitie incit sa-si aranjeze ploile in asa fel incit sa mai aiba timp si de hobby-uri. Nici macar nu ma inchipui explicindu-i unui iPlod ce-i acela bias sau... inductanta.

iPlod < 40 de ani??

Ca sa revenim, multumesc @fcon pt raspuns.

Pt cei care nu gasesc socluri de g807 si totusi adora formatul "матрешка" cred ca li s-ar potrivi si 6P7S.

Posted Image

Link spre comentariu

iPlod este un termen care mi-a venit spontan, intrunind toate "calitatile" enumerate de Fcon. N-am dat repere temporale fixe, "mai de la 2x20...", evident ca m-as bucura sa nu fie asa, adica sa nu existe nici-o limita de virsta, ca pe vremea Tehnium-ului. Si bineinteles ca persoanele de fata se exclud (n-am inteles niciodata expresia asta ☺)

Link spre comentariu

Felicitari d-le Florin, prin anii 70 am procurat cu mare greutate un asemenea tub, caruia i-am ridicat caracteristicile din curiozitate si am asteptat inca douazeci de ani sa mai achizitionez unul, dar din pacate cu o uzura avansata inutil pt un proiect,chiar ma bucur cind cineva i-l pune in valoare...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări